października 16, 2019

Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą / Vegetarian Potato and Chickpea Curry

Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą / Vegetarian Potato and Chickpea Curry
Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą
Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą/ Vegetarian Potato and Chickpea Curry

Dziś zapraszam na ziemniaki w nowej odsłonie -  wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą to pyszny, pożywny i zdrowy gulasz, który zasmakuje wszystkim fanom indyjskich smaków. Mimo że curry z ciecierzycą może stanowić pełen posiłek, mięsożercy mogą dorzucić do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące. Takie warzywne curry może też być ciekawym dodatkiem do mięsa, zamiast ryżu czy tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Do curry z ziemniakami możecie dodać wszystkie warzywa, które akurat macie w lodówce. To fantastycznie danie ,resztkowe, świetnie ,,czyszczące" lodówkę.  Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również warzywa z puszki, na przykład fasola. Weganie lub osoby uczulone na nabiał mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym, curry będzie jeszcze ciekawsze w smaku. Smacznego:)

Polecam też przepis na pyszny chlebek naan i wiele innych przepisów kuchni indyjskiej:)

Przepis na wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą:


4-5 dużych ziemniaki,
szklanka ugotowanej ciecierzycy,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 cebule,
3 ząbki czosnku,
pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej)
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %),
łyżeczka przyprawy garam masala,
3/4 łyżeczki curry (lub do smaku),
1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
sól , pieprzm granulowany imbir (do smaku)

Cebulę, seler i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i marchew. Smażyć do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Dodać drobno posiekany czosnek i indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać i dolać śmietankę do smaku.

Vegetarian Potato and Chickpea Curry Recipe:


4-5 large potatoes (diced),
1 cup of cooked chickpea,
1 carrot (sliced),
2 stalks of celery (finely chopped),
1-2 onions (finely chopped),
3 cloves of garlic (finely chopped),
half of a chili pepper (or to taste),
1 heaping tsp of tomato paste,
2 cups of vegetable stock or water,
few Tbsp of heavy cream or coconut milk,
1 tsp og garam masala,
3/4 tsp of curry (or to taste),
1/2 tsp of turmeric (or to taste),
few Tbsp of fresh parsley or cilantro,
salt, granulated ginger and pepper ( to taste)

Heat a small amount of oil in a pan, add the onion. Cook for few minutes. Add the potatoes and carrot. Season with Indian spices, add the garlic and cook, stirring, for few minutes. Cover with stock and simmer on low heat for about 15 minutes (you can add more liquid, if evaporates too quickly). Add the chickpeas, simmer for additional 10 to 15 minutes, until tender. Add tomato paste and heavy cream, mix well and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice or Indian bread. Enjoy:)



października 13, 2019

Kurczak w jogurcie / Yogurt Marinated Chicken

Kurczak w jogurcie / Yogurt Marinated Chicken


Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe


W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować pieczonego kurczaka w jogurcie. Tym razem polecam aż dwa proste przepisy na mięso w jogurtowej marynacie! Będą idealne dla początkujących w kuchni, ponieważ są tak proste i szybkie, że naprawdę trudno coś zepsuć:) Pokazywałam Wam je na blogu jakiś czas temu TUTAJ i TUTAJ w formie szaszłyków.

Używamy tu udek kurczaka bez skóry i kości, które bardzo szybko się pieką. Nawet jeśli trochę za długo potrzymacie je w piekarniku, wciąż pozostaną miękkie i soczyste - tak wpływa na mięso marynata z jogurtu.

Najlepszy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej jest klasycznym połączeniem jogurtu, czosnku, natki pietruszki, cytryny i suszonych ziół. Na pewno każdemu przypadnie do gustu. Udka wystarczy tylko pokryć dokładnie składnikami marynaty i upiec - możecie zostawić je na 30 minut lub piec od razu. Taki kurczak pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek.

Drugą propozycją jest szybki i łatwy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z kurkumą. Indyjskie aromaty, które kurczak zawdzięcza takim przyprawom jak kurkuma, kumin, kolendra
i papryka, na pewno przypadną do gustu fanom pikantnych smaków. Pieczony kurczak po indyjsku fantastycznie łączy się z ryżem i orzeźwiającą sałatką z ogórka.

Kurczaka w jogurcie możecie też wrzucić na grill, koniecznie zapiszcie przepis na letnie grillowanie! Tak zamarynowane mięso świetnie sprawdzi się też jako szaszłyki. W obu przepisach dobrze sprawdzi się również pierś z kurczaka (trzeba jednak uważać, by nie przesuszyć mięsa). Obojętnie w jakiej formie, kurczak w jogurcie to świetny pomysł na dietetyczny obiad, ale nie tylko dla osób liczących kalorie:) To proste, pyszne, zdrowe danie z piekarnika i grilla dla całej rodziny.
Polecam oba przepisy do wypróbowania!

Przepis na kurczaka w jogurcie nr 1:

ok. 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
mała cebula,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka świeżego oregano,
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżka oliwy lub oleju,
sok z 1/2 małej cytryny plus skórka starta z całego owocu,
szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego tymianku

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 20-30 minut (lub piec od razu). Mięso ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 35-40 minut lub do miękkości.

Przepis na kurczaka w jogurcie nr 2:


500 g udek z kurczaka bez skóry i kości

na marynatę:

1/3 szklanki jogurtu greckiego,
3-4 łyżki oleju,
1 i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry,
1 i 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
płaska łyżeczka cynamonu,
łyżeczka kurkumy,
płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, marynować około 30 minut lub trochę dłużej. Grillować do miękkości lub piec w piekarniku około 35-40 minut w 200 C.

Oryginalne przepisy znalazłam tutaj i tutaj


ENGLISH:

Yogurt marinated chicken recipe 1:

approx. 600 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small onion, very finely chopped,
1 large clove of garlic, very finely chopped
1/2 cup of greek yogurt,
1 tbsp of fresh oregano,
2 tbsp of parsley, very finely chopped,
1 tsp of granulated garlic,
1 tbsp of oil,
juice from 1/2 lemon plus zest from the whole fruit,
a pinch of salt, pepper, sweet paprica, dry thyme

Combine all the ingredients for the marinade. Add the chicken and coat well. Set aside for 20 to 30 minutes (or bake immediately). Place the meat on a baking tray, bake in 200C for 35-40 minutes or until fully cooked through. Enjoy:)

Yogurt marinated chicken recipe 2:

500 g of boneless, skinless chicken thighs

for the marinade:

1/3 cupf of Greek yogurt,
3-4 tbsp of oil,
1 1/2 tsp of ground coriander,
1 1/2 tsp of cumin,
1 tsp of cinnamon,
1 tsp of turmeric,
1 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of weet paprika,
1/2 tsp of curry,
1/2 tsp of hot paprika,
2 tbsp of lemon juice,
salt and pepper

Mix all the ingredients for the marinade. Cover the chicken with the marinade and add salt and pepper. Marinade for at least 30 minutes. Grill, until tender or bake in 200 C for about 35 minutes.

Also see original recipes ( here and here)



października 11, 2019

Ciasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka'

Ciasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka'
Ciasto Bajaderka
Ciasto Bajaderka 

Bajaderki to popularne w Polsce trufle, które przygotowuje się z resztek ciast, orzechów i przeróżnych bakalii. U mnie dziś bajaderki w formie pysznego ciasta - kto by pomyślał, że deser z resztek, który fantastycznie wpisuje się w modny trend zero waste?

Pod tradycyjną masę upiekłam kruchy blat (możecie zastąpić herbatnikami), na warstwę z bajaderki wylałam galaretkę, a całość zwieńczyłam polewą czekoladową.

Podaję Wam proporcje na dużą blachę, ale ciasto jest sycące, więc jeśli wolicie, możecie przygotować je z połowy porcji. Tak naprawdę użyjcie do niego wszystkiego, co akurat macie pod ręką i co lubicie. Ciasto Bajaderka przyjmie wszystko:) Jedyne o czym warto pamiętać, to aby używać do masy ciast suchych, bez kremów. Dobrze sprawdzi się między innymi biszkopt, ciasto babeczkowe, drożdżowe, ucierane i muffinkowe. Na dużą blachę Bajaderki użyłam właśnie ciasta muffinkowego (konkretnie TEGO, ale z podwójnej porcji, bez owoców). Jeśli po większej imprezie zostaną Wam różne resztki ciast, możecie je zamrozić na później, a po odmrożeniu użyć właśnie do tego ciasta - niech nic się nie zmarnuje! Do tego deseru dobrze sprawdzą się również ciasta z zakalcem albo te przesuszone. Eksperymentujcie z dodatkami, rodzajami polewy czy kremów, którymi również możecie udekorować to ciasto. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe :)

Polecam również moje łatwe Ciasto Leniwe bez pieczenia:



PRZEPIS NA CIASTO BAJADERKA, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

kruche ciasto (zamiast kruchego ciasta można użyć herbatników):
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka

masa bajaderkowa:
800-900 g pokruszonego ciasta, może być wcześniej mrożone (bez kremów i owoców; ja dodałam też pokruszone herbatniki),
1/2 szklanki mleka,
ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku (może być znaczne mniej, ilość zależy od tego, jak słodkie były ciasta),
1/2 - 3/4 szklanki dowolnych bakalii (u mnie pestki słonecznika, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki),
ok. 350-400 g dżemu, marmolady lub powideł (najlepiej niskosłodzonych),
125 g masła,
4 łyżki masła orzechowego, Nutelli lub innego kremu czekoladowego (używając Nutelli, ograniczmy ilość cukru),
3-4 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście było już kakao)

2 galaretki (każda po 70 g)

na polewę:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki

opcjonalnie garść płatków migdałowych

Przepis na Ciasto Bajaderka, przygotowanie:


Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem).

Masa: ciasto bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, cukier, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać bakalie, krem czekoladowy i dżem.Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek, kokosu lub innych suchych składników). Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na masę bajaderkową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, wylać na galaretkę. Posypać migdałami. 

Przepis na masę bajaderkową z TEJ strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


POLISH LEFTOVER CAKE 'BAJADERKA' RECIPE:

for the crust (you can also use cookie crust for the recipe):

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks

for the 'Bajaderka"filling (see here the original recipe for traditional Bajaderka truffles):
800-900 g of leftover cakes without filling (any dry cake will do for example muffins, cupcakes, sweet breads etc.; defrosted or not so tasty works great, too! I have used this leftover muffins recipe - double batch, no fruit),
1/2 cup of milk,
1/2 cup of sugar or to taste, depends on the sweeteness of your cakes,
1/2-3/4 cup of your favourite nuts, seeds, dry fruits, coconut flakes (use whatever you have on hand and whataver you like),
approx. 350 - 400 g of jam or marmolade,
125 g of butter,
4 tbsp of Nutella or peanut bread or any other chocolate/nut spread of your choice,
3-4 tbsp of cocoa (or less, if using cakes with cocoa)

2 packages of fruit jello (70 g each)

for the chocolate ganache:
160 g of chocolate, (dark and/or milk),
100 g of heavy cream,

some almond flakes, optional

Prepare the crust: add  butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork).

Prepare the 'Bajaderka' filling: cut the cakes in a food processor or grate on a grater. They should form very small crumbs. Heat the butter, sugar, milk and cocoa. Add to the crumbled cakes, followed by jam, peanut butter or spread and nuts/seeds/rasisins or other additions of your choice. Mix with your hands and try to form a ball out of a mixture. If you can form a ball, the filling is ready (add more jam/spread, if it's too dry or more dry ingredients, if too sticky). Press the mixture on a baked crust.

Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.

Melt the chocolate with cream on a double boiler. Pour over the set jello. Sprinkle with almonds. Chill for additional hour to set. Enjoy:)




października 09, 2019

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs

Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs
Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs

Dziś zapraszam na przepyszne pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym. Sos przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, dosłownie w kilka chwil. Możecie przyrządzić go więcej i zamrozić na później. Klopsiki przygotujcie z ulubionego rodzaju mięsa. Jeśli lubicie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, zerknijcie na mój przepis na  pulpeciki w sosie z ananasem. 

Pulpety wspaniale smakują z ryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:)

Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym:


400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek bułki tartej, 
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka, suszona bazylia

na sos słodko-kwaśny:
mała cebula,
4-5 łyżeczek ketchupu,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu ryżowego (do smaku),
2 łyżeczki sosu sojowego,
opcjonalnie 1/2 czerwonej papryki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka


Przygotować pulpeciki:  drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem z papryką pokrojoną w kostkę. Oprószyć przyprawami, zalać płynem, dodać ketchup, koncentrat, sos sojowy i sok z cytryny do smaku. Dodać pulpeciki, dusić całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu, doprawiając do smaku (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej płynu). Jeśli sos ma być bardziej kwaśny, dodać sok z cytryny, a jeśli słodszy, ketchup lub odrobinę cukru.

Sweet and Sour Meatballs Recipe:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, approx, 1 tsp of grounf ginger, 1 tsp of sweet pepper, 1/2 tsp of chili, dried basil

for the sauce:
4-5 tsp ot ketchup,
1 small onion,
approx 1 1/2 cup of water or chicken stock,
2 tsp of tomato paste,
few tsp of lemon juice or rice vinegar, to taste,
2 tsp of of soy sauce,
1/2 of a red bell pepper, diced
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulateg garlic and ginger

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion and pepper, cook, stirring for few minutes. Season well and cover with liquid. Add tomato paste, ketchup, soy sauce and lemon juice. Add the meatballs back in. Simmer on low, until the meat is tender. Feel free to addmore liquid, if evaporates too quickly. Season to taste with lemon juice or more ketchup or sugar, if the sauce is too sour for you. Serve over rice. Enjoy:)








października 06, 2019

Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls

Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls

Subskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :)

Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z jabłkami


W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami. Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu!

Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Ciasto drożdżowe może bowiem wyrastać w lodówce przez noc. Następnego dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu.

Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone cukrem pudrem lub udekorowane ulubiona polewą lub lukrem i tak będą wyglądać świetnie. Poza tym wypełnione ulubionym nadzieniem smakują cudownie!

Rogaliki drożdżowe z jabłkami to fantastyczna przekąska, idealna do kawy, herbaty i mleka. Ich jedyną wadą jest to, że tak szybko znikają...

Polecam przepis, smacznego!

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jabłkami:)

Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, składniki:


na 24 sztuki:

ciasto:
600 g mąki,
10 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
8 łyżek cukru,
3 jajka,
 opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka

ok. 700 g jabłek,
kilka łyżeczek cukru i cynamonu

cukier puder

Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, przygotowanie:

Drożdże połączyć z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, pozostałym cukrem i jajkami. Wyrabiać około 10-15 minut, stopniowo dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać około 2 czubatych łyżeczek jabłek pokrojonych w kostkę, posypać cukrem i cynamonem, zwijać w kształt rogalika (jak na filmie). Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 180C około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Apple Crescent Rolls:

for 24 crescent rolls:

for the dough:
600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
8 tbsp of sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)

for the filling:

approx. 700 g of apples,
few tsp of sugar and cinnamon

some powdered sugar 

Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. After 10 minutes of kneading, gradually add melted butter. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of peeled and diced apples on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)


Modified recipe from this site.

października 04, 2019

Gyros ze schabu / Pork Gyros

Gyros ze schabu / Pork Gyros
Gyros ze schabu
Gyros ze schabu / Pork Gyros
Gyros ze schabu
Macie ochotę na błyskawiczny, pożywny obiad? Koniecznie przygotujecie gyros ze schabu. Plastry mięsa wystarczy tylko pokroić w paski i oprószyć domową mieszanką przypraw, którą polecam przygotować w większej ilości i trzymać w słoiczku na zapas. Przyda się do przygotowania dzisiejszej potrawy, ale też pysznej zapiekanki gyros. Tak naprawdę możecie tutaj użyć dowolnego mięsa, świetnie sprawdzi się też drobiowe, które podobnie jak schab, przygotowuje się bardzo szybko.

Gyros ze schabu fantastyczne smakuje z ziemniakami (na przykład frytkami) lub ryżem, sosem tzatziki, a także w domowej bułce do kebabu i zestawem surówek. Polecam, smacznego:)

Przepis na gyros ze schabu:


ok. 450 g kotletów schabowych bez kości,

na przyprawę gyros:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz

Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. 

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:


Pork Gyros Recipe:

approx. 450 g of pork chops,

for the homemade gyros seasoning:

lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper

Combine all the marinade ingredients and cover the meat, cut into strips. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Serve gyros with baked potates, fries, rice, salad and some yogurt dressing or in a pita bread. Enjoy:)

Modified recipe from this site


października 02, 2019

Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape)

Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape)
tort z nutellą prostokatny przepis
Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokatny) /  Delicious Nutella and Peach Birthday Cake

Dziś zapraszam na pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami - prostokątny, na dużą blachę i dużą liczbę gości:) Tort na pewno posmakuje dzieciom (i nie tylko im) i będzie świetnym wyborem na urodziny. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i brzoskwiń, tort nie jest mdły, raczej lekki i orzeźwiający. Jeśli wolicie, możecie użyć soku o ulubionym smaku, który dobrze komponuje się z czekoladą, na przykład brzoskwiniowego.

Mój tort z Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać, a wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Zyskał wiele pochwał od gości:)

W związku przygotowaniami do imprezy urodzinowej nie udało mi się uchwycić tortu w całości na zdjęciu. Ja udekorowałam swoje ciasto opłatkami na tort. Używałam ich po raz pierwszy, ale polecam każdemu, kto nie ma czasu ani ochoty na dekoracje. Tak naprawdę możecie go jednak dowolnie udekorować, używając rękawa cukierniczego i kremu, czekoladek czy cukrowych figurek. Tort z Nutellą i brzoskwiniami na pewno posmakuje każdemu, polecam, smacznego:)

Polecam też ciasto tortowe Balladyna:)

Przepis na tort z Nutellą i brzoskwiniami (na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x25cm):

biszkopt (przygotowujemy dzień wcześniej):

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,,
3/4 szklanki mąki,

2 czubate łyżki kakao,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia

budyń pomarańczowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku pomarańczowego (plus kilka dodatkowych łyżek do nasączenia biszkoptu),
cukier puder, do smaku
puszka brzoskwiń (ok. 800 g)

2 opakowania galaretki pomarańczowej (70 g każda),

ok. 300 g herbatników,
ok. 175 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego,

750 g mascarpone,
750 g śmietanki 36%,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii

Dzień wcześniej upiec biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. 

Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy umieścić w blaszce (najlepiej z odpinanymi bokami), nasączyć kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. 

Na biszkopcie ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tężejącą wylać na budyń pomarańczowy. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Na galaretce poukładać herbatniki wysmarowane Nutellą (można musnąć Nutellą również spód każdego herbatnika, żeby lepiej przykleił się do galaretki). Na Nutellę nałożyć drugą warstwę herbatników, tym razem suchych, bez nutelli.

Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masacrpone, wanilią i cukrem pudrem do smaku. Część masy przełożyć na herbatniki, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą. Schłodzić w lodówce. Jeśli zamierzecie dekorowac tort opłatkiem, postępujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja ułożyłam opłatek na 3-4 godziny przed konsumpcją tortu).



Jeśli zamiast toru wolicie coś zdrowszego, być może zainteresuje Was przesyłka, którą otrzymałam od firmy Nuja Przedstawiciel firmy zaproponował mi testowanie soków, pozyskiwanych metodą cold press. W paczce znalazłam pięć buteleczek wyróżniających się piękną szatą graficzną:



Oprócz tego dołączono również miarę krawiecką, dzięki której można sprawdzić efekty diety sokowej, jaką zachwala producent. Od razu zaznaczę, że ja nie stosowałam tego typu diety, a soki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych.

Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się z truskawkami, a sok jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Dla mnie plusem są też widoczne w soki pestki malin. Sok z dodatkiem pomarańczy, cytryny i imbiru to mój drugi faworyt, wspaniale smakuje schłodzony.


Na trzecim miejscu plasuje się sok żółty, przygotowany z jabłka, imbiru, kurkumy, cytryny i szczypty soli himalajskiej. Ma bardzo wyrazisty smak, fanom imbiru posmakuje na pewno, może jednak nie przypaść do gustu fanom ostrych smaków. Połączenie cytrusów z pikantnym imbirem to zdecydowanie ciekawe doświadczenie smakowe.


Na ostatnich miejscach plasują się soki zielone. Mimo że zielonych składników w mojej kuchni nie brakuje, tak w sokach preferuję chyba owoce jagodowe. W zielonym soku z chlorellą plusem jest to, ze jej specyficzny smak nie dominuje nad resztą składników. Jabłko i cytryna bardzo dobrze komponują się z jej charakterystycznym smakiem, lekko go przytłumiając. Dla odważnych i lubiących nowe smaki odkryciem może stać się połączenie kolendry, młodego jęczmienia, jabłka i cytryny.


Podsumowując, soki Nuja są bardzo smaczne i możemy je potraktować nawet jako przekąskową alternatywę. Oczywiście są słodsze niż te, które przygotujemy sami w domu w sokowirówce - to normalne, bo soki są najzdrowsze natychmiast po przyrządzeniu. Jeśli jednak lubicie testować nowe smaki soków w butelkach, koniecznie zerknijcie na stronę firmy. Smacznego:)

ENGLISH:

Delicious Nutella and Peach Birthday Cake Recipe:

for the sponge cake:

5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder

for the orange pudding:

1125 ml of orange juice (plus few tbsp for soaking the sponge cake),
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar, to taste,
1 can of peaches (approx. 800 g can)

2 packages of orange jello (70 g each),

approx. 300 g of thin biscuits,
approx. 125 g of Nutella or other chocolate spread,

750 g of mascarpone cheese,
750 g of heavt cream, 
a big pinch of vanilla powder,
some powdered sugar to taste


Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely.

The next day cut the sponge into two layers. Place one layer in the bottom of a rectangle pan (25x36cm; pan with removable sides works best). Brush the cake on the bottom with some orange juice, to make it moist. Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of orange juice, instead of milk. Sweeten to taste. 

Place diced peaches on the base of the cake, pour the orange pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets. Prepare the jellos according to packages instructions. Cover the pudding with thickening jello. Place in the fridge, until sets completely. 

 Smear half of biscuits generously with Nutella. Arrange biscuits on top of the well set jello (I like to smear my biscuits with a tiny bit of Nutella also on the bottom, to make sure they stick well to the jello). Cover with the rest of biscuits without Nutella. 

Beat the heavy cream, until stiff peeks form, combine with mascarpone, vanilla and some powdered sugar, to taste. Place a part of the heavy cream mixture on top of the biscuits. Cover with the remaining spobge cake layer. Smear the top and sides of the cake with the rest of the cream mixture. Chill in the fridge and decorate, however you like.



Also see my Balladyna Cake and Lambada Cake.


Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger