czerwca 03, 2019

Włoski chleb z czarnuszką i ziołami (bez zagniatania) / No knead Italian Bread with Nigella Seeds and Herbs

Dzisiejszy przepis to pyszna modyfikacja najlepszego z najłatwiejszych chlebków, czyli włoskiego chleba bez zagniatania. Do ciasta dorzuciłam czarnuszkę i mieszankę ulubionych ziół, dzięki czemu chlebek jest bardzo aromatyczny. Będzie wspaniale smakował również jako bruschetta, na przykład z pomidorami i bazylią. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, ciasta nie trzeba zagniatać, wszystko tylko wymieszać łyżką i odstawić do bardzo długiego wyrastania - to dzięki temu chleb będzie pełen charakterystycznych dziur. Bochenek należy piec w garnku/naczyniu o grubym dnie, najlepiej w garnku żeliwnym - to od tego zależy powodzenie wypieku. Polecam, smacznego:)

na mały bochenek:

3 szklanki mąki chlebowej (lub więcej),
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,

1 - 1 i 1/2 łyżki czarnuszki,

2-3 płaskie łyżki ulubionych włoskich ziół (u mnie mieszanka suszonej bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu)

Połączyć drożdże i cukier, zalać wodą. Odstawić na 5 minut lub do czasu, aż drożdże lekko się spienią. Połączyć wszystkie składniki na chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się zagnieść w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki, ale ciasto może się kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie).  Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące, należy obsypać je mąką tak, by uformować bochenek i ułożyć na papierze do pieczenia. Garnek żeliwny włożyć do piekarnika nagrzanego do 220-230C. Gdy garnek będzie gorący, ostrożnie przełożyć do niego papier z uformowanym chlebkiem. Zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut lub do czasu, gdy chlebek się zarumieni.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.




ENGLISH:


for one small loaf:

3 cups of bread flour,
1 1/4 tsp of dry yeast,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
1 1/2 cup of warm water,

1 - 1 1/2 tbsp of nigella seeds,

2-3 tbsp of favourite Italian herb mix (for example basil, oregano, rosemary, thyme)


    Mix the yeast with the sugar and warm water, set aside until the yeast is foamy and activated, about 5 minutes. Add the remaining ingredients and mix using a wooden spoon (you can add more flour,if necessary). Form a loose and a bit sticky ball, cover with some plastic wrap and leave it somewhere undisturbed for about 18 hours. Preheat your oven to 220-230 degrees. Place a dutch oven in the oven to preheat it as well.  Scrape the dough (which will be very thin and sticky) on a well floured surface and just pull it together into a loose ball, place it on a parchment paper and add it to the hot dutch oven. Put the lid on and put it in the oven for 30 minutes, after 30 minutes remove the lid and bake for an additional 15 minutes or until golden brown.

Facebook
Instagram
Twitter

Modified recipe by Laura Vitale

45 komentarzy:

  1. Ekmek tarifi 😄çok seviyorum . Türkiye de özellikle her yemekte, kahvaltıda mutlaka ekmek yenir ...

    OdpowiedzUsuń
  2. This bread looks really yummy. Thanks for sharing the receipt.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds delicious. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zrobiłem i polecam. Chociaz ja tak wolę kupować chleby, bo bardzo czasochłonne w przygotowaniu jakiekolwiek by nie były. W kazdym razie warto poznawać nowe rzeczy i uczyć się czegoś ciekawego!

      Usuń
  5. The bread looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. A perfect bread to pair with an Italian meal. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb! It's the same in Russian.

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delicious I should try making bread one day.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki domowy chleb jest najpyszniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały, czarnuszka rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym spróbowała takiego chlebka :D Zapisuję sobie przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ apetyczny chleb, lubię takie duże dziurki i chrupiącą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki chlebek to chętnie zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love bread, and this looks so good!! I love the no kneading!

    OdpowiedzUsuń
  15. It turned out great! I love the add of nigella seeds and herbs.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbuje napewno - pycha - już widzę

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam tego typu chlebki domowej roboty :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks amazing, Natalia. I will definitely give this one a try! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba

    OdpowiedzUsuń
  20. Great recipe. Thank you for sharing it.
    Sandy recent posted
    different types of graphic design

    OdpowiedzUsuń
  21. Sounds simple - that's what I like about it. No need to knead.
    The bread slices look great and yummi! Thanks for sharing as bread is loved by everyone.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny i zapewne smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. kolejny wspaniały chleb który ostatnio oglądam chyba nie mam wyjścia i muszę też upiec

    OdpowiedzUsuń
  24. seeds and herbs make healthy...and delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajny przepis. Świetny dodatek do włoskich dań. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  27. Complimenti, un'ottimo pane!

    OdpowiedzUsuń
  28. Już sobie wyobrażam smak takiego domowego chlebka:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bread is a real weakness! Fantastic looking recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  30. Zjadłabym taki świeży chlebek z masełkiem :).

    OdpowiedzUsuń
  31. Często piekę różne chlebki, koniecznie z datkiem nasion, czarnuszki także:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Sounds quite savory with the added herbs. Nice addition to a meal.

    OdpowiedzUsuń
  33. I can simply imagine it warm with some butter on top... nom nom nom.... Nigella is the same as cumin, right?

    OdpowiedzUsuń
  34. Cudownie wyrósł Twój chleb! Uwielbiam taki z dużymi dziurami :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger