grudnia 08, 2021

Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim

 

Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 

Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim przepis



Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim przepis

Dziś polecam prosty i szybki obiad z udkami z kurczaka. Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim to łatwy przepis z użyciem niewielu składników.

Udka w sosie pomidorowym są banalnie proste w przygotowaniu. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia i  duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. 

Dzisiejszy sos zawiera mieloną słodką paprykę, ostrą i wędzoną. Jeśli nie przepadacie za ostrymi przyprawami, zrezygnujecie z ostrej papryczki - łagodniejsza wersja tego dania smakuje równie dobrze. Bardzo ciekawym składnikiem jest tutaj czosnek niedźwiedzi, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowego aromatu, więc nie pomijajcie go w daniu.

Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem to pyszny obiad dla całej rodziny. Wspaniale smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)

Polecam również moja pyszną potrawkę z udek kurczaka:



Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim, składniki:


5 udek (pałek) z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
mała cebula,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka sosu sojowego (lub do smaku)
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, czosnek niedźwiedzi
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Pałki w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim, przygotowanie:

Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami (oprócz czosnku) i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny się wyraźnie zrumienić, ale być surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, a także koncentrat i sos sojowy. Dusić około 40-50 minut lub do miękkości mięsa (powinno być bardzo miękkie).  Pod koniec duszenia dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego. Można uzupełnić całość wodą lub bulionem w trakcie duszenia, gdyby sos za szybko wyparował. Doprawić do smaku. Jeśli jest taka potrzeba, zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Drumsticks In Tomato Soy Sauce with Wild Garlic Recipe:


5-6 chicken drumsticks,
2 cups of water or chicken stock,
1 small onion,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
1 tbsp of tomato paste,
1 tbsp of soy sauce,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, hot paprika, smoked paprika, marjoram, wild garlicsome parsley, optional

Remove the skin from yur chicken drumsticks and sprinkle with seasonings (besides wild garlic). Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add the meat back in. Cover with stock or water, add tomato paste, soy sauce, bay leaf and allspice. Simmer for about 40-50 minutes or until very tender.  Season to taste and add wild garlic. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley. Serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!

13 komentarzy:

  1. Dziękuję imam juz przepis ba weekend ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Wild garlic? Not something I see here. Sigh.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Nawet w ogrodzie mam czosnek niedźwiedzi . Muszę pomyśleć aby w przyszłym roku go zasuszyć. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurczaka w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to musi być pyszne. Kiedyś wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Love that sauce! This looks SO good -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks really wonderful and delicious !

    OdpowiedzUsuń
  8. I like chicken drumsticks. I usually use a hot sauce for them though. This looks good too.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger