grudnia 06, 2019

Jabłecznik ucierany z kakao / Apple Cake with Cocoa

Jabłecznik ucierany z kakao przepis
Jabłecznik ucierany z kakao / Apple Cake with Cocoa

Dziś na deser proponuję pyszny jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika oraz dodatkiem kakao. Jeśli przygotowaliście słoiki z prażonymi jabłkami na zimę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Piekłam  to ciasto wielokrotnie, zawsze się udaje.

Mimo że przepis na jabłecznik jest sprawdzony, warto pamiętać o kilku sprawach. Surowe ciasto jest bardzo gęste, takie do nakładania, a nie przelania na blaszkę. Górną warstwę ciasta należy wyłożyć łyżką w formie małych kopczyków na mus jabłkowy, a następnie je wygładzić, łącząc całość. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę ,,luźniejsze", do połowy ciasta, która znajdzie się na górze możecie dodać trochę jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - ciasto powinno łatwiej rozprowadzić się na jabłkach. Ciasto nie rośnie wysokie, więc jeśli chcecie, by było wyższe, można upiec je w trochę mniejszej blaszce, pamiętając, ze czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć.

Jabłecznik ucierany z kakao to proste, smaczne ciasto, które wszystkim smakuje. Pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)

Zmodyfikowany przepis z nieistniejącego już bloga dorapiecze.wordpress.com

Przepis na jabłecznik ucierany z kakao:

na blaszkę o wymiarach 35x25 cm lub mniejszą:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
szklanka cukru (u mnie pół na pół biały z brązowym),
szczypta mielonej wanilii.
200 g masła (rozpuszczonego),
330 g przesianej mąki,
2 łyżki przesianego kakao,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
750-800 g słodzonego, domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie na polewę: kilka łyżeczek kakao, cukru pudru i mleka

Zmiksować jajka z cukrami i wanilią na jasną masę (ok. 8 minut), dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować do połączenia składników. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na wyłożoną papierem blachę, rozsmarować jabłka, nałożyć pozostałe ciasto (łyżką nakładać małe kopczyki, a następnie delikatnie je wygładzić). Piec przez około 45 minutjeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia. Połączyć kakao, cukier puder i mleko do konsystencji gęstej polewy, polać ciasto. 

Apple Cake with Cocoa Recipe:

5 eggs, room temperature,
1 cup of sugar (1/2 cup of white and 1/2 cup of brown),
a big pinch of vanilla,
200 g of melted butter,
330 g of flour, sifted,
2 tbsp of cocoa, sifted,
1 tsp of cinnamon,
2 tsp of baking powder,
750-800 g of sweetened, homemade apple mousse from the jar, plus 1-2 tbsp of potato starch or corn starch

fot the glaze (optional): few tsp of cocoa, few tsp of powdered sugar, few tsp of milk

Mix the eggs with sugar and vanilla, until light and fluffy (8 minutes). Add room temperature butter and mix well (the batter may look split and a bit weird, but it's okey). Add dry ingredients and mix to combine - the batter will be very thick. Mix the apple mousse with starch. Spoon half of the batter onto the baking tray lined with baking paper (35x25cm). Smear the apples on top of that. Using a spoon add the rest of the batter on top (if you want the top batter to be more loose and easier to apply, add a bit of sour cream or Greek yogurt). Bake for about 45 minutes in 180C. Combine all the glaze ingredients, to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake.



51 komentarzy:

  1. Uwielbiam KAKAO więc to ciasto też bym pokochała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi! It looks delicious, I would like to taste it. I note the recipe, thanks for sharing.
    Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  3. It is very worth trying this cake …
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobny moja mam ostatnio zrobiła i zjadłem za dużo... uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i arommatyczny - domyślam się że taki jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds wonderful, I will try it! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka i czekolada - niebiańskie! Dziękuję, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow that looks soooooo good. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo kusząco, chętnie wypróbuję Twój przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  11. I like apple, I love cocoa, I adore light and fluffy.
    So, here it is - your above apple cake, just waiting for me to sample it.

    OdpowiedzUsuń
  12. You can never had too many apple cake recipes. This looks so delectable!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam z kakao.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. I have not heard of the combination of apples and chocolate, but this looks divine!!! And the apples make it healthy, too.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh my, this is mouth-watering!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Now that looks good. Yesterday (for the first time ever) I trialled a gluten/lactose free brownie for a friend. More work needed before I can give it to her.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe połączenie, jabłeczniki wszelkiego rodzaju bardzo lubię, ale takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda mega pysznie. U mnie dzieciaki lubią jajka, ale znowu w cieście niezbyt, ciekawe przypadki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. aż człowieka kusi żeby palucha w tej czekoladzie zamoczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  20. I bet the apples make it moist and soft!

    OdpowiedzUsuń
  21. jabłecznik moje ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks delicious however we don't use homemade apple mousse from a jar here, have never seen it except as babyfood, I think I would just use stewed apples instead.An interesting idea for a cake. Thanks for sharing Natalia

    OdpowiedzUsuń
  23. ale mam ochotę na takie ciasto :)

    ------
    mój blog. zapraszam w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  24. WOW, what a heavenly combination...cocoa and apples!
    Think I'm going to love this...😊😊
    Oh thank you so much!!

    Have a super weekend!

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  25. Jump Back & Kiss Myself

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie i taki prosty do zrobienia, super :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jej, ale Ty masz zawsze cudowne przepisy! Zawsze sobie je drukuje i chowam do swojego przepiśnika.. zrobiłam się BARDZO głodna ☺

    OdpowiedzUsuń
  28. Och, ale bym zjadła. Zapachniało zimą, jesienią i świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Great post, I absolutely love it!

    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2019/12/how-i-spent-black-friday.html

    OdpowiedzUsuń
  30. takiego z ciemnym ciastem jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  31. I like apple and cinnamon, I don't think I've tried chocolate with it!
    Thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  32. This sounds new and an interesting combination.

    OdpowiedzUsuń
  33. Merry Christmas and Happy New Year to you too, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam jabłeczniki, a w połączeniu z kakao... oj musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger