grudnia 05, 2021

Kakaowe ciasteczka świąteczne

Kakaowe ciasteczka świąteczne przepis
Kakaowe ciasteczka świąteczne 

Kakaowe ciasteczka świąteczne przepis

Kakaowe ciasteczka świąteczne przepis

Kakaowe ciasteczka świąteczne to łatwe w przygotowaniu, korzenne, kruche ciasteczka maślane na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzą się również na wszelkie inne okazje. Są idealne do wycinania i dekorowania razem z dziećmi. Puszka takich ciastek to świetny pomysł na słodki prezent dla najbliższych :)




Aby nasze domowe ciasteczka kakaowe udały się idealnie, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy da się bez problemu wałkować. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 10-15 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać. 

Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by równo się upiekły. Pilnujcie ich, bo ciasteczka z dodatkiem kakao bardzo łatwo przypalić. Gorące są zbyt miękkie i delikatne, by ściągać je z blachy - należy poczekać kilka minut, by ostygły. Wtedy stwardnieją i da się je bez problemu przełożyć.

Korzenne ciastka świąteczne są idealne do dekoracji - fantastycznie smakują oblane polewą czekoladową (z czekolady i słodkiej śmietanki), można też dodatkowo posypać je siekanymi orzechami lub jakąś dekoracyjną posypką. Można też ich nie dekorować - przyznam, że ja najbardziej lubię zwykłe ciastka bez polewy, idealne do kubka herbaty lub kawy. Bardzo polecam, smacznego :)


Kakaowe ciasteczka świąteczne, składniki:

na ok. 45- 50 małych ciasteczek:
280 g mąki krupczatki (można tez użyć zwykłej mąki pszennej)
20 g przesianego kakao (2 łyżki),
200 g zimnego masła,
100 g przesianego cukru pudru,
3 żółtka,
1-2 łyżki przyprawy do piernika (można pominąć, jeśli nie lubicie)

Kakaowe ciasteczka świąteczne, przygotowanie:

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i cukier rozetrzeć z zimnym masłem (rozcieramy, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki lub 10-15 minut do zamrażarki (można tez przygotować ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce). 

Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5 mm) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Łatwo je przypalić, dlatego trzeba je kontrolować (w razie potrzeby można w połowie pieczenia przełożyć ciastka na wyższy poziom piekarnika, gdyby za mocno spiekały się od dołu). Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia - bardzo ważne, by nie ściągać ich od razu z blachy (gorące są zbyt delikatne i miękkie - twardnieją po kilku minutach studzenia). 

Wystudzone ciasteczka świąteczne są gotowe do dekoracji - można je oblać polewą czekoladową lub dowolnie udekorować. Są też smaczne bez polewy.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Christmas Shortbread Cocoa Cookies Recipe:
280 g of flour (Polish krupczatka flour/ coarse-ground flour is the best for the recipe, it's type 500; you can also use All Purpose Flour)
20 g of sifted cocoa,
200 g of cold butter (diced),
3 raw egg yolk,
100 g of sifted powdered sugar, 
1-2 tbsp of gingerbread spice, optional

To the flour, cocoa, gingerbread spice and sugar, add the butter and rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolks and knead briefly. Form a ball and flatten it out. Cover with plastic wrap and chill in the fridge for few hours (or overnight). You can also place the crust into the freezer for 15 minutes, to make the process much quicker. 

Roll between 2 sheets of baking paper, until 5 mm thick. Cut out cookies. Bake for about 8-10 minutes (200 C). Allow to cool completely (you won't be able to transfer them when hot; they are too crumbly; they need few minutes to harden). 

Decorate with some icing or chocolate ganache. They are also tasty without any glaze. Enjoy :)

9 komentarzy:

  1. Kolejny fajny przepis na coś słodkiego :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super trafiłaś z tymi ciasteczkami. Właśnie planowałam jakieś zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno są przepyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for these festive treats.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite. :) Trzeba spróbować jeszcze przed Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pachną przyprawami korzennymi, więc są idealne na taką aurę.
    Serdecznie zapraszam na mój blog :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger