marca 26, 2022

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami

 
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami przepis
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami 

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami przepis

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami przepis

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami to łatwy obiad z piekarnika, świetnie sprawdzi się również na ciepły poczęstunek dla gości.

Zobaczcie przygotowanie kurczaka na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Pierś z kurczaka z piekarnika jest delikatna i mięciutka. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie i dodać do niej więcej składników. Dobrze sprawdzą się tu na przykład podsmażone pieczarki. Sos serowy użyty do zapiekania mięsa to po prostu tradycyjny beszamel ze sporą ilością sera - taki sos jest łagodny, kremowy i przyjemnie ciągnący, idealny do wielu zapiekanek.

Kurczak pieczony z warzywami w sosie serowym jest prosty i pyszny. Świetnie smakuje z ziemniakami i zestawem chrupiących surówek. Bardzo polecam, smacznego :)


Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić ulubioną przyprawą do drobiu)

marchewka,
biała i jasnozielona część małego pora,
100-150 g żółtego sera,

na beszamel:

2 szklanki mleka (500 ml),
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami, przygotowanie:

Każdą pierś pokroić na grube plastry. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojonego pora i startą na wiórki marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, nałożyć na kurczaka.

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos 1/2 lub 1/3 startego sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Sos wylać na kurczaka z warzywami. Posypać pozostałym serem. Piec w 180 około 20 minut lub do miękkości mięsa. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Breast Baked with Cheesy Bechamel Sauce and Vegetables Recipe:


500 g of chicken breasts,
seasonings to taste: salt (1/2 tsp), pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, some turmeric (you can use your favourite poultry seasoning instead),

1 grated carrot
1 small leek - white and light green part,
100-150 g of grated cheese

for the bechamel sauce:

2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbsp of flour
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg


Cut chicken breast into thick slices. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Arrange in a baking tray.

To the same pan, add chopped leek and carrot, cook, until almost soft. Season with salt and pepper. Place on top of the chicken.

Prepare bechamel sauce: melt the butter and add flour. Whisk vigorously for few seconds. Add milk and cook on a medium heat, until slightly thickens - make sure to stir constantly! Thicken the sauce with 1/2 or 1/3 of grated cheese an season to taste. Pour over chicken and vegetables and add remaining cheese on top. Bake for about 20 minutes in 180C or until fully cooked through. Enjoy:)

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger