grudnia 19, 2021

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką przepis
Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką przepis

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką przepis

Dziś mam dla Was kolejny przepis z rybą na święta lub na Sylwestra. Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje.

Zobaczcie przygotowanie ryby na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ja do mojego dania użyłam halibuta, ale sprawdzi się w zasadzie każdy filet bez skóry, warto wypróbować na przykład łososia, pstrąga łososiowego, dorsza lub mintaja. Jeśli lubicie ostre smaki, sos możecie doprawić odrobiną chili, świetnie sprawdzi się tu też słodka lub ostra wędzona papryka.

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką bardzo dobrze smakuje z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z rybą :)

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką, składniki:

ok. 400 g białej ryby (u mnie filet z halibuta),
kawałek pora (biała i jasnozielona część),
2 ząbki czosnku,
200 g koncentratu pomidorowego (słoiczek),
ok. 2-3 szklanek wody,
mała czerwona papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej),
ok. 200 g pieczarek,
opcjonalnie szczypta cukru,
przyprawy do ryby: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
przyprawy do sosu, do smaku: sól, pieprz, słodka papryka (może być też wędzona papryka albo ostra papryka, oregano)
opcjonalnie natka pietruszki

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym z pieczarkami i papryką, przygotowanie:

Rybę oprószyć przyprawami, odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę paprykę i por. Smażyć kilka minut, a następnie dodać plasterki pieczarek. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić przyprawami do sosu. Dodać koncentrat, zalać całość wodą. Dusić na małym ogniu około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli sos jest za kwaśny, można dodać trochę cukru. 

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie ułożyć rybę. Piec w 200 C około 15 minut (uwaga, czas duszenia ryby zależy od grubości kawałków - nie pieczemy za długo, by nie wyszła sucha). Opcjonalnie posypać całość świeżymi ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Baked Fish with Mushroom and Pepper Sauce Recipe:

400 g of halibut fillet (or any other fish fillet),
white and light green part of leek,
2 cloves of garlic,
200 g tbsp of tomato paste,
approx. 2-3 cups of water,
1 small red bell pepper (or 1/2 yellow and 1/2 red pepper),
250 g of button mushrooms,
a big pinch of sugar, optional,
seasonings for the fish: salt, pepper, thyme, rosemary
seasonings for the sauce to taste: salt, pepper, sweet paprika (you can also use smoked paprika or some chili), oregano

Season the fish and set aside. To the pan, add finely chopped leek and red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add sliced mushrooms and after few minutes, finely chopped garlic. Season well. Add  tomato paste. Pour over some water and simmer on low heat for about 10 minutes, until almosttender and thick.  Add some sugar. 

Pour the sauce into the baking tray. Add fish on top of the sauce and bake in 200 C for approx. 15 minutes (baking time may vary depending on the thickeness of your fish pieces). Sprinkle with some fresh herbs. Serve over rice, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

18 komentarzy:

  1. Danie w sam raz na wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. Nie miałam okazji robić takiej rybki

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to pysznie wygląda! uwielbiam rybę w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką zapiekaną rybkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryby, ta musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks delicious !! Merry Christmas!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wygląda pysznie. W mojej rodzinie uwielbiamy ryby i myślę, że ten wariant posmakuje nawet dzieciom.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie zrobiona ryba jeszcze tak nie robiłam. Dzięki za przepis. Wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  9. We enjoy fish dishes.
    This looks tasty.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  10. I had sole fillets last night. I love all kinds of fish so this sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zbliżają się święta, więc będzie jak znalazł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy piec przykrytą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przykrywam, ale jeśli kawałki byłyby grubsze i czas pieczenia miałby się wydłużyć, można rybę przykryć 🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger