września 03, 2018

Papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami / Stuffed Bell Peppers with Ground Meat and Vegetables

Korzystając z sezonu na paprykę warto przyrządzić ją w wersji faszerowanej. Ja za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej: nadziewam farszem jak na gołąbki, kurczakiem lub pikantnym chili con carne. Dziś troszkę inna wersja faszerowanej papryki, z mięsem mielonym, startą na tarce włoszczyzną i oliwkami. Całość połączyłam słodką śmietanką, która nadała farszowi delikatnego, kremowego smaku. W ten sam sposób możemy też nadziać cukinię, bakłażana lub kabaczka. Smacznego:)

3-4 czerwone papryki,
400 g mielonego mięsa z indyka,
ok. 2 szklanek startej na tarce włoszczyzny (w dowolnych proporcjach: marchew, korzeń pietruszki, seler, por),
2 ząbki czosnku,
garść oliwek (opcjonalnie),
1/2-3/4 ugotowanej kaszy jaglanej, kuskusu lub ryżu (opcjonalnie),
ok. 3/4 szklanki śmietanki kremówki,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub/i koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia, oregano, tymianek

2-3 szklanki domowego sosu pomidorowego,
kilka łyżek startego sera

Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać starte warzywa i drobno posiekany czosnek, smażyć całość kilka minut. Dodać oliwki, posiekane zioła, kaszę lub ryż i doprawić do smaku. Zalać całość śmietanką, gotować kilka minut na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na blaszkę do zapiekania wylać sos, ułożyć połówki papryk, nadziać farszem. Przykryć folią lub pokrywką i piec około 20 minut w 200 C. Po tym czasie odkryć papryki, dopiec przez kolejne 20-30 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia posypać paprykę startym serem.

ENGLISH:

3-4 red bell peppers,
400 g of ground turkey,
approx. 2 cups of grated vegetables (carrots, parsnips, celeriac and leek),
2 cloves of galic,
a handful of olives, optional,
1/2-3/4 cup of cooked rice, millet or couscous,
approx. 3/4 cup of heavy cream,
few tbsp of chopped parsley and/or dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry basil, oregano, thyme

2-3 cups of homemade tomato sauce,
few tbsp of grated cheese

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until almost tender. Add grated vegetables and garlic, cook for few minutes. Add the olives, rice, fresh herbs and season to taste. Pour in the heavy cream and simmer on low heat, until thickens. Pour the tomato sauce into a baking pan, place the peppers cut in halves. Stuff with meat and vegetable mixture. Cover with foil or lid and bake for 20 minutes in 200C. Uncover the pan and bake for additional 20 to 30 minutes or until soft to your liking. Sprinkle with grated cheeese and bake for additional minute.


35 komentarzy:

  1. Piękne <3 Ja robię podobne bez mięsa, także polecam te z w wersji wege :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Stuffed peppers are one of my favorite dishes!! I've never tried it with turkey - thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. I always love stuffed peppers! These look mouthwatering.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię taką paprykę

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam paprykę faszerowaną :) u mnie w domu zawsze się ją jednak dusi, nigdy nie jadłam pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie uwielbiam połączenia z papryką <3 Super blog :D



    Jestem tu nowa :( Blog <3
    Jeśli się spodoba proszę o follow <3 :* :*

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście, smak późnego lata!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię taką paprykę :) Z tym, że ja robię osobno sos a paprykę duszę w foli aluminiowej, muszę spróbowac Twojej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne kolorki, lubię paprykę pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie faszerowane papryki często lądują na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Seems delicious, I've never tried it but I'd love to!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię faszerowane warzywa, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Często robię faszerowane papryki odkąd jestem na diecie (takie moje widzimisie od ponad 6 miesięcy:)). Często też faszeruję bakłażany, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyglądają, ja faszeruję zazwyczaj żółte papryki

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks comforting and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastic post, dear! This looks wonderful!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  17. Danie prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama często taką robi i jest przeee pyszna <3:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Yumm this is amazing. This is the kind of dish I love for fall and winter.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie dania z faszerowanych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O rany, ale pychotka, zjadłabym bardzo takiej nadziewanej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Great peppers! I've never used ground turkey in them but will next time. Your recipe is great, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam papryke faszerowana ja ostatnio robiłam cukinie:)

    Buziaki:*
    Nowy post - WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  24. oh that is so delicious looking
    glad you shared
    i think one of the best

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam faszerowaną paprykę <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiamy faszerowaną paprykę chyba w każdej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Zjadłbym bez mięsa mielonego :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda naprawdę smakowicie ;) chociaż ja zazwyczaj jedząc paprykę wyjadam tylko sam farsz ;D

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię faszerowane papryki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię ;) Często robię :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger