maja 06, 2017

Bułeczki śniadaniowe / Breakfast Rolls

Tym razem zapraszam na pszenne bułeczki - są mięciutkie i delikatne, idealne na śniadanie. Do ciasta dodałam dużą szczyptę ziół prowansalskich, więc świetnie sprawdzą się do przygotowania kanapek z wytrawnymi dodatkami: wędliną, serem czy warzywami. Jeśli zrezygnujemy z ziół, będą też pasować do dżemu lub powideł. Smacznego:)

Przepis Mariety Marieckiej (ABC gotowania 2)

na 8-10 bułeczek:

500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania,
30 g świeżych drożdży,
łyżka cukru pudru,
2 jajka,
3 łyżki masła,
300 ml ciepłego mleka,
łyżeczka soli,
duża szczypta ziół prowansalskich lub innych suszonych ziół

Drożdże utrzeć z cukrem pudrem, dolać 1/4 szklanki ciepłego mleka i tyle mąki, by całość miała konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić zaczyn na 15-20 minut, do podwojenia objętości. Do przesianej mąki dodać jajka,zioła, pozostałe ciepłe mleko i zaczyn. Wyrabiać około 15 minut, w połowie wyrabiania stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - gdyby ciasto się kleiło, dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Naciąć ostrym nożem. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie z wodą (w piekarniku ma wytworzyć się para). Umieścić blaszkę z bułeczkami powyżej, piec w 190 stopniach  około 20 minut.

ENGLISH:

for 8-10 rolls:

500 g of all purpose flour (plus extra flour to sprinkle the dough during kneading),
30 g of fresh yeast,
1 Tbsp of powdered sugar,
2 eggs,
3 Tbsp of melted butter,
300 ml of warm milk,
1 tsp of salt,
a big pinch of dry herbs of your choice (optional)

Using a spoon, blend the yeast with sugar. Add warm milk and few tablespoons of flour (add enough flour to get a consistency of a sour cream). Cover with kitchen towel, let it sit for 15 to 20 minutes, until it's doubled in size. Mix with sifted flour, eggs, herbs and remaining warm milk. Knead for about 15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, start adding the melted butter. Knead, until smooth and elastic (add more flour, if necessary). Cover with kicthen towel, set aside for an hour, until doubled in size. Form 8 to 10 rolls out of the dough, place them on a baking tray and let it rise for additional 20 to 30 minutes. Cut the surface with a sharp knife. Preheat your oven to 190 C. Place a dish with water on a lower rack of the oven. Place the rolls above and bake for about 20 minutes, until golden. Enjoy:)





29 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie.:) Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny domowy wypiek !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyglądają apetycznie :) Ten program ABC Gotowanie kiedyś oglądałem. Super program.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało co może konkurować ze świeżo upieczonymi bułeczkami lub chlebem :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie, zdecydowanie bez dodatku ziół :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię domowe pieczywo. Nie ma nic lepszego :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Ja właśnie przed śniadankiem jestem, więc z chęcią bym Ci skradła taką bułeczkę! :) mnaim, mniam!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam - pyszne takie chrupiące bułeczki własnego wypieku

    OdpowiedzUsuń
  9. They are fantastic with a bowl of soup or a plate of salad for a very satisfying and delicious meal.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapachniało mi latem i śniadaniem na trawce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Your rolls look perfect!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  12. Wytrawne też dają radę! :D ale na słodko ze szklanką mleka nam się marzą ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. We do sometimes make our own breakfast rolls, but with whole grain flour and withouth the animal products in it, of course. I really enjoy fresh bread rolls and in Germany they are like SO important for breakfast. Like on Sunday morning, there will be huge queues in front of the bakery, becauase every single family wants to buy fresh bread rolls. This only happens on Sunday, by the way, because the Sunday morning breakfast somehow is a holy thing here in Germany :D
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  14. niezwykle apetycznie się prezentują te Twoje bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie bułeczki, tylko zazwyczaj mi się nie chce robić. Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowym żadne inne nie dorównają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Interesting post! Thanks for sharing! 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  18. Taką bułeczkę bardzo chętnie przygarnęłabym na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają bardzo pysznie! Domowe wypieki zawsze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To ja poprosze taką bułeczkę, pyszna jest

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger