sierpnia 22, 2018

Paprykowe bułeczki z parmezanem / Paprika Parmesan Buns

Tym razem polecam bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste bułeczki paprykowe z parmezanem. Utrzymują świeżość na drugi dzień i są idealną bazą do wytrawnych kanapek. Właściwie są dobre same w sobie i nie potrzebują wielu dodatków:) Do swoich bułeczek dodałam troszkę świeżej papryki i kukurydzy, które akurat miałam w lodówce, ale można zrezygnować z ich dodatku lub zastąpić innym, na przykład pokrojonymi drobno oliwkami. Polecam, smacznego:)

na 12 bułek:

2 szklanki ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2  łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista; plus więcej do podsypywania),

4 płaskie łyżeczki słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej),
2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
kilka łyżeczek startego parmezanu,
2-3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (opcjonalnie),
2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę oraz warzywa (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posypać bułki serem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 

ENGLISH:

for 12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
5 cups of flour (ha;f and half white and whole wheat; plus more for dusting),

4  tsp of sweet paprika,levelled
3/4 tsp of hot paprika (or less),
2 tsp of dry oregano,
2 tsp of dry basil,
2-3 tbsp of finely chopped red bell pepper, optional,
2-3 tbsp of corn, optional

grated parmesan cheese

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, seasonings and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil and vegetables. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 60 to 90 minutes. Turn the dough onto a floured surface and form into 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Sprinkle with parmesan. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)



30 komentarzy:

  1. So very yummy! Nothing beats the homemade bread :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. I wish I had one to eat right now!! They look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam już pomidorowe, ale nie paprykowe bułeczki. Bardzo fajny i smaczny pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. ale apetyczny kolor bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! I'd love one of these delicious looking buns now. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiszę sobie, świetny pomysł na coś trochę nietypowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious :)

    https://trapeziovermelho.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. coś dla mnie, uwielbiam takie bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczny pomysł na bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I've never tried these buns but I like paprika, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo smakowicie ^^ Muszę wypróbować Twój przepis :D
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja chyba się skuszę i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love buns these looks wonderful !

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdyby Ci kiedyś jedna została to ja bardzo chętnie ją przygarnę ;)

    blog

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. LOVE the idea of paprika in rolls. Great idea. The inclusion of corn is really interesting, too. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe bułeczki, bo domowe. A to, że dodałaś do nich paprykę i parmezan z pewnością dodaje im niepowtarzalnego smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czasem kupuję takie bo do tego ręki nie mam w ogóle

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger