lipca 09, 2021

Bułeczki z oliwkami

Bułeczki z oliwkami przepis
Bułeczki z oliwkami 

Bułeczki z oliwkami przepis

Bułeczki z oliwkami przepis

Dziś zapraszam na miękkie, pszenne bułeczki z oliwkami, papryką i oregano. Są aromatyczne, puszyste i delikatne zupełnie wyjątkowe - jeśli lubicie pieczywo z dodatkami, koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Domowe bułeczki z oliwkami zostały przygotowany z użyciem jasnej mąki pszennej, ale jeśli chcecie, by było troszkę zdrowiej, możecie dodać do nich mąkę pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną. Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się również mąka orkiszowa. Jeśli nie przepadacie za oregano, możecie tu wykorzystać inne ulubione zioła, dobrze sprawdzi się bazylia lub zioła prowansalskie. Jeśli lubicie pikantne smaki i chcielibyście, by bułeczki były wyraźnie paprykowe, dodajcie więcej słodkiej papryki (można dać nawet 4 łyżeczki), a także trochę ostrej mielonej papryczki. 

Bułeczki z oliwkami mogą być przygotowane z czarnymi lub zielonymi oliwkami - wybierzcie ulubione. Jeśli chcecie, możecie dorzucić do nich również odsączone, posiekane suszone pomidory z oleju.

Domowe bułki pszenne są wspaniałą bazą do pysznych kanapek, świetnie komponują się z wszystkimi serami, wędlinami i warzywami. To świetne bułeczki do grilla. Polecam, smacznego:) 

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe bułki :)

Polecam również moje wyjątkowo chrupiące bułeczki śniadaniowe:



Bułeczki z oliwkami, składniki:

na 12-14 bułek (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):

2 szklanki ciepłej wody (woda ma być ciepła, ale nie gorąca),
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
5 łyżek oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem, opcjonalnie
czubata łyżka oregano,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
garść oliwek (około 1/2 szklanki lub trochę więcej)

Bułeczki z oliwkami, przygotowanie:

W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, oregano, papryką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej. Jeśli ciasto będzie się mocno  kleić, można dodać więcej mąki. Na koniec dodać do ciasta posiekane drobno oliwki, wgnieść je w ciasto, kilkakrotnie zagniatając. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. 

Po tym czasie z ciasta uformować 12-14 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Wpis sponsorowany.

Soft Olive Buns Recipe:

for 12-14 buns:


2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
5 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
few tbsp of milk or cream, optional,
1 heaping tbsp of oregano,
2 tsp of sweet paprika,
a handful of olives (approx 1/2 cup or more)

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, oregano, paprika and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Add finely chopped olives and knead them inside the dough. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place.

 Turn the dough onto a floured surface and form into 12-14 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

15 komentarzy:

  1. They are so soft and tender...perfect dinner buns!

    OdpowiedzUsuń
  2. YUM. It would be hard to stop at one.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. I like this savory buns. Appear quite appetizing.
    Have good weekend, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis na bułeczki:) Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  6. I've never tried anything like this. sounds good though.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety nie przepadam za oliwkami ://

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis . Ciekawa jestem jak smakują bo za oliwkami i papryką nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie. Chociaż akurat oliwek nie cierpię, więc bym je pominęła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczek z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger