sierpnia 11, 2021

Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą przepis
Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą przepis

Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą przepis

Dziś zapraszam na pyszne leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą. To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu.

Leczo z fasolki szparagowej i cukinii jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Możecie doprawić je ulubionymi przyprawami, ja używam sporo suszonych ziół, a także słodkiej i wędzonej papryki, która nadaje całości ciekawego smaku. Całość możecie też doprawić odrobiną papryczki chili. Jeśli macie ochotę, cukinię możecie zastąpić kabaczkiem, w daniu sprawdzą się również pieczarki pokrojone w plastry. 

Fasolka szparagowa z kiełbasą i papryką wspaniale smakuje z pieczywem (najlepiej domową bułką pszenną), ale możecie też podać do niego ryż albo kaszę. Taki sos jest wspaniały do wykorzystania pysznych, sezonowych warzyw. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z fasolką szparagową :)




Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą, składniki:


dwie duże garści fasolki szparagowej,
200-300 g ulubionej kiełbasy dobrej jakości
mała czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2 ząbki czosnku,
4-5 małych pomidorów lub puszka pomidorów,
1-2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, tymianek, majeranek


Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą, przygotowanie:


Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż cebula zmięknie i kiełbasa się zarumieni. Po kilku minutach smażenia dodać cukinię pokrojoną w dużą kostkę, plasterki i paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać pomidory, koncentrat, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Green Beans 'Leczo'  Recipe:

2 large handfuls of green beans,
200-300 g of good quality Polish sausages,
1 small red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small zucchini,
1 can of tomatoes or 4-5 small fresh tomatoes,
1-2 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf, 
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and optionally smoked paprika, thyme, oregano, marjoram


 Heat a small amount of oil in a pan, add sliced sausages and chopped onion, cook for few minutes, until lightly golden. Set aside. To the same pan add strips of pepper and halfmoons and diced zucchini. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste, tomatoes, green beans, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 20-30 minutes. Season to taste, Serve with some crusty bread on the side or some rice. Enjoy:)

13 komentarzy:

  1. I loved this kind of recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dużo fasolki ostatnio jem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks like a really wonderful dish! Thank you so much for the inspiration!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks like a terrific dish! LOADS of flavor -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam z fasolką,muszę wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. I would leave out the sausage and enjoy it to the max. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks so good. I like sausage so I would try this.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka - teraz sporo jest świeżych składników - trzeba korzystać

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger