września 26, 2021

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem przepis
Kruche babeczki z czekoladą i dżemem 

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem przepis

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem przepis

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem przepis

Dziś polecam sprawdzony przepis na kruche babeczki z czekoladą i dżemem. Te maleńkie, nadziewane ciasteczka maślane do kawy  to świetny pomysł na poczęstunek dla gości. Sprawdzą się też jako słodki prezent od serca:)




Kruche babeczki z czekoladą i dżemem są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, można też przygotować je z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Będą szybciej gotowe, gdy nabierzecie ochoty na coś słodkiego :) Warto pamiętać, że dobrze schłodzone babeczki są najbardziej kruche i pyszne - ja oszczędzam czas i wkładam je zazwyczaj na chwilę do zamrażarki. 

Maślane ciasteczka z nadzieniem zawsze dobrze smakują. Ja tym razem udekorowałam je prażonymi migdałami, ale sprawdzi się Wasza ulubiona dekoracyjna posypka, wiórki kokosowe, posiekane orzechy albo moje ulubione świeże maliny - jeśli zdecydujecie się na maliny, nałóżcie je na czekoladę dopiero, gdy delikatnie wystygnie, żeby nie puściły za dużo soku na gorącej masie.

Takie kruche babeczki pięknie się prezentują, piekę je od lat i zawsze wychodzą perfekcyjnie. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego:)


Kruche babeczki z czekoladą i dżemem, składniki:

na 18-20 małych babeczek o średnicy 7 cm:

na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
125 g zimnego masła,
żółtko,
kilka łyżeczek zimnej wody

nadzienie:
dżem malinowy lub truskawkowy albo konfitura,
150 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej, ale może być jeden rodzaj),
80 g śmietanki 30%,
do dekoracji (do wyboru): uprażone płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka dekoracyjna lub świeże owoce

Kruche babeczki z czekoladą i dżemem, przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier puder i pokrojone masło posiekać nożem lub wyrobić palcami, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć, owinąć folią, schować do zamrażarki na 5-8 minut (ciasto nie ma się zamrozić tylko lekko stwardnieć). Można też włożyć ciasto do lodówki na 30 minut lub dłużej. 

Po schłodzeniu rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok. 4 mm. Wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki (można też podzielić ciasto na 20 części i wyklejać foremki bez wałkowania). Wyklejać foremki (nie trzeba natłuszczać),  nakłuć ciasto widelcem i wstawić na 4-5 minut do zamrażarki lub na kolejne 30 minut do lodówki (lub dłużej). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek, ale wyciągamy je dopiero po wystudzeniu.

Do każdej babeczki nałożyć po 1/2 lub 3/4 łyżeczki dżemu albo konfitury. 

Przygotować nadzienie czekoladowe: w gorącej śmietance rozpuścić czekoladę (najlepiej połamać czekoladę na kawałeczki, pozostawić w gorącej śmietance na kilka minut, a następnie wymieszać całość).  Nakładać po pełnej łyżce masy do każdej babeczki. Posypać migdałami, wiórkami, orzechami albo dekoracyjną posypką lub ułożyć owoce (jeśli nakładamy owoce, należy nałożyć je gdy czekolada troszkę przestygnie, bo na gorącej owoce mogą puścić sok). Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia masy czekoladowej.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: kotlet.tv

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Shortbread Tartlets with Jam and Chocolate Recipe:

For about 20 tartlets:
For the crust:
250 g of all purpose flour,
3 Tbsp of powdered sugar,
125 g of cold butter (diced),
1 egg yolk,
few tsp of cold water

for the filling:
some raspberry or strawberry jam,
150 g of chocolate (I'm using 100 g of milk and 50 g of dark, but feel free to use whatever you like)
80 g of heavy cream
for the topping, options: some toasted almonds, chopped nuts, coconut shavings, fresh fruit

Prepare the crust: mix the flour and sugar. Add  butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs. Add the yolk and cold water - add enough to knead, until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the freezer for 5 to 8 minutes or in the fridge for 30 minutes or longer.

 Roll the dough until it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper). Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the crust in molds. Bake the crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown. Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds. 

Add 1/2 or 3/4 tsp of jam into each tartlet shell. 

Prepare chocolate filling: melt chocolate in hot cream, pour the ganache inside each tartlet. Sprinkle with coconut, almonds, nuts or arrange some fruit on top. Enjoy:)

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam babeczki, ostatnio kilka razy robiłam, ale w połączeniu krem + owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki uwielbiam, szczególnie z takiem czeko nadzieniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie:)))właśnie zaznaczyłam przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy robiłam takie z kruchym ciastem. Smakują naprawdę niesamowicie :) Moja wersja byla bez pistacji, ale często były jakieś słodkie dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Those are so cute and they look so good.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, jak kusisz. Chętnie bym zjadła choć jedną!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię babeczki szczególnie w tak słodkim wydaniu. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger