lutego 20, 2019

Pasztet z mięsa z rosołu / Leftover Chicken Pate

Dziś świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, czyli popularny pasztet mięsno-warzywny. Jest idealny na ciepło, jako drugie danie lub przystawka, oraz na zimno jako dodatek do kanapek. U mnie w wersji drobiowej z włoszczyzną, ale bardzo dobrze sprawdzi się też z innym mięsem i dodatkiem dowolnych ziół czy przypraw. Smacznego:)

ok. 600 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
2 ugotowane marchewki,
mały kawałek ugotowanego selera,
cebula,
2 jajka,
ok. 4 czubatych łyżek bułki tartej,
ok. 3 łyżek oleju lub masła,
przyprawy do smaku: ok. łyżeczki soli, majeranku i ziół prowansalskich, pieprz, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku i słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej,
kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso, ugotowane warzywa i cebulę zmielić w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Połączyć z pozostałymi składnikami pasztetu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki, piec w 180 C około 40 minut.

ENGLISH:

approx. 600 g of cooked chicken (from the chicken stock),
2 cooked carrots (from the stock),
small piece of cooked celeriac (from the stock),
1 onion, diced,
2 eggs,
approx. 4 heaping tbsp of bread crumbs,
approx. 3 tbsp of butter or oil,
seasonings to taste: 1 tsp of salt, marjoram and Herbs de Provence, pepper, 3/4 tsp of granulated garlic and sweet paprika, a pinch of nutmeg,
few tbsp of chopped dill or parsley

Heat a small amount of oil in a pan, add diced onion and cook, until transluscent. Blend the meat, cooked vegetables and onion. Combine with the rest of ingredients, mix well. Place into the greased bread pan and bake for about 40 minutes in 180C.  Serve warm or cold in a sandwich. Enjoy:)



48 komentarzy:

  1. A co myślisz o pasztetach z fasoli, albo cieciorki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegetariańskie też lubię, chociaż mięsne to moje ulubione☺

      Usuń
  2. domowy pasztet zawsze wygra ze sklepowym ;) fajnie,że z mięsa z "odzysku" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. What a great way to use leftover chicken! Terrific recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten pasztet wygląda bardzo delikatnie i smacznie.
    Idealny na zimno do kanapek.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, na pewno zrobię ten pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you for the new addition to my recipe box. I have never tried making something like this before, but it looks amazing, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasztet wyglada przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu 😉

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja zawsze nie miałam pomysłu co z tym mięsem z rosołu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam pasztetu i rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaczynam żałować, że nie mam robota kuchennego :P

    OdpowiedzUsuń
  13. A great use of leftover, Natalia. I need to try this next time when I make stock again.

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks a lot :D

    hmm, sounds amazing :D

    NEW GET THE LOOK POST | WEEKLY TREND: THE CARAMEL!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie robiłam nigdy sama takiego pasztetu :) wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na to co można zrobić z mięsem z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety nie przepadam za pasztetami, więc to dla mnie nie jest :D ale myśle, że polecę rodzicom

    OdpowiedzUsuń
  18. Często moja mama robi taki pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks for sharing, it looks really nice!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu!

    OdpowiedzUsuń
  21. This looks so yummy! I love it!

    www.jessicabroyles.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychota i wykorzystanie mięsa którego w innej postaci nikt nie chce zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sounds delicious! :)
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Hi
    Looks delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Estupendo post! Muchas gracias por tu última visita, espero verte pronto por mi blog! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  26. dobrze wiedzieć, że można go wykorzystać w taki sposób i uzyskać nowe, pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  27. Też taki robię, jest bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Również w taki sposób wykorzystuję mięso z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Robię bardzo podobny i zawsze jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja mięsa nie jem, ale dla moich mięsożerców chętnie zrobię taki pasztet, to na pewno smaczniejsze i zdrowsze niż wędliny ze sklepu :).

    OdpowiedzUsuń
  31. Mięsa nie jem, ale nie jestem za marnowaniem żywności. Tutaj nic się nie zmarnuje, i prawidłowo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger