lutego 22, 2019

Kebab z kurczaka po afrykańsku / African Chicken Pitas

Zapraszam na odkrywanie nowych smaków w formie fantastycznego kurczaka po afrykańsku z aromatycznymi przyprawami i orzeszkami piniowymi. Ja stworzyłam z niego domowy fast food, zamykając warzywa i mięso w najlepszym, domowym chlebku pita (przepis publikowałam jakiś czas temu na blogu). Taki kebab świetnie smakuje z odrobiną sosu czosnkowego lub koperkowego. Naprawdę polecam, smacznego:)

500-600 g piersi z kurczaka,
2 gałązki selera naciowego,
ząbek czosnku,
mały kawałek startego imbiru,
łyżeczka kuminu,
łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
ok. 1/2 łyżeczki chili (lub do smaku),
sok z połowy cytryny,
ok. 1/4- 1/3 szklanki orzeszków piniowych,
czerwona cebula,
duża czerwona papryka,
marchewka,
1-2 łyżki oleju,
sól i pieprz (do smaku)

Orzeszki uprażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Odłożyć. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć go przyprawami, dodać imbir, polać sokiem z cytryny i olejem, dokładnie wymieszać. Marynować około 20 minut lub od razu smażyć do miękkości. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić paski papryki, cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki marchewki i selera.  Smażyć do czasu, gdy warzywa będą al dente, pod koniec smażenia dodając czosnek i odrobinę przypraw. Gdy warzywa będą gotowe, dodać kurczaka i orzeszki piniowe. Podgrzać całość i nakładać do chlebków pita. Podawać z ulubionym sosem do kebabu.

Oryginalny przepis.

ENGLISH:

500-600 of chicken breast,
juice form half of a lemon,
1 tsp of cumin,
1 tsp og ground corander,
1/2 tsp of chili (or to taste),
1/4-1/3 cup of pine nuts,
2 stalks of celery,
1 carrot,
1 large red bell pepper,
1 red onion,
1 clove of garlic,
small piece of grated ginger,
1-2 tbsp of oil,
salt and pepper to taste

Roast the pine nuts on a dry skillet, until lightly golden. Set aside. Cut the chicken into bite size pieces or into strips. Cover with spices, lemon juice, ginger and oil. Cook ona skillet, until tender and set aside. To the same pan add strips of red bell pepper, slices of celery and carrot, and onion cut into halfmoons. Cook, until al dente and add the finely chopped garlic. Cook for additional minute and season to taste. Add chicken and nuts, heat it through. Spoon the meat and vegetables into the pita bread and serve with  sauce of your choice. Enjoy:)

See the original recipe.

60 komentarzy:

  1. o kebab to coś co uwielbiam. W takiej wersji musi smakować rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. przed chwilką jadłam obiad, ale z chęcią bym coś takiego zjadła. Po afrykańsku, jeszcze niczego nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wonderful recipes 😊 did You heard Adana kebap ? Very special and delicious 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze lepiej zrobić w domciu takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie kebaby. Na pewno wypróbuję przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, a do tego pięknie zrobione zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy!!!! :9
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż byłby zachwycony takim kebabem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so delicious!! I would love it in a tortilla, too!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem smaku, połączenie ciekawe i w sumie może i być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki domowy kebab:)))chętnie bym zjadła:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Can't wait to try this, Natalia! It looks SO delicious :)
    Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  13. I love any foods relate to chicken.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks so delicious. If only I can taste it! Have a happy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  15. So very yummy and I seriously love the idea of using pine nuts in the chicken stirfry.

    OdpowiedzUsuń
  16. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW TIPS POST | CLEANING TIME!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  17. What a yummy dish! Thanks for the recipe!
    Thank you for your kind comment on my blog. Do you want to follow each other?
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie spróbować.
    Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich
    http://krystynaczarnecka.pl/
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda obłędnie - chyba się skuszę. Ja pisałam dzisiaj o pomyśle na wykorzystanie warzyw z rosołu - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O! Właśnie coś takiego bym teraz chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem z rewizytą.
    Kulinaria, to moja pasja.
    Skąd ten pomysł na kurczaka po afrykańsku?
    Smacznie wygląda:)
    I ja teraz siedzę w kuchni: piekę domowy chleb na zakwasie i ciasto na imieniny Zięcia. A także robię sałatkę gyros.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne jedzonko. Odpowiadają mi niemal wszystkie składniki.
    Odrzucam kumin. To jedyna przyprawa której nie toleruję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie! ♥

    wiktoriadrawska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks incredible! Beautiful recipe!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  25. I love k ebabs and your version looks so yummy.. Do try making dry chicken without any gravy, and make indian with an egg omlette on indian bread and the dry chicken. It tastes amazing
    https://www.stylebasket.in/

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda to bardzo ale to bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ooo mniam mniam! Musi być pyszny! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I love it! Looks delicious ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda naprawdę smakowicie :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. This is a topic that's near to my heart... Take care!
    Exactly where are your contact details though?

    OdpowiedzUsuń
  31. Akurat dziś robię sobie spis dan na cały tydzień i na pewno ten przepis w nim umieszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  32. ale mi narobiłaś smaku:) taki fast food to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Już wiem co zrobię sobie jutro jak wrócę do domu! Dzięki :D

    Pozdrawiam,
    Fantastic Chapter

    OdpowiedzUsuń
  34. Very nice post dear :) i like it <3

    OdpowiedzUsuń
  35. Thank you so much for your comment, sweetie!! I'm so happy that you liked my "British" outfit. The pullover is as cozy as cute, hehe :P About your post, that seems soooo tasty :P . I also love to prepare homemade "pitas" :) Happy sunday! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  36. Zjadałabym takiego domowego kebaba :) Ostatnio chodzi za mną myśl, żeby samemu przygotować taka pitę :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyglada smakowicie :)


    Pozdrawiam :)
    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  38. There is nothing as tasty as a good kebab! :)
    Lovely. Thank you for the recipe, I definetly need to try it.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda apetycznie, usze spróbować.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  40. That looks tasty! you just woke the glutton in me, LOL! Have a nice week.
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  41. zdecydowanie coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  42. Mniami 😋 bardzo smakowicie wyglada ☺️ Zapraszam tez do siebie thinafix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger