września 11, 2019

Bułki z ziołami / Herb Rolls

Bułki z ziołami / Herb Rolls
Bułki z ziołami
Bułki z ziołami / Herb Rolls

Dziś łatwy przepis na pyszne bułki z ziołami. To mój kolejny przepis związany z testami naturalnych przypraw od Knorra, których gotowe mieszanki sprawdzają się w pieczywie idealnie. Jeśli wolicie, możecie skomponować dowolną mieszankę ulubionych ziół i dodać je do bułek. Bułki z ziołami są idealną bazą do smacznych kanapek. Zawierają mąkę pełnoziarnistą, ale są puszyste w środku. Mają miękką skórkę i długo zachowują świeżość. Polecam, smacznego:)

Polecam tez moje bułki paprykowe i wiele innych przepisów na bułki.

Przepis na bułki ziołowe:

na 12 bułek:

2 szklanki ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
4 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą; plus trochę więcej po podsypywania),
2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr (lub 1 i 1/2 łyżki ulubionych suszonych ziół)

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut, do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypywać mąką). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 


ENGLISH:

HERB ROLLS:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar, levelled,
2 tsp of salt,
8 tbsp of oil,
5 cups of flour (half and half white and wholewheat; plus and more for dusting),
1 1/2  tbsp of your favourite dry herbs blend

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, seasonings and salt. Knead for about 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for an hour. Turn the dough onto a floured surface and form into 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)









września 08, 2019

Mój pierwszy film na Youtube / My first cooking video on Youtube

Mój pierwszy film na Youtube / My first cooking video on Youtube

Zapraszam Was na premierowy odcinek mojego kanału na Youtubie! Pokazujemy, jak upiec pyszne bułeczki paprykowe, które publikowałam na blogu jakiś czas temu. Zachęcam do oglądania, komentowania, udostępnień, subskrypcji i polubień:)

ENGLISH:

Today I'd like to invite you to watch my first Youtube cooking video on my new channel! I'm showing you how to make my delicious paprika buns (recipe is already on my blog). Watch (English subtitles available) and feel free to comment, share, subscribe and like:)

września 06, 2019

Sałatka z komosą i wędzonym łososiem / Quinoa and Smoked Salmon Salad

Sałatka z komosą i wędzonym łososiem / Quinoa and Smoked Salmon Salad
Sałatka z komosą i łososiem
Sałatka z komosą i wędzonym łososiem / Quinoa and Smoked Salmon Salad

Dziś zapraszam na zdrowe danie - sałatkę z komosą i wędzonym łososiem. Do sałatki możecie użyć dowolnych odmian komosy, ja wykorzystałam białą i czerwoną. Zamiast wędzonego łososia dobrze sprawdzi się też łosoś pieczony. Możecie tu wykorzystać wszelkie ulubione świeże zioła i warzywa. Sałatka z komosą i wędzonym łososiem to świetny pomysł na bogatą w białko lekką kolację czy obiad. Smacznego:)

Przepis na sałatkę z komosą i wędzonym łososiem:

100 g komosy ryżowej (u mnie biała i czerwona),
ok. 70 g wędzonego łososia,
pół dużej czerwonej papryki,
mała czerwona cebula,
2-3 łyżeczki pestek słonecznika,
garść oliwek,
kilka suszonych pomidorów,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku)
kilka łyżeczek oliwy,
sól, pieprz (do smaku)

Komosę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Do wystudzonej komosy dodać posiekane oliwki, paprykę, łososia, cebulę, natkę i suszone pomidory. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.


ENGLISH:

Quinoa and Smoked Salmon Salad Recipe:


100 g of quinoa,
approx. 70 g of smoked salmon,
1/2 of a red bell pepper,
1 small red onion,
a handful of olives,
few sun-dried tomatoes,
few tsp of chopped parsley,
2-3 tsp of sunflower seeds,
few tsp of chopped parsley,
few tsp of lemon juice,
few tsp of olive oil,
salt and pepper, to taste

Cook the quinoa according to package instructions. To the cooled quinoa add chopped olives, salmon, tomatoes, onion, bell pepper and parsley. Season to taste with salt, pepper, lemon juice and olive oil. Enjoy:)








września 04, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką / Pork Tenderloin with Red Bell Pepper Sauce

Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką / Pork Tenderloin with Red Bell Pepper Sauce
Polędwwiczki wieprzowe w sosie z papryką
Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką 

Tym razem kolejna ciekawa propozycja na bardzo szybki i pyszny obiad. Polędwiczki w sosie z papryką przygotowuje się błyskawicznie. Aby mięso było mięciutkie i delikatne, wystarczy mu krótka obróbka termiczna. Do sosu możecie wykorzystać też inne ulubione warzywa, sprawdzą się również pieczarki lub kurki. Ja do polędwiczek w sosie najbardziej lubię podawać ziemniaczane puree, ale wspaniale smakują też z kaszą lub ryżem. Polecam, smacznego:)

Polecam też mój gulasz z polędwiczek:




Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, składniki:


mała polędwiczka wieprzowa,
duża czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony tymianek


Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, przygotowanie:


Polędwiczkę pokroić w plastry średniej grubości, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (w środku powinny być jeszcze surowe). Odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki marchewki. Doprawić. Smażyć kilka minut, do lekkiego zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Włożyć mięso, zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić kilka minut do miękkości mięsa. Zagęścić całość mąką rozmieszaną w małej ilości sosu lub wody. Posypać koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:





Pork tenderloin with Red Bell Pepper Sauce Recipe:


1 small pork tenderloin,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
approx. 1 cup of water or chicken stock,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme

Cut the meat into medium thick slices, sprinkle with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan and cook, until lightly golden (they should still be uncooked inside). Set aside. To the same pan, add chopped onion, strips of red bell pepper and slices of carrot. Cook, stirring, for few minutes, until slightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Add the meat back in and pour in the liquid (it should slightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low, until tender (do not overcook the meat). Serve over mashed potatoes, rice or barley.
Enjoy:)

Also see my pork tenderloin stew video recipe above!



września 02, 2019

Halibut w sosie cytrynowym / Halibut with Lemon Sauce

Halibut w sosie cytrynowym / Halibut with Lemon Sauce
Dziś zapraszam na halibuta w szybkim sosie maślanym z cytryną. To szybkie danie to idealny pomysł na piątkowy obiad lub bezproblemowe gotowanie w środku tygodnia. Zamiast halibuta możecie użyć dowolnej ryby o białym, delikatnym mięsie, ale wspaniale sprawdzi się tu też łosoś. Do ryby w sosie cytrynowym świetnie smakuje ryż, pieczone ziemniaki lub frytki.
Smacznego:)

2 małe filety z halibuta,
sok z połowy cytryny,
pół dużego ząbka czosnku,
łyżka zimnego masła,
ok. 3/4 szklanki wody (można też dolać troszkę białego wina),
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz (do smaku)

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zarumienienia i miękkości.Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić starty na tarce czosnek, smażyć chwilkę, następnie dolać wodę i sok z cytryny. Dusić minutę, dodać zimne masło, szybko wymieszać, do rozpuszczenia i lekkiego zredukowania sosu. Doprawić solą i pieprzem, włożyć rybę, posypać natką.


ENGLISH:

2 small halibut fillets (or any other fish of your choice),
juice from 1/2 lemon,
1/2 of 1 love of garlic, grated,
1 tbsp of cold butter,
approx. 3/4 cup of water (you can also add some white wine),
few tsp of chopped parsley,
salt and pepper (to taste)

Cut the fish into smaller pieces, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the fish and cook, until lightly golden on both sides and cooked through. Set aside. To the same pan, add grated garlic, cook for 30 second and add water and lemon juice. Simmer for about a minute, add a tablespoon of cold butter and stir, until melts completely. Simmer for another minute or until reduced slightly. Season with salt and pepper. Add the fish back in and sprinkle with parsley. Enjoy:)


sierpnia 30, 2019

Najlepsze lody czekoladowe / Best Chocolate Ice Cream

Najlepsze lody czekoladowe / Best Chocolate Ice Cream
Najlepsze lody czekoladowe przepis
Najlepsze lody czekoladowe 


Dziś zapraszam na tradycyjne lody czekoladowe. Zapewniam, ze po ich zjedzeniu, nie będziecie mieli ochoty na te sklepowe:)

Przygotowuję je już od kilku lat, zawsze powtarzając, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie jadłam. Wykonane tradycyjnie z żółtek, mleka, śmietanki i dwóch rodzajów czekolady. Bardzo ważnym składnikiem domowych lodów z maszynki jest dodatek prawdziwego ekstraktu waniliowego (na bazie wódki) lub alkoholu. Jego dodatek jest tak mały, że jest absolutnie niewyczuwalny. Powoduje jednak, że tradycyjne lody czekoladowe  nie zamarzają na kość i dają się porcjować łyżką do lodów (przed porcjowaniem należy jednak odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z zamrażarki). Po wymieszaniu w maszynie możecie też przelać mieszankę do foremek do lodów na patyku. Bardzo polecam, smacznego:)

Szukać pomysłu na pyszny letni deser? Polecam moje leniwe ciasto na zimno bez pieczenia:



Przepis na tradycyjne lody czekoladowe, składniki:

na 700 ml lodów:

300 ml śmietanki 30 lub 36%,
300 ml pełnego mleka (3,2%),
4 żółtka,
90 g cukru,
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
60 d mlecznej czekolady dobrej jakości,
łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu

Przepis na tradycyjne lody czekoladowe, przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem na kogel mogel, W garnku zagotować mleko ze śmietanką. Ściągnąć z ognia i stopniowo, łyżkami, połączyć z żółtkami. Ponownie postawić na małym gazie, podgrzewać, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia (nie można doprowadzić do wrzenia) - około 10 minut. Ściągnąć z palnika, dodać alkohol i połamaną czekoladę. Wymieszać. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić, zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić do wystygnięcia, zakryć folią (tak, by dotykała masy) i włożyć do lodówki na całą noc. Mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją jej użytkowania. Gotowe lody przelać do pudełka lub foremek i zamrozić.


Oryginalny przepis tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

Best Chocolate Ice Cream Recipe:

for 700 ml of ice cream:

300 ml of heavy cream,
300 ml of whole fat milk,
4 egg yolks,
90 g of sugar,
100 g of good quality dark chocolate,
60 g of good quality milk chocolate,
1 tbsp of vanila extract (or 1 tbsp of any alcohol you have on hand - you won't taste it in a final product)

Beat the egg yolks with sugar, until light and fluffy. Heat up milk and heavy cream. Gradually, spoon by spoon, add hot milk to the egg yolk mixture and whisk. Put the mixture on a low heat and cook, stirring constantly, until slightly thickens (about 10 minutes) - the mixture can not boil! Set aside and add 1 tbsp of vanilla extract/alcohol and pieces of chocolate. Mix, until melts or use a blender to make sure the chocolate melts completely, Lei it cool, cover with plastic wrap (making sure it touches the surface) and rerfigerate overnight. Place the mixture in the ice cream machine and let it mix. Place the ice cream in a container or individual molds. Freeze for few hours. Enjoy:)

See the original recipe.





sierpnia 28, 2019

Kurczak Fajitas / Chicken Fajitas

Kurczak Fajitas / Chicken Fajitas
Kurczak fajitas przepis
Kurczak fajitas
Dziś zapraszam na szybkiego kurczaka fajitas. To świetny pomysł na błyskawiczny obiad z piersią kurczaka w roli głównej.

Taki kurczak po meksykańsku jest pysznym nadzieniem do tortilli, ale tak naprawdę możecie go je podać z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Kurczak fajitas będzie też dobrze smakował w domowej bułce do kebabu czy chlebku pita. Polecam wszystkim fanom ostrych smaków. Smacznego:)

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:


Kurczak fajitas, składniki:


500 g piersi kurczaka,
1-2 czerwone papryki,
duża cebula,
na marynatę:
2 łyżki oleju,
czubata łyżeczka oregano,
łyżeczka chili (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre smaki),
płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2-3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sok z połowy limonki lub małej cytryny,
sól, pieprz,
posiekana natka pietruszki,

Kurczak fajitas, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty (można odstawić na 30 minut). Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paski papryki i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do miękkości. Posypać natką i opcjonalnie skropić dodatkowym sokiem z limonki.

Oryginalny przepis TUTAJ.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Chicken Fajitas Recipe:

500 g of chicken breast,
1-2 red bell peppers,
1 large onion,
for the marinade:
2 tbsp of oil,
a heaping tsp of dry oregano,
1 tsp of chili (or less),
1 tsp of cumin, levelled,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic,
juize from 1/2 lime or lemon,
salt and pepper,
chopped parsley

Cut the meat into bite size pieces and cover with the marinade ingredients (you can set aside the meat for 30 minutes). Cook the meat on well heated skillet, until lightly golden and add strips of pepper and onion cut into halfmoons. Cook, until tender. Sprinkle with parsley and add additional lime juice, if you like. Serve in a tortilla wrap or with rice or baked potatoes. Enjoy:)

See the original recipe


sierpnia 26, 2019

Sajgonki z tuńczykiem / Tuna Spring Rolls

Sajgonki z tuńczykiem / Tuna Spring Rolls
Dzisiejsze sajgonki nie są absolutnie oryginalnym daniem kuchni azjatyckiej. To raczej ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Sajgonki z pastą z tuńczyka i warzywami to świetny pomysł na lekką kolację czy obiad. W papierze ryżowym możecie zamknąć wszystkie swoje ulubione pasty kanapkowe i dodatki do kanapek. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Takie roladki są najlepsze świeże, do spożycia niedługo po przygotowaniu. Polecam, smacznego:)

na ok 6-7 sajgonek:

6-7 arkuszy papieru ryżowego,
puszka tuńczyka,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżeczek majonezu lub/i jogurtu greckiego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie),
kilka posiekanych suszonych pomidorów,
garść oliwek (opcjonalnie)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka granulowany czosnek,
marchewka,
duży ogórek

Odsączyć tuńczyka, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, majonezem i jogurtem, natką pietruszki i pomidorami. Doprawić do smaku. Papier ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na każdy arkusz nakładać paski ogórka, oliwki, wstążki marchewki i pastę z tuńczyka. Zwinąć jak krokiety, zlepiając brzegi wodą.



ENGLISH:


for 6-7 spring rolls:

6-7 sheets of rice paper,
1 can of tuna, drained,
1/2 of a red onion,
few tsp of mayo or/and yogurt,
few tsp of chopped parsley, optional,
few chopped sun-dried tomatoes,
a handful of olives,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic,
1 carrot,
1 large cucumber

Combine the tuna with finely chopped onion, mayo, yogurt, parsley and tomatoes. Season well. Prepare the rice paper according to package instructions. On each sheet, place some tuna mixture, ribbons of carrot, strips of cucumber and olives. Fold, creating a spring roll, sealing the edges with some water. Enjoy:)



sierpnia 23, 2019

Ciasto Balladyna / 'Balladyna" Raspberry Cream Cake

Ciasto Balladyna / 'Balladyna" Raspberry Cream Cake
Ciasto Balladyna przepis
Ciasto Balladyna 
Ciasto Balladyna przepis
Ciasto Balladyna przepis

Dziś zapraszam na przepyszne warstwowe ciasto  o wdzięcznej nazwie ,,Balladyna". Dzięki wielu warstwom jest wysokie i spokojnie może być wykorzystane jako tort. 

Poszczególne warstwy ciasta Balladyna to dwa ciemne, biszkoptowe blaty, warstwa serowa, herbatnikowa i kajmakowa. Jeśli chcecie, aby przygotowanie ciasta było szybsze, użyjcie ulubionej masy kajmakowej/krówkowej z puszki. Ja do jego przygotowania po raz pierwszy wypróbowałam przepis na szybki kajmak - trochę oszukany, bo z dodatkiem białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast.

Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem malinowym (wtedy do ciasta Balladyna wykorzystujemy mrożone maliny), smacznego:)

Jeśli lubicie ciasta warstwowe na biszkopcie, polecam również moje pyszne ciasto Telimena:


Przepis na ciasto Balladyna, składniki:

na blaszkę o wielkości 36x25cm:

na biszkopt:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,,
3/4 szklanki mąki,

2 czubate łyżki kakao,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia


na warstwę serową:

650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka),
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder (do smaku),
250 ml śmietanki kremówki 36%,
4 łyżeczki żelatyny

ok. 300 g herbatników

350-400 g masy kajmakowej z puszki lub:

100 g cukru,
150 g kremówki 30 lub 36%,
łyżka masła
100 g białej czekolady

2 malinowe galaretki (70 g każda),
ok. 400 g malin


Przepis na ciasto Balladyna, przygotowanie:

 Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. 

Jeśli nie używamy masy kajmakowej z puszki, należy przygotować szybki kajmak: podgrzać śmietankę, odstawić na bok. Cukier podgrzewać w rondlu lub patelni o grubym dnie i bokach (to ważne, by cukier się nie spalił) do momentu karmelizacji (uzyskania bursztynowego koloru) - podczas tego procesu nie mieszamy cukru, ewentualnie potrząsamy patelnią lub garnkiem. Wlać ciepłą śmietankę (uwaga, będzie dużo bąbli) i bardzo szybko wymieszać (gdyby zrobiły się twarde grudki, można je rozpuścić w osobnym garnuszku). Odstawić masę do lekkiego przestygnięcia, gdy będzie jeszcze ciepła, dodać masło i czekoladę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lodówki. W czasie chłodzenia masa jeszcze bardziej zgęstnieje. 

Przygotować masę serową: żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia. śmietankę ubić na sztywno Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić na parze i stopniowo połączyć z masą serową (warto skorzystać z porady na niepowstawanie grudek w żelatynie, o której pisałam tutaj).

Biszkopt przekroić na dwie części (warto najpierw ściąć wierzch). Pierwszą część ułożyć na dnie blaszki. Posmarować go połową masy serowej. Na masy serowej poukładać herbatniki, na nie nałożyć masę kajmakową (najprościej jest posmarowanie każdego ciastka przed ich ułożeniem). Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki nałożyć pozostałą część masy serowej. Schłodzić w lodówce. 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na cieście poukładać maliny. Gdy galaretka będzie tężejąca, wylać na owoce. Schłodzić całość najlepiej przez całą noc.

Inspiracją dla mojego ciasta był ten przepis.
Oryginalny przepis na kajmak

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

Balladyna Raspberry Cream Cake Recipe:

for the sponge cake:

5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder

for the cheese layer:
650-700 g of Polish cheesecake filling (Tvarog),
some powdered sugar, to taste, 
a big pinch of vanilla powder,
250 ml of heavy cream,
4 tsp of gelatine powder

approx. 300 g of thin biscuits,

350-400 g of dulce de leche or for preparing quick butterscotch filling :

100 g of sugar,
150 g of heavy cream.
100 g of white chocolate,
1 tbsp of butter

2 packages of  raspberrry jello (70 g each),
approx. 400 g of fresh or frozen raspberries

Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely,

Prepare quick butterscotch filling: warm up the cream. Caramelize the sugar in a pan with thick sides and bottom, making sure not to stir during the process (you can shake the pan, if necessary). Pour in the cream (be careful, it is bubbly) and whisk (if any hard lumps form, you can quickly melt them in another pot). Let cool for few minutes and when it's still warm, add in the butter and chocolate. Stir, until melts. Set aside or chill in the fridge to firm.

Prepare the cheesecake cream filling: cover the gelatine with some water and set aside, until swells.beat the cream, until stiff peeks form. Mix with cheesecake filling, sugar and vanilla. Melt the gelatine in a  double boiler and  beat breifly, until you see some bubbles. Gradually add 3 tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. 

Cut the sponge cake into two layers (you can cut off the top if it's too high). Place one layer on the bottom of your pan. Smear with half of the cheesecake mixture. Arrange biscuits on top and smear them with all of the dulce de leche/butterscotch filling. Cover with the rest of biscuits. Place the remaining cheesecake mixture on top of that and chill in the fridge. 

Prepare the jellos according to packages instructions. Arrange raspberries on top of the cake. Cover with thickening jello. Chill in the fridge (best to refrigerate overnight). Enjoy:)


See the original recipes (for the cake and butterscotch)


Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger