listopada 06, 2020

Pieczona pierś z indyka na kanapki / Baked Turkey Breast


Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis
Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis
Pieczona pierś z indyka na kanapki przepis

Dziś na blogu domowa wędlina z piekarnika, czyli pieczona pierś z indyka na kanapki. Jest soczysta, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na zimno i na ciepło do obiadu.

Pieczona pierś z indyka może być przygotowana na wiele sposobów z użyciem różnych przypraw i marynat. Moja marynata jest dość prosta, z miodem i musztardą, a także sporą ilością suszonych ziół. Aby indyk nie był przesuszony, ale mięciutki i soczysty, nie należy przedłużać czasu pieczenia. Poza tym, przez większość czasu filet z indyka powinien piec się pod przykryciem.

Pieczony filet z indyka to świetny składnik kolorowych kanapek. Gdy podajemy go w tym celu, należy go dobrze schłodzić i pokroić na cienkie plasterki. Można pokroić go też na grube plastry i podać na ciepło lub pokroić w kostkę i dorzucić do sałatki. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domową wędlinę:)

Jeśli lubicie pieczony drób, polecam również moją roladę z kurczaka z warzywami:


Pieczona pierś z indyka na kanapki, składniki:


1.3 kg piersi z indyka,
1-2 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy,
łyżeczka słodkiej papryki,
starty ząbek czosnku,
2 łyżeczki suszonych ziół (wybierzcie ulubione, na przykład prowansalskie albo majeranek, tymianek, bazylię czy oregano)
szczypta chili (opcjonalnie)
sól (u mnie łyżeczka) i  szczypta pieprzu

Pieczona pierś z indyka na kanapki, przygotowanie:


Połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie posmarować nią mięso. Odstawić na kilka godzin do marynowania lub piec od razu w 180 C przez 80 minut (mięso pieczemy pod przykryciem, ale odkrywamy je na 20 minut przed końcem pieczenia).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Turkey Breast Recipe:

1.3 kg of turkey breast,
1-2 tbsp of honey,
2 tbsp of mustard,
1 tsp of sweet paprika,
1 clove of garlic, grated,
2 tsp of dry herbs of your choice (try marjoram, basil and oregano or Herbs de Provence),
a pinch of chili, optional,
salt (approx. 1 tsp) and pepper

Combine all the ingredients for the marinade and place it onto turkey breast. Let it marinade for few hours or cover and bake immediately in 180 C for 80 minutes (take off the lid after 60 minutes of baking). Chill and cut thinly (for a sandwich) or cut into thick slices and serve warm for dinner or into a salad. Enjoy:)

37 komentarzy:

  1. Great recipe about turkey food. It's very delicious

    OdpowiedzUsuń
  2. Turkey meat is my favorite kind of meat. With the right ingredients (paprika, garlic, mustard, honey, herbs) the result is great.
    Your 'rolade' slices, Natalia, look colorful and tasty. They make my mouth water.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe wyroby są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, nawet dzieciom smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. we never had Turkey here dear Natalia
    yet your recipe is absolutely appealing !

    thank you for enriching my knowledge for splendid delicious dishes :)
    blessings!

    OdpowiedzUsuń
  6. So tender and yummy! Mine usually came out dry :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczenie ubóstwiam i to każdy rodzaj mięsa. Z indyka też. Często robię, bo jest naprawdę idealny na kanapki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności! :D
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Czsto ją robię, ale chętnie podpatrzę nowy sposób

    OdpowiedzUsuń
  10. Turkey is rare in this household. I wonder whether my partner would like this? I will have to ask.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka domowa najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najsmaczniejsze, bo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham pieczenie. Niestety już nie jadam wieprzowiny ani wołowiny ale kochałam zwłaszcza pieczeń wieprzową. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Smacznie to wygląda, jednak nie przepadam za piersią z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie pieczone, domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Good recipe. Turkey is one of our favourite and we eat it often.

    OdpowiedzUsuń

  17. I didn't know the dish, but I loved learning more about it. I loved the blog I'm already following. xoxo https://beperes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmmm, sounds yum. I don´t know, though, if we can buy turkey breast like that - only know it ready in slices at the stores and butcher have lamb if you look for anything else than pork or beef...

    OdpowiedzUsuń
  19. WYgląda pysznie. Lubię indyka na kanapki

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie piekłam żadneog mięcha na sałatki, kupuje co prawda rzadko wędliny pomimo tego że wiem, co jest w środku

    OdpowiedzUsuń
  21. Just in time for Thanksgiving! Usually, people roast a whole turkey, but, this year, with large gatherings being discouraged due to the pandemic, more households will celebrate with only the immediate family and a turkey breast would be just the right size.

    OdpowiedzUsuń
  22. It's nice to have turkey for a change sometimes, this looks a very nice recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  23. Mój piekarnik wytrzymuje max 30 minut pieczenia, więc nie da rady :P No chyba, że bym mniejsze kawałki piekła :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie robię, czy nie za mało soli Pani dała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam mniej soli niż zwykle przy takim kawałku mięsa, ale to kwestia jak słoną lubimy wedlinę,zdecydowanie można dac więcej, pozdrowienia!

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger