lipca 02, 2022

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku przepis
Schab pieczony w mleku 


Schab pieczony w mleku przepis

Schab pieczony w mleku przepis


Schab pieczony w mleku to prosty i smaczny obiad ze schabu w plastrach, przygotujecie go z niewielu prostych i łatwo dostępnych składników. 

Zobaczcie przygotowanie schabu na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Schab pieczony w mleku wychodzi idealnie miękki, kruchy i bardzo delikatny. Tę delikatność zawdzięcza właśnie mleku, które długo podgrzewane oddaje swoją słodycz i delikatność mięsu. Schab możecie doprawić ulubioną mieszanką przypraw do wieprzowiny, wtedy będzie jeszcze łatwiej i szybciej. Sos mleczny jest delikatny i łagodny, pasuje do wielu dodatków.

Schab w mleku świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami z ziemniaków lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :)

Schab pieczony w mleku, składniki:


6 plastrów schabu,
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do mięsa / wieprzowiny),

na sos:
ok. 400 ml mleka,
listek laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub mleka


Schab pieczony w mleku, przygotowanie:

Schab delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania. 

Mleko zagotować z listkiem laurowym, zielem i przyprawami. Gorącym mlekiem zalać schab i piec około godziny 180 C (lub do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie). Podczas pieczenia mleko może się rumienić od góry (nie szkodzi, bo sos będzie przecedzony). Gdyby płyn za szybko wyparował, należy dolać więcej mleka w trakcie duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, przecedzić mleko przez sitko, a następnie przelać do rondelka. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną z mlekiem lub wodą i podgrzewać na małym ogniu (mieszankę mąki dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość). Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Schab ułożyć na półmisku, zalać sosem.

Oryginalny przepis na stronie: przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Milk Baked Pork Chops Recipe:

6 boneless pork chops,
seasonings for the meat: salt, pepper, merjoram, sweet paprika, granulated garlic (or use your favourite blend of pork seasonings instead)

for the sauce:
400 ml of milk,
1 bay leaf,
2 kernells of allspice,
a pinch of nutmeg, salt and pepper to taste,
1-2 tsp of flour or starch mixed with 1/3 cup f water or milk

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Arrange in a baking tray.

Heat 400 ml of milk with spices. Pour it over the meat and bake for an hour in 180 C (or until the meat is very tender). Feel free to add more milk, if evaporates too quickly, during baking. Place the meat on a platter. Strain the milk and pour it into small pan. Gradually add some slurry (flour with milk or water) and heat, until thickens. Check the seasonings. Pour the sauce over pork chops. Serve with potatoes, rice, dumplings or some noodles. Enjoy!

Original recipe: przyslijprzepis.pl

4 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger