sierpnia 08, 2021

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami 


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Polędwiczki duszone w warzywach są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil.

Zobaczcie przygotowanie polędwicy krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami, krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe. Najważniejsze, by dodać polędwicę do warzyw wtedy, kiedy warzywa będą prawie gotowe - wtedy całość dusimy razem dosłownie kilka minut, jarzyny i mięso będą gotowe w tym samym czasie. Jeśli dodamy mięso za szybko, warzywa mogą okazać się za twarde.

Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowym z papryką i cukinią jest idealna z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy danie jest bardzo kremowe i delikatne. Możecie użyć śmietanki 30 %, ale sprawdzi się też chudsza śmietanka z kartonika (12 lub 18 %).

Duszone polędwiczki wieprzowe z warzywami pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (na przykład śląskimi albo gnocchi).  Bardzo polecam, smacznego :)


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, składniki:

polędwica wieprzowa,
por (jasnozielona lub biała część),
pół dużej czerwonej papryki,
pół cukinii,
2 ząbki czosnku,
ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
opcjonalnie kilka łyżeczek startego parmezanu

Polędwiczki wieprzowe sosie śmietanowym z warzywami, przygotowanie:

Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na grube plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć.

Na tej samej patelni podsmażyć posiekany por i pokrojone w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić. Smażyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do preferowanej miękkości warzyw. 

Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości dosłownie kilka minut (zbyt długo duszona polędwica zrobi się twarda i gumowa; ja dusiłam swoją niecałe 2 minuty). Wlać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką i krótko dusić, do zgęstnienia sosu. Opcjonalnie dodać kilka łyżeczek parmezanu, sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Loin in Creamy Sauce with Vegetables Recipe

1 pork loin
1 leek (white and light green part),
1/2 of a red bell pepper,
1/2 of a zuchhini,
2 cloves of garlic,
1 i 1/3 cups of water or stock,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence

Remove any tough membranes from the meat and  cut into thick slices. Sprinkle with seasonings. Cook your pork loin on a heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside. 

To the same skillet, add finely chopped leek and diced bell pepper and zucchini, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Pour few tablespoons of water and simmer, until almost tender to your likening.

Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low just for few minutes or until tender (do not overcook the meat!). Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. . Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

10 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger