lutego 13, 2019

Zupa z kurczakiem i dzikim ryżem / Chicken and Wild Rice Soup

W sezonie zimowym pożywne zupy goszczą na naszym stole bardzo często. Do sprawdzonego repertuaru dołącza dziś sycąca zupa z dzikim ryżem i kurczakiem. Dla nadania jej bardziej egzotycznego charakteru dodałam do niej trochę mleka kokosowego, ale zupa będzie tez smaczna ze zwykłą, słodką śmietanką. Polecam na chłodne dni, smacznego:)

ok. 300 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z  kurczaka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki selera naciowego,
2 marchewki,
100 g ugotowanego dzikiego ryżu,
ok. 1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, wędzona papryka, 

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, seler i marchewkę pokrojoną w plasterki lub kostkę. Gdy lekko się zarumienią, dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić i zalać bulionem. Gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z kurczaka i doprawić mlekiem kokosowym lub śmietanką. Do talerzy nakładać porcje ryżu, zalać zupą.

Oryginalny przepis

ENGLISH:

approx. 300 g of cooked chicken,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
2 carrots,
100 g of cooked wild rice,
approx. 1.5-2 l of homemade chicken stock,
1/2-3/4 cup of coconut milk or cream,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, smoked paprika

Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, celery and slices od carrot. Cook, stirring, until lightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional minute. Season well and cover with stock. Simmer on low heat, until tender. Add shredded chicken and pour in some coconut milk or cream. Place some rice into the bowl and cover with stock. Enjoy:)

See the original recipe.

31 komentarzy:

  1. Moi rodzice już niedługo wyjeżdzają i będę musiała sobie sama gotować. Twój blog wtedy będzie dla mnie rajem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam smaka teraz na tą zupę. Chyba wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is perfect for us -- we've been having soup several times a week for dinner. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks so delicious and perfect for a cold day like today!! And I love your beautiful bowl, too!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka zupa z pewnością jest sycąca ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. rozgrzewająca i bardzo sycąca:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda, uwielbiam dziki ryż

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupy były zmorą mojego dzieciństwa, a teraz je uwielbiam i bardzo często goszczą na moim stole :D Twoja zapowiada się świetnie i z przyjemnością ją wypróbuję. Uwielbiam dodatek mleka kokosowego do potraw, nadaje im takiego ciekawego smaku :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupy, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miło mi Ciebie poznać Natalio, i odwiedzić bloga, którego redagujesz :) Przemiło i smacznie tutaj :) Będę zaglądać. Serdeczności zostawiam Pola :)

    OdpowiedzUsuń
  12. the soup looks so yummy , perfect for cold days

    torichux3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Comfort food at its best! Can't wait to try it. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  14. I have not used wild rice before, this is interesting! I am also following you now.

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks a lot :D

    looks super delicious

    NEW #OS5MAIS POST | 5 SUPERMARKET PRODUCTS THAT YOU CAN'T LOSE!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda tak że zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna i pożywna:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychotka aż się ciepło na sam widok robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. It's so insightful and thanks for all these tips and recipe.
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  21. Hello,

    Oh, lovely !

    Sarah, https://sarahmodeee.fr

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger