stycznia 19, 2019

Proste ciasto z brzoskwiniami / Easy Peach Cake

W sezonie zimowym, kiedy nie są dostępne świeże owoce jagodowe, bardzo lubię wykorzystywać do ciasta brzoskwinie z puszki. Piekę z nimi ciasto kruche, ciasto kruche z bezą i ciasta z galaretką. Dziś polecam szybkie ciasto ucierane, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W zależności od sezonu możemy tu użyć dowolnych owoców, wspaniale sprawdzą się jabłka z cynamonem, gruszki, śliwki, truskawki, borówki czy porzeczki. Smacznego:)

na tortownicę o średnicy 22 cm:

4 jajka,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
1 1/2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mielona wanilia (polecam od Skworcu),
250 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę

na lukier (opcjonalnie):
kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek gorącej wody

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasna masę, Stopniowo dodawac olej, cały czas ucierając.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec około 50-60 minut w 170C. Cukier puder wymieszać z gorąca wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru, polać ciasto.

Oryginalny przepis.



Kilka dni temu otrzymałam miłą niespodziankę od firmy Skworcu. W paczce znalazły się: wanilia mielona, papryka wędzona, papier ryżowy, pasta z nerkowców, cukier kokosowy, pistacje, dziki ryż, ryż jaśminowy, ryż czerwony, komosa biała i czerwona, kardamon. Już niedługo przepisy z wykorzystaniem wszystkich tych pyszności:)

ENGLISH:

4 eggs,
1/2 cup of oil,
1/2 cup of sugar,
1 1/2 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder,
a pinch of vanilla,
250 g of peeled, pitted peaches, diced

for the icing (optional):

few tsp of pwdered sugar and few tsp of hot water

Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Partially pour in the oil, mix well. Mix the flour with baking powder and vanilla. Partially add the dry ingredients to the egg mixture, mix well. Pour tthe batter into the springform pan (22cm) lined with baking paper. Place the peaches on top. Bake for about 50 to 60 minutes. Mix the powdered sugar with some hot water, creating a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)

Original recipe.


29 komentarzy:

  1. Uwielbiam brzoskwinie, ciacho by mi posmakowało 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem za brzoskwiniami ale wygląda ładnie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  3. It's so nice to see such a beautiful stone fruit cake in the deep of winter.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) Super pomysł na wykorzystanie brzoskwiń z puszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Ostatnio niezbyt często piekę, ale jak już najdzie mnie ochota to chętnie sięgam po te proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę wchodzić na Twojego bloga głodna :/ Uwielbiam brzoskwinie, oj jakbym jadła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zimą chętnie wykorzystuję brzoskwinie z puszki, choć prawdę mówiąc, już nie mogę się doczekać świeżych owoców, a to jeszcze tyle czasu :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie takie nieskomplikowane przepisy:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh yum!! This looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. as always, delicious foods.
    hope, I can try your recipe.
    have a wonderful day

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, mniam :) Ja wczoraj wcinałam sernik i piernik. Mama miała ochotę na piernika, a babcia upiekła nam sernik, bo ją odwiedziliśmy na dzień babci :)
    Ładną paczuszkę dostałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przy brzoskwiniach od razu czuję lato :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No wygląda pięknie <3 Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli smakuje tak samo jak wygląda, to musi być pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste przepisy są zazwyczaj najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  16. Great post, love it!
    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment here --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2018/12/blog-post.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne, optymistyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ apetyczne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hi, Im a new follower on your blog from gfc ...
    I hope you will be back ...
    www.dlkgzr.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje! Przepis prosty, chętnie wypróbuję!

    Z e-BOOKIEM POD RĘKĘ

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger