listopada 01, 2020

Budyniowiec / Pudding Cake

Budyniowiec ciasto przepis
Ciasto Budyniowiec

Budyniowiec ciasto przepis

Budyniowiec ciasto przepis


Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, czyli Budyniowiec, to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta. 




Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej - mój jest bardzo prosty, bo bez oddzielania żółtek od białek. To świetny przepis na biszkopt dla początkujących.

Budyniowiec zawiera również błyskawiczny krem budyniowy bez ucierania masła. To szybsza i łatwiejsza wersja wersja masy budyniowej z dodaniem masła do gorącego budyniu - nie ma obaw o grudki lub rozwarstwienie się kremu.

Ciasto czekoladowe na dużą blachę wieńczy pianka śmietankowa. Ubicie żelatyny powoduje że masa śmietankowa jest mocno napowietrzona i pełna bąbelków, idealnie gładka i puszysta. Jeśli macie kłopoty z powstawaniem grudek przy używaniu żelatyny, koniecznie wypróbujcie ten sposób.

Czekoladowy Budyniowiec to pyszne ciasto dla gości i nie tylko. Pasuje na każdą okazję i jest bezproblemowe w przygotowaniu. Polecam, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie mnóstwo innych przepisów na moje ciasta warstwowe:)


Ciasto Budyniowiec, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty

krem budyniowy:
3 budynie waniliowe bez cukru,
3 płaskie łyżki kakao,
1100 ml mleka,
150 g masła,
5-6 łyżek cukru (lub do smaku)

400 g śmietanki kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
cukier puder do smaku (u mnie 2-3 łyżki)

Ciasto Budyniowiec, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach (można upuścić blaszkę na podłogę po wyciągnięciu z pieca jak w biszkopcie rzucanym, ale nie trzeba tego robić). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą (można wcześniej ściąć delikatnie wierzch). 

Przygotować masę budyniową: podgrzać część mleka z cukrem. Dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Wymieszać z masłem, gdy masło całkowicie się rozpuści, wylać na biszkopt. Wystudzić. 

Żelatynę zalać małą ilością wody (około 1/4 szklanki). Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić na parze. Ubić śmietankę na sztywno (lub prawie na sztywno) Delikatnie ubić żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki. Stopniowo dodawać do żelatyny ubitą śmietanę. Odstawić na kilka chwil, aż całość zacznie bardziej tężeć i wyłożyć na krem budyniowy. Opcjonalnie posypać kakao lub wiórkami czekolady. Chłodzić kilka godzin.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chocolate Pudding Cake Recipe:

for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea for soaking the cake
or the pudding layer:
3 packages of vanilla pudding mix (1 package =40 g, each one requires 500 ml of milk)
3 tbsp of cocoa,
1.1 l of milk,
150 g of butter,
 tbsp of sugar (or to taste)
5-6 tbsp of sugar (or to taste)

400 ml of heavy cream
2 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste,
few pieces of chocolate or some cocoa for dusting the cake


Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely.  Soak with some strong tea.

Prepare chocolate pudding: heat some of the milk with sugar. Add cocoa powder and whisk, making sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Mix with butter, and when it melts, pour over the sponge cake. Let it cool.

Cover the gelatine with some water (approx. 1/4 cup) and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until stiff peaks form. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add few tsp ofcream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and sprinkle with grated chocolate or dust with some cocoa. Let it set in the fridge for few hours. Enjoy:)

51 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! U mnie domownicy lubią tego typu ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam budyniowe ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mleka jest w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu się odchudzać, jak takie pyszności się ogląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo długo nie jadłam, chętnie zrobię dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks beautiful and I love all the layers!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds very delicious. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delicious!
    Although I don't understand polish, I like to watch your video. It's well done with english captions. Your voice and hands are lovely!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda przepysznie, ja jednak przez jakiś czas nie mogę jeść słodkości.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    https://girlsinmadworld.blogspot.com/2020/11/spray-aqua-light-pantene.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh WOW, this looks absolutely sensational!!
    You make it appear so easy to make, so I will give it a try. I would love to make this for tea!
    Thank you so much for sharing.😊😊

    Have a super day...and stay safe and happy, my friend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  12. miałabym dziś ochotę na takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto godne spróbowania bo lubię takie ciasta z kremem. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Who doesn't love pudding and pudding cakes.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda świetnie :) Można podmienić biszkopt na jakieś ciastka i od razu jest szybka wersja bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne ciasto, czekolada to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. It is far to early to be tempted by this treat, but I am. I most definitely am.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasta z budyniowymi kremami, Twoja wersja na pewno smakuje świetnie :) Pycha :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  19. I've made a cake like this before but yours definitely came out looking better than mine did.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale narobiłeś mi ochoty na takie ciasto koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. I may make this for our Thanksgiving this year. The family will love it!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. That looks amazing. Have a good week and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. Your rich and creamy pudding cake would go so fabulous with my coffee right now!

    OdpowiedzUsuń
  25. This yummy pudding cake looks so easy to make, thanks so much for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  26. Chętnie bym zjadła takie ciacho do kawy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajnie wygląda, zjadłabym takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh goodness, this looks so delicious and I love the flavours in this cake! Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ pyszności. Muszę zrobić 🙂

    OdpowiedzUsuń
  30. Your puddingcake looks amazing, and chocolate is my favorite!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks good--is it too early for dessert?

    new blog: www.fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh so yummy cake
    Great recipe
    xx

    OdpowiedzUsuń
  33. Już daję sobie do zakładki " przepisy Natalii"

    OdpowiedzUsuń
  34. That looks fab and yummy :-D

    OdpowiedzUsuń
  35. Widzę, że budyniowa warstwa wyszła idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  36. I'd ad some rum in it too :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto przepyszne - masa i biszkopt wyszły idealnie. Dla urozmaicenia dodałam parę wiśni z kompotu. Wyszło obłędnie pyszne. Jestem zachwycona kolejnym przetestowanym przepisem. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za przemiły komentarz! Tak, wiśnie z kompotu to świetny pomysł do tego ciasta, też lubię ich dodatek. Pozdrowienia i Wesołych Świąt ☺☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger