stycznia 06, 2019

Kurczak w sosie koperkowym / Chicken in Creamy Dill Sauce


Kurczak w sosie koperkowym przepis
Kurczak w sosie koperkowym


Delikatny kurczak w sosie koperkowym to świetny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś w wersji najprostszej, tylko z marchewką i ziołami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do sosu więcej warzyw lub trochę pieczarek. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem pysznie smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)

Polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku :)



Kurczak w sosie koperkowym, składniki:


500-600 piersi z kurczaka,
duża marchewka,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
mały pęczek koperku,
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
1/2-3/4 szklanki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka

Kurczak w sosie koperkowym, przygotowanie:


Kurczaka pokroić na małe kawałki, marchewkę i cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelnię wrzucić warzywa, smażyć kilka minut, do zeszklenia. Wrzucić mięso, smażyć kolejne kilka minut, zalać całość wodą lub bulionem (dodać tyle płynu, by w połowie przykryła składniki). Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), wlać do sosu. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

500-600 g of chicken breast,
1 large carrot,
1 large onion,
1-2 cloves garlic,
1 small bunch of dill,
 1 1/2 cup of water or chicken stock,
1/2-3/4 cup of heavy cream,
1-2 tsp of cornstarch or potato starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika

Cut the meat into bite size pieces, finely chop the onion and garlic, dice the carrot. Add the veggies to the pan, cook, stirring, for few minutues. Add the meat and cook for additional few minutes, until lightly golden. Cover halfway through with stock or water and simmer on low heat, until tender.  Pour in some cream and finely chopped dill. Season to taste. Mix the cornstarch wit a bit of water or cream, to create a slurry. Pour the mixture into the pan and cook for few minutes, until thickens. Serve over rice, potatoes or pasta.

27 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, a i smakuje na pewno bosko 😍 Dodatek koperku idealnie przywołuje smak wiosny według mnie 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sosik koperkowy:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Very flavourful! That creamy sauce would be good for some seafood too.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje przepis i bede robic, wyglada super i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie walczyłem z głodem, próbując jeszcze chwilę popracować przy laptopie. Jednak w tych okolicznościach załączył mi się chyba odruch Pawłowa i zaraz biegnę coś zjeść :D.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :). Lubię takie proste i w sumie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks delicious!! I love the taste of dill!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks delicious, thanks for sharing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze wyglada smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne danie, pasuje po okresie świąteczno-noworocznym, żeby dać odpocząć układowi pokarmowemu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspomnienie dzieciństwa. Lubię z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie obiady sa najlepsze. Pyszne, domowe, szybkie i podzielne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojojj, to jest coś na co mam ochotę od dłuższego czasu! Niestety muszę poczekać jeszcze kilka dni na urlop i wtedy w Polsce to będzie smakować najlepiej ☻ Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm to jest to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nice sauce, good recipe -- thanks. And Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  16. I love anything with chicken.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam z ryżem!! pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeden z moich ulubionych obiadów :) Tyle, że najczęściej przygotowuję w wolnowarze ariete. Mięso jest wtedy mieciutkie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger