lutego 15, 2019

Risotto z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Chicken and Sun-Dried Tomatoes Risotto

Dziś zapraszam na risotto - klasyk kuchni włoskiej. Tym razem wersja z kurczakiem i suszonymi pomidorami, które nadają daniu wyjątkowego smaku. Ja użyłam pomidorów suszonych bez oliwy, które smakują troszkę inaczej niż te zalane oliwą. W potrawie można użyć obu rodzajów pomidorów, ale ich ilość w daniu należy uzależnić od tego, jak bardzo są słone. Polecam, smacznego:)

dla 2-3 osób: 

500 g piersi z kurczaka,
posiekana mała cebula,
2 gałązki selera naciowego,
2 ząbki czosnku,

marchewka,
szklanka ryżu do risotto (Arborio),

50-100 g suszonych pomidorów,

1-2 łyżki posiekanych oliwek (opcjonalnie),
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie),
4-5 szklanek gorącego bulionu drobiowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie),
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz,suszony tymianek, świeża bazylia

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę, marchewkę i seler pokroić w małą kostkę, zeszklić na  patelni po kurczaku. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go z warzywami, dodać wino i zredukować (około minuty). Dodać posiekane w paski pomidory, dolać chochlę bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente. Gdy danie będzie prawie gotowe, dodać kurczaka i oliwki. Sciągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną bazylią i natychmiast podawać.


ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 onion,
2 stalks of celery,
1 carrot,
2 cloves of garlic,
50-100 g of sun-dried tomatoes,
1 cup of Arborio rice,
1-2 tbsp of chopped olives (optional),
1/3 cup of white wine (optional),
4-5 cups of simmering chicken stock,
1/2 cup of grated parmesan,
3 tbsp of butter,
seasonings to taste: sal, pepper, dry thyme, fresh basil 

Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken cut into bite size pieces and cook, until tender. Set asede. To the same pan add diced onion, celery and carrot. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the rice and mix with vegetables. Pour in some wine and reduce. Add chopped tomatoes and one or two ladles of stock. Stir constantly and wait, until it's absorbed and add one ladle of stock. Continue to add the stock one ladle at a time making sure to wait until the rice has soaked it all up before adding in another. Add the chicken and olives. Turn the heat off, season to atste, add the last ladle of stock, butter and parmesan. Cover with the lid and wait for 5 minutes. Sprinkle with fresh basil.and serve immediately.




40 komentarzy:

  1. Risotto uwielbiam, także ten przepis wypróbuję na pewno 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. At this time I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming yet again to read further news.

    OdpowiedzUsuń
  3. Such a healthy, filling and delicious meal!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ale ładnie wygląda! :) bardzo fajne masz tutaj przepisy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite danie!!! Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny pomysł na pierś z kurczaka do wypróbowania 😊 Może nawet jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada smacznie i bardzo kolorowo:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze takiego dania nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała, bo prezentuje się wyśmienicie :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so delicious!! Yum!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, pychota! To danie dla mnie ☺ tym bardziej, że uwielbiam suszone pomidory a w risotto ich jeszcze nie jadłam. Z pewnością niebawem to jedzonko zrobię ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. So so yummy! Amazing recipe!!!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda tak,, że ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to apetycznie wygląda, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To co lubię.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, tak wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za risotto :x

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię risotto, dodatek suszonych pomidorków jest super. Cudnie wzbogaca smak. Zjadłabym z przyjemnością :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio przepadamy za risotto z zielonym groszkiem :D Ale z suszonymi pomidorami też brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Niestety nie jestem fanką ryżu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Yummmyyyyyyyyyyyyyyy... i get hungry every time i see your blog..

    https://jehanmohammad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. That looks delicious, I can't wait to have a taste of it. Thanks for the recipe too.
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks like such healthy and delicious meal
    www.stylebasket.in

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks like such a fulling meal
    www.stylebasket.in

    OdpowiedzUsuń
  24. tylko spojrzałam i zrobiłam się głodna jak nie wiem co :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger