czerwca 04, 2017

Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem / Chicken and Bechamel Stuffed Zucchini

Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem przepis
Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem 

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na faszerowane warzywa, bo jest to jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Bardzo lubię za każdym razem wymyślać nowe nadzienie, dzięki temu tak przygotowane warzywa nigdy mi się nie znudzą. Dziś proste i przepyszne faszerowane cukinie z kurczakiem i beszamelem. Są tak samo pyszne jak te z mięsem mielonym, a do farszu możecie dodać swoje ulubione warzywa - zamiast groszku lub marchewki świetnie sprawdzą się też pieczarki.

Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem zapiekana w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad z piekarnika. Jest pyszna z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)

Szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka? Zobaczcie też przepis na roladę drobiową z serem i warzywami:


Przepis na cukinie faszerowaną kurczakiem i beszamelem, składniki:

2 cukinie,
duża pierś z kurczaka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki groszku,
1-2 marchewki
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka papryka

na sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1-2 szklanki sosu pomidorowego

Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem i beszamelem, przygotowanie:

Mięso pokroić na małe kawałki, doprawić. Usmażyć z posiekaną cebulą i  pokrojoną w kostkę marchewką. Pod koniec smażenia dodać czosnek i groszek. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszać, do zgęstnienia. Doprawić, dodać ser. Sos wymieszać z kurczakiem i warzywami. Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek cukinii. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, ułożyć faszerowane cukinie. Opcjonalnie posypać dodatkową porcją sera lub polać beszamelem. Zapiekać około 30-40 minut w 180 stopniach, do preferowanej miękkości.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

2 zucchinis,
big chicken breast,
2 onions,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of green peas,
2 small carrots
seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet pepper

for the bechamel sauce:
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 Tbsp of butter,
1 1/2 Tbsp of flour,
few Tbsp of grated cheese,
salt, pepper, nutmeg (to taste)

homemade tomato sauce


Cut the zucchini in halves, spoon out the flesh. Prepare the filling: cut the meat into bite size pieces, season well. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and chopped onion and carrots. After 10 minutes, add the garlic and peas, cook, until tender. Prepare the sauce: melt the butter in a saucepan, add the flour and mix well. Add the milk, turn the heat down to low and cook, stirring, until it thickens. Add the grated cheese, mix and let it melt. Season to taste. Mix the sauce with chicken and vegetables. Spoon the filling into prepared zucchini. Pour the tomato sauce into the baking dish, place the zucchini. Sprinkle with additional cheese (optional). Bake for about 30 minutes (180 C), or until tender. Serve with rice or potatoes and a salad. Enjoy:)







31 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I love stuffed veggies! These zucchini boats sound and look very delicious with chicken and creamy bechamel.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne danie i u nas w sezonie bardzo często przygotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia to jest coś co mi zawsze wyrośnie i to całkiem okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinię uwielbiam pod każdą postacią :) Ta prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny produkt.
    Dotychczas nie znałam takiego przepisu. Spotykam się z nim po raz pierwszy.
    Ciekawy czy u mnie by się sprawdził, bo nie każdy w rodzince lubi cukinie.
    Oprócz takich różności zapiekanych ostatnio robiłam cukinię w wersji smażonej, też fajna wyszła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takim obiadem to ja nie pogardzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione faszerowane warzywa. Zawsze cieszę się z tej pory roku, bo można zaszaleć w kuchni przygotowując takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I am sure this dish tastes delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. This recipe looks delicious, and I love all the ingredients, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Great summer dish! I love all ingredients!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę na tę cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faszerowana cukinia jest bardzo dobra. Ciekawe nadzienie zrobiłaś. Ja zazwyczaj daję wieprzowinę. Muszę tak spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam :)

    Pozdrawiam i życzę wspaniałego tygodnia ! :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  15. Faszerowana cukinia to u nas standardowe danie latem :) Jeszcze go nie robiłyśmy ale to już kwestia czasu :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie pyszności :) Prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. faszerowana cukinia chodzi za mną już od dluższego czasu! tutaj tylko musiałabym zastąpic kurczaka czymś innym - nie jem mięsa :p
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam cukinie, robilam kiedyś podobne i bardzo mi smakowaly na pewno wyprobuje ten przepic:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za cukinią ;P

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam cukinie ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. W zupełności Cię rozumiem, u nas w domu faszerowane warzywa również mają duże wzięcie :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Very interesting post! Kiss 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie faszerowałam cukinii. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna propozycja na zrobienie obiadu :) Z cukinii można zrobić tyle fajnych i pysznych dań :) Bardzo lubię cukinię.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepysznie wygląda :) Lubie tak nadziewane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger