lutego 20, 2019

Pasztet z mięsa z rosołu / Leftover Chicken Pate

Pasztet z mięsa z rosołu przepis
Pasztet z mięsa z rosołu 

Dziś świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, czyli popularny pasztet drobiowy z warzywami.

Pasztet z mięsa z rosołu jest idealny na ciepło, jako drugie danie lub przystawka, oraz na zimno jako dodatek do kanapek. U mnie w wersji drobiowej z włoszczyzną, bez wątróbki, ale bardzo dobrze sprawdzi się też z innym mięsem i dodatkiem dowolnych ziół czy przypraw. Smacznego:)

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kurczaka, polecam też moje kotlety po zbójnicku:



Przepis na pasztet drobiowy z warzywami, składniki:

ok. 600 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
2 ugotowane marchewki,
mały kawałek ugotowanego selera,
cebula,
2 jajka,
ok. 4 czubatych łyżek bułki tartej,
ok. 3 łyżek oleju lub masła,
przyprawy do smaku: ok. łyżeczki soli, majeranku i ziół prowansalskich, pieprz, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku i słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej,
kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki

Przepis na pasztet drobiowy z warzywami, przygotowanie: 

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso, ugotowane warzywa i cebulę zmielić w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Połączyć z pozostałymi składnikami pasztetu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki, piec w 180 C około 40 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

approx. 600 g of cooked chicken (from the chicken stock),
2 cooked carrots (from the stock),
small piece of cooked celeriac (from the stock),
1 onion, diced,
2 eggs,
approx. 4 heaping tbsp of bread crumbs,
approx. 3 tbsp of butter or oil,
seasonings to taste: 1 tsp of salt, marjoram and Herbs de Provence, pepper, 3/4 tsp of granulated garlic and sweet paprika, a pinch of nutmeg,
few tbsp of chopped dill or parsley

Heat a small amount of oil in a pan, add diced onion and cook, until transluscent. Blend the meat, cooked vegetables and onion. Combine with the rest of ingredients, mix well. Place into the greased bread pan and bake for about 40 minutes in 180C.  Serve warm or cold in a sandwich. Enjoy:)



49 komentarzy:

  1. A co myślisz o pasztetach z fasoli, albo cieciorki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegetariańskie też lubię, chociaż mięsne to moje ulubione☺

      Usuń
  2. domowy pasztet zawsze wygra ze sklepowym ;) fajnie,że z mięsa z "odzysku" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. What a great way to use leftover chicken! Terrific recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Never made a pate. Time to do.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten pasztet wygląda bardzo delikatnie i smacznie.
    Idealny na zimno do kanapek.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, na pewno zrobię ten pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thank you for the new addition to my recipe box. I have never tried making something like this before, but it looks amazing, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasztet wyglada przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja zawsze nie miałam pomysłu co z tym mięsem z rosołu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam pasztetu i rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaczynam żałować, że nie mam robota kuchennego :P

    OdpowiedzUsuń
  14. A great use of leftover, Natalia. I need to try this next time when I make stock again.

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks a lot :D

    hmm, sounds amazing :D

    NEW GET THE LOOK POST | WEEKLY TREND: THE CARAMEL!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie robiłam nigdy sama takiego pasztetu :) wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na to co można zrobić z mięsem z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety nie przepadam za pasztetami, więc to dla mnie nie jest :D ale myśle, że polecę rodzicom

    OdpowiedzUsuń
  19. Często moja mama robi taki pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Thanks for sharing, it looks really nice!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu!

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks so yummy! I love it!

    www.jessicabroyles.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychota i wykorzystanie mięsa którego w innej postaci nikt nie chce zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Sounds delicious! :)
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Hi
    Looks delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Estupendo post! Muchas gracias por tu última visita, espero verte pronto por mi blog! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  27. dobrze wiedzieć, że można go wykorzystać w taki sposób i uzyskać nowe, pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  28. Też taki robię, jest bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Również w taki sposób wykorzystuję mięso z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Robię bardzo podobny i zawsze jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja mięsa nie jem, ale dla moich mięsożerców chętnie zrobię taki pasztet, to na pewno smaczniejsze i zdrowsze niż wędliny ze sklepu :).

    OdpowiedzUsuń
  32. Mięsa nie jem, ale nie jestem za marnowaniem żywności. Tutaj nic się nie zmarnuje, i prawidłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dzięki za taki przepis. Nie mogę za nic jeść kupowanych w sklepach pasztetów, a taki zrobiony przez siebie na pewno nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger