marca 15, 2020

Japońskie bułeczki Hokkaido

Japońskie bułeczki Hokkaido przepis
Japońskie bułeczki Hokkaido 
Japońskie bułeczki Hokkaido przepis
Bułeczki japońskie Hokkaido to wyjątkowo smaczne, odrywane, mleczne bułeczki maślane - idealne na śniadanie i nie tylko. Przykuwają wzrok swoim interesującym kształtem. Są puszyste jak chmurka, delikatne, smakują prawie jak drożdżówki!

Koniecznie zobaczcie poniższy film i przekonajcie się sami, jak puszyste i delikatne są bułeczki Hokkaido :




Bułeczki japońskie Hokkaido smakują tak wyjątkowo dzięki sekretnej japońskiej metodzie tangzhong. To tak naprawdę mieszanka połączonych i zagotowanych składników: mąki, mleka i wody. Zdumiewające, że tak powstała pasta nadaje bułeczkom ich charakterystyczną puszystość i lekkość - to również dzięki niej nasze japońskie, mleczne bułeczki maślane pozostają tak długo świeże. Myślę, że zdecydowanie warto zaadaptować tę metodę do innych wypieków - ja na pewno poeksperymentuję z nią również przy naszych polskich drożdżówkach i bułeczkach.

Bułeczki japońskie Hokkaido formuje się w charakterystyczny, ale banalnie prosty sposób (jak na filmie). Jeśli wolicie, możecie uformować je w kształt tradycyjnych, okrągłych bułeczek - będzie szybciej, ale tak samo smacznie. Moje mleczne bułeczki są do odrywania - rosną więc blisko siebie, nie trzeba zostawiać między nimi dużych odstępów.

Nasze maślane bułeczki będą przysmakiem dla dzieci - z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem świetnie smakują z domowym dżemem,  konfiturą lub miodem. Pasują też do nich wytrawne dodatki. Ja uwielbiam je nawet z samym masłem! Japońskie bułeczki Hokkaido będą dobre na śniadanie, kolację czy podwieczorek, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego :)

Przepis na bułeczki japońskie Hokkaido, składniki:


na tangzhong:
3 łyżki wody,
 3 łyżki mleka,
 2 łyżki mąki pszennej chlebowej

na ciasto:
 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (używamy szklanki o pojemności 250 ml)
 2 łyżki cukru,
 łyżeczka soli,
 łyżka suchych drożdży,
 1/2 szklanki ciepłego mleka,
 duże jajko,
 60 g roztopionego masła

mleko, śmietanka lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
odrobina masła do posmarowania bułeczek po upieczeniu

Przepis na bułeczki japońskie Hokkaido, przygotowanie:


Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.

Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z wystudzoną pastą i  pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu. Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu podzielić na 9 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkować, zawijać brzegi do środka i zrolować (jak na filmie). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-50 minut.

Posmarować bułeczki mlekiem, jajkiem lub śmietanką. Piec w 180C około 20-25 minut. Bułeczki japońskie powinny być wyraźnie zarumienione, gdyby jednak rumieniły się za szybko, można je przykryć papierem do pieczenia. Natychmiast po wyciągnięciu bułeczek z pieca posmarować je masłem - dzięki temu skórka będzie mięciutka.

Oryginalny przepis z TEJ strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Hokkaido Milk Rolls Recipe:


for the tangzhong:
3 tbsp of water
 3 tbsp of  milk
 2 tbsp of bread flour 

for the dough:
 2 1/2 cups of bread flour,
 2 tbsp of sugar,
 1 tsp of salt,
 1 tbsp of dry yeast,
 1/2 cup of warm milk,
 1 large egg,
 60 g of melted unsalted butter

some milk, cream or egg wash for brushing the rolls before baking,
some butter for smearing baked rolls


Prepare the tangzhong: combine the water, milk and flour. Cook the mixture, until thickened to the consistency of roux / paste (see the video). Let it cool to room temperature. 

Mix the eyast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the tangzhong and the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Divide into nine buns. Roll each bun and fold the edges, roll, creating a japanese roll (see the video). Place on a baking tray lined iwth baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Brush with some milk, cream or eggwash. Bake in 180 C for about 20 to 25 minutes. Immediately smear the top of each bun with some butter. Enjoy:)

See the original recipe HERE. 

92 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale delikatne i mięciutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. One of my favourites! Yours are so soft and fluffy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie zakręcone w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie ! świetny przepis, zapisuje i na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie prezentują się te bułeczki :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Tobie wyszły i muszą być naprawdę smaczne :D
    Może kiedyś skuszę się wypróbować przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hokkaido to mi się od razu kojarzą z... dynią (bo jest taka odmiana dyni). Uwielbiam maślana bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Delicious!!!Thank you for recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają, na takie delikatne i pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis nie trudny a bułeczki na pewno pyszne, spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bułeczki maślane. Obawiam sie ze jakbym je upiekła to prawie wszystkie bym dama zjadła w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  14. These rolls are gorgeous! I can almost smell them thru the computer screen!

    OdpowiedzUsuń
  15. They look very nice indeed …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają obłędnie, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. These look great. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  18. O, jak one pięknie wyglądają, jak malowane! Wypróbuję je koniecznie! Pozdrawiam niedzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze ze japońskie, a noe chińskie 🤭
    Zartuje oczywiście 😇
    Juz wiem co Leosiowi zrobie jutro na śniadanko ♥
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wyglądają i na pewno tak smakują.
    Pozdrawiam wiosennie.:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm Natalia, that smells really good! Just kidding. Well, I bet it really did smell amazing. Those Japanese rolls look very good. Those few in the first picture would probably be enough... for me! ^.^

    OdpowiedzUsuń
  22. That looks wonderful! I told my daughter about your recipe because she likes Japanese food. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks good--now that we will have plenty of time with our self-isolation to reduce the spread of COVID-19.

    OdpowiedzUsuń
  24. Thanks for sharing that recipe, that sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglądaja przepysznie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  26. Jeżeli tak smakują jak wyglądają, to są pyszne. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  27. Sono una meraviglia, complimenti!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Widać, że są mega świeże i smaczne *.*

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyjątkowo wyglądają. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magda-tul.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magda-tul.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają bardzo dobrze i smacznie. Z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają bardzo apetycznie. :) Rzadko odwiedzam blogi kulinarne, ale jak już jestem, to zawsze coś "podkradnę" do szufladki z przepisami. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. W sumie, nie aż takie trudne :D

    OdpowiedzUsuń
  35. ojej, ale mam ochotę teraz ! czad <33

    OdpowiedzUsuń
  36. Bułeczki wyglądają bardzo smakowicie :) chętnie zrobię takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyglądają bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  38. So I Am Not Sure Why This Is Considered Japanese - I Don't Mean That In A Disrespectful Way - The Ingredients Appear Normal - Fantastic Photos - Beautiful Rolls And Thanx For Sharing - Be Well

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  39. Ależ apetycznie wyglądają!Podejrzewam, że nawet moim domowym niejadkom by zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  40. To heck with self-isolation for the virus! I will definitely run out of the house to eat these!

    OdpowiedzUsuń
  41. Te bułki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciekawy przepis, bułeczki wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Nice recipe. I think It's delicious bread

    OdpowiedzUsuń
  44. Superanckie bułeczki; na pewno skorzystam z przepisu! )
    Zaciekawił mnie także przepis na ciasto bajeczne. Jak tak dalej pójdzie to pieczeniu nie będzie końca, w sumie teraz i tak siedzi się w domu to chociaż można porządnie pojeść :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciasto i bułeczki, pozdrowienia ☺☺

      Usuń
  45. No to juz mam plan na ten wolny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Na sam widok czlowiek glodny ha! :)

    Karolina
    www.newyorkcitymilf.com

    OdpowiedzUsuń
  47. Cudo! Ależ pysznie wygląda. A ta mąka chlebowa to to samo co pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna chelbowa to typ 750 lub 850, ja użyłam jednak 650, sprawdzi się też zwykła mąka pszenna:)

      Usuń
  48. Ej no takich rzeczy się nie robi!!!!!
    Mam smaka na te japońskie bułeczki nawet nie przypuszczasz jakiego!

    OdpowiedzUsuń
  49. Śliczne bułeczki, ciekawa jestem skąd nazwa, bo hokkaido kojarzy mi się z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Wyglądają bardzo smacznie. Przez obecną sytuację praktycznie non stop siedzę w domu i jem, więc uważam, że w nieodpowiednim momencie tu trafiłam, haha :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  51. Jak ładnie wyglądają te bułeczki. Muszą być bardzo smaczne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. 1/2 szklanki mleka na 2 1/2 szklanki mąki to bzdura. Patrząc na film, wygląda na to, że mąki użyto nie więcej niż 350 gram. 2 i pół szklanki to dwa razy tyle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używamy szklanki o pojemności 250 ml, jednak szklanka mąki to mniej więcej 130-150 GRAMÓW. Proporcje są jak najbardziej dokładne, odsyłam do przepisu oryginalnego w celu porównania: https://cleobuttera.com/breads-and-rolls/ultra-fluffy-milk-bread-rolls/.

      Usuń
  53. wow love this rolls, so yummy!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  54. Przepis zapisany! Niedługo będę testować :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Pysznie wyglądają, ja dzisiaj piekłam ciasto, wczoraj bułki a przedwczoraj chleb :))

    OdpowiedzUsuń
  56. these look very delicious natalia! hope you are keeping well in the virus crisis! cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  57. Mouthwatering! I am going to have to make these while my daughter is out of school during this quarantine. It will be a great way to spend a day!

    OdpowiedzUsuń
  58. Jaka to jest mąka chlebowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna - typ 750 lub 850, ja użyłam jednak 650, sprawdzi się też zwykła mąka pszenna:)

      Usuń
  59. They're so wonderfully plump and shiny, I'd eat a whole plate of them! They look soft as a pillow!

    OdpowiedzUsuń
  60. o rety, wyglądają bardzo profesjonalnie :) aż nie można się im oprzeć wizualnie, ale mąki chlebowej nie mam więc obejdę się smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykła mąka pszenna, pozdrawiam ☺

      Usuń
  61. Look so good, I can almost smell them baking. :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Pierwszy raz je widzę i mam ochotę zjeść taką z dżemem :D

    OdpowiedzUsuń
  63. Miałam okazję spróbować oryginału, kiedy byłam w Japonii. Smak wręcz genialny!!! W połączeniu z miodem, no bomba! Chętnie przygotuję swoją wersję! Choć nie wiem czy to bezpieczne, pewne pochłonę całą blachę! :D

    OdpowiedzUsuń
  64. I love homemade bread! I saw this video on your channel and I've seen this before but gosh, I never tried it. Looks wonderful. I must try.

    OdpowiedzUsuń
  65. Zrobilam. Są najlepsze. Tylko podwójna porcję robię na 3 osoby :) Robiłam je również z nadzieniem serowym na słodko oraz w Wigilię jako paszteciki. Dobrze się je nadziewa i nie wypływa nic ze środka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ☺ Tak, to ciasto jest bardzo uniwersalne, też lubię je wykorzystywać w różnych kombinacjach, u nas też szybko znikają😉 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia😊

      Usuń
  66. Super przepis nie znałam wcześniej tego przepisu🙂 właśnie robię i ciekawa jestem końcowego efektu . Ale też mam pytanie . Czy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika czy nie? I drugie termoobieg czy tradycyjne pieczenie 🙂 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  67. Dziękuję za wspaniały przepis. Ja użyłam mąki żytniej typu 720 i nie wyrosły takie piękne. Następnym razem spróbuję z przennej bo na pewno będą piękniejsze ale i tak smakują. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułeczki mimo wszystko smakowały :) Bardzo polecam użyć mąki pszennej, z jej użyciem wychodzą zdecydowanie najlepsze i bardzo mięciutkie. Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia :)

      Usuń
  68. A jak nie mam mąki chlebowej to jaka dać?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger