listopada 21, 2015

Faszerowane ziemniaki

Bardzo lubię faszerowane warzywa, ale zazwyczaj nadziewam paprykę lub cukinię. Ostatnio przypomniało mi się o pysznych ziemniakach nadziewanych brokułami, które przyrządziłam w tamtym roku - zdecydowałam jednak, że wymyślę do nich nowy, równie smaczny farsz. Tym razem postawiłam na dość klasyczne dodatki do ziemniaków - kwaśną śmietanę, szczypiorek, koperek i chrupiący boczek. Zapieczone z serem są naprawdę sycące. Z prostą sałatką będą wspaniałym daniem głównym, ale idealnie sprawdzą się też jako dodatek do mięsa. Smacznego:)

4-5 średniej wielkości ziemniaków,
kilka plastrów boczku,
pęczek szczypiorku,
mały pęczek koperku,
kilka łyżeczek kwaśnej śmietany,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, ew. szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy ostygną, przekroić je na pół i małą łyżeczką delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki; wystarczy małe wgłębienie w każdej połówce ziemniaka), a następnie delikatnie obrać ze skórki (obieranie na końcu zmniejsza prawdopodobieństwo rozpadnięcia się ziemniaków podczas wydrążania). Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Skwarki połączyć z wydrążonym miąższem ziemniaków, kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut - do rozpuszczenia się sera.




29 komentarzy:

  1. Pyszne i pomysłowe :) muszę w końcu takie zrobić :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kochana mam prośbę, mogłabyś poklikać w linki w poście :
      http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2015/11/shein-azurowy-sweterek-i-bluzeczka-z.html
      Bardzo mi zależy :* Z góry dziękuję <3

      Usuń
  3. Niestety nie jestem fanką ziemniaków :/ Ale tak czy siak wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na przystawkę. Bardzo ładnie wyglądają , kolorowo i kuszą... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite:) Uwielbiam kartofle w każdej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :) a to że jest jeszcze boczek to idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wyglądają i takie kolorowe:)Pomysł niezły

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ te ziemniaczki cudownie wyglądają :)
    Pysznie i bajecznie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, uwielbiam ziemniaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nieźle nadziane ziemniaki, bardzo lubię te nasze polskie przysmaki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas ziemniaki to podstawa, podoba mi sie ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O proszę akurat faszerowanych ziemniaków nigdy nie jadłam, nawet nie pomyślałam o tym. Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe danie :) uwielbiam takie faszerowane jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  14. za tydzień idę na imprezę i tak się zastanawiam co przygotować, myślę że takie ziemniaczki mogłyby cieszyć się zainteresowaniem;)

    OdpowiedzUsuń
  15. To nie ziemniaczki tylko małe , bardzo apetyczne dzieła:)
    Pachną i kuszą z fotki - jak zwykle u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne i ładnie wyglądają na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ziemniaki w takiej formie;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Też lubię faszerowane warzywa. Te ziemniaki z przyjemnością by, zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm, smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ło jaa.. ale danie! :) Świetna propozycja nawet jako przekąski na imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A śmietana może być 18?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger