października 06, 2019

Rogaliki drożdżowe z jabłkami / Apple Crescent Rolls


Subskrybuj mój kanał - wystarczy kliknąć tutaj :)

Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z jabłkami


W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami. Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu!

Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Ciasto drożdżowe może bowiem wyrastać w lodówce przez noc. Następnego dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu.

Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone cukrem pudrem lub udekorowane ulubiona polewą lub lukrem i tak będą wyglądać świetnie. Poza tym wypełnione ulubionym nadzieniem smakują cudownie!

Rogaliki drożdżowe z jabłkami to fantastyczna przekąska, idealna do kawy, herbaty i mleka. Ich jedyną wadą jest to, że tak szybko znikają...

Polecam przepis, smacznego!

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jabłkami:)

Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, składniki:


na 24 sztuki:

ciasto:
600 g mąki,
10 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
8 łyżek cukru,
3 jajka,
 opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka

ok. 700 g jabłek,
kilka łyżeczek cukru i cynamonu

cukier puder

Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, przygotowanie:

Drożdże połączyć z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, pozostałym cukrem i jajkami. Wyrabiać około 10-15 minut, stopniowo dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać około 2 czubatych łyżeczek jabłek pokrojonych w kostkę, posypać cukrem i cynamonem, zwijać w kształt rogalika (jak na filmie). Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 180C około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Apple Crescent Rolls:

for 24 crescent rolls:

for the dough:
600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
8 tbsp of sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)

for the filling:

approx. 700 g of apples,
few tsp of sugar and cinnamon

some powdered sugar 

Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. After 10 minutes of kneading, gradually add melted butter. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of peeled and diced apples on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)


Modified recipe from this site.

95 komentarzy:

  1. Robiłam podobne, tylko z czekoladą, muszę i z jabłkami spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jestem fanką jabłek, ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie rogaliki:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Meravigliosi i tuoi cornetti.
    Buona domenica.

    OdpowiedzUsuń
  5. UWielbiam takie na rano do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wonderful crescents! The cinnamon apple filling sounds droolworthy, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :). I bardzo jesiennie

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooh - filled with apples and cinnamon! Another winner, Natalia:) Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  9. Yum! That looks delicious, Natalia! I think the apple version would be fabulous!
    I look forward to watching the video when I can! :o)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, delicious sweet. It will be great with a cup of coffee. Thank you Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie widzieć, że Twój blog rozwija się w dobrym kierunku. Chętnie obejrzę kolejny film, ponieważ lubię takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie :) Chętnie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh yes, these sound fantastic! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. this is perfect for this apple picking season!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks good !!!!
    Thanks for your visit !
    Have a nice week !
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają smakowicie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dawno nie robiłam żadnych rogalików, Twoje wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś robiłam takie rogaliki, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O, nowy filmik. :) Super rozwijasz blog.

    A rogaliki to moja domena, w sensie jedzenia. :D

    O tak, Frida to bardzo ciekawa osoba, artystka. Wielowymiarowa można rzec.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Yum! These sound delicious, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  21. These are so pretty, and perfect for fall. I know nothing about making them, do they usually not have yeast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, Ginny☺ Those with yeast are very popular in here, but you can also prepare crescents, using shortcrust pastry, puff pastry and also a combo of yeast and shortcrust,which is also very popular in here. I should share them on my blog☺

      Usuń
  22. The use of apple is appealing these days. We went to the orchard this past week and picked too many apples!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie rogaliki, szczególnie za to, że w zasadzie nadzieniem może być wszystko, co ma się akurat w domu i nie trzeba zbytnio kombinować, aby wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow! Those look positivity delicious! ♡

    OdpowiedzUsuń
  25. I love croissants! I haven’t had ones with apples though. They sound delicious.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam kilka; doświadczenia z jedzenia tych rogalików z ostatnich kilku tygodni temu. Twoje rogaliki wyglądają przepysznie:

    OdpowiedzUsuń
  27. I like croissants but I have not tried with apple filling. Sounds yummy!

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam rogaliki a te prezentują się uroczo

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam drożdżowe wypieki :D rogalików z jabłkami jeszcze nie jadłam ale drożdżówkę tej i bardzo mi smakowała. Rogaliki lubie tez za to ze bez problemu można je ze sobą zabrać do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Great recipe ... I think you're a very good confectioner!
    Have a nice week!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  31. Same pysznośći- idealne na te porę roku to herbaty z konfiturą :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Rogaliki drożdżowe to klasyka i dla mnie najlepsze ciasto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  33. WOW...these look absolutely delicious...I can't wait to try them!😊😊

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  34. Chyba mnie namówiłaś na zrobienie takich :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Super filmik <3 Rogaliki boskie, wydają się proste, spróbuje zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Looks nom! I have a recipe somewhere for crescents in which apples go into the dough as well not just the filling. Very nom.

    OdpowiedzUsuń
  37. Hello, I love anything with apples. These look yummy! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a te rogaliki wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Smacznie wyglądają Twoje rogaliki 🥐
    Ja z powodu choroby rąk nie robię już drobnych ciasteczek.
    Pozdrawiam serdecznie na kolejne miłe jesienne dni ☕🌺🤗

    OdpowiedzUsuń
  40. Muszę je koniecznie wypróbować. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  41. Rewelacja. Rogaliki wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  42. Smakowicie wyglądają te rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ale smaka mi narobiłaś, z jabłkami nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  44. Yum! My daughter would absolutely adore these Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam rogaliki ale z jabłkami nigdy nie robiłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Rogaliki uwielbiam przypominają mi dzieciństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Napewno pięknie pachną. Chętnie bym je zjadła. Przepis zapisany. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Zapiszę ten przepis. Moja rodzina uwielbia wszelkie ciasta. Piekę czasem drożdżowe bułeczki, więc i rogaliki zrobię :) Pysznie wyglądają te Twoje :))

    OdpowiedzUsuń
  49. I always buy crescent roll in the groceries.....yummy

    OdpowiedzUsuń
  50. I love apples and this is such a wonderful idea and unique! thanks for the recipe

    OdpowiedzUsuń
  51. I love apples and cakes with apples!! Thanks for your sharing Natalia!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  52. Z chęcią bym spróbowała. Kocham takie łakocie!

    OdpowiedzUsuń
  53. o mamuniu! jak one pysznie wyglądają :D z chęcią bym schrupałabym takie do kawki porannej :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Rogaliki prezentują się wykwintnie i smacznie :) Na pewno takie są 😉
    Dziękuję za wizytę u mnie oraz miłe słowa pozostawione na moim blogu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  55. Beautiful - Prefect Little Treat For My Upcoming Thanksgiving Dinner - U Rock

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  56. Congratulations on your Youtube channel and your new blog layout! It looks amazing :) I hope you are doing fine!? We are really good, we are currently in France with our motor home and we love our life in here in the motor home :D
    Our little one is four months already, isn't that crazy :D!?
    I hope you are having a wonderful week and I wish you all the best!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  57. I kolejny filmik. Świetnie Ci idzie :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Rogaliki wyglądają przepysznie!!! Koniecznie muszę je zrobić :D!!! Moje córeczki będą zachwycone!!!
    P.S. Serdecznie dziękuję za odwiedziny na moim blogu :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  59. I'm convinced these cones are super yummy and congratulations on your Youtube channel!
    xx Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  60. Thanks for sharing this recipe. Looks so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  61. Wow, beautifully presented. I liked this recipe and noting it down now. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  62. Thanks for sharing this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  63. Piękne, pyszne, czego chcieć więcej. Robiłam je kilka razy, nawet na drogę nad morze (prawie 700 km) - zajadaliśmy się i żałowałam, że zrobiłam tylko 24 sztuki... Robię z jabłkami ze słoika, też handmade :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Uwielbiam drożdżowe ciasta, więc Twoje rogaliki są dla mnie idealne.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  65. thank you for wonderful recipe dear fried
    i don't know for what reason i could not locate your channel
    can you please leave me the site name as i wrote it as " lesson from kitchen " as i find it after translation ?

    OdpowiedzUsuń
  66. Very nice video of the crescent rolls. Happy Autumn to you!

    OdpowiedzUsuń
  67. jak dobrze pamiętam, to nigdy nie piekłam rogalików drożdżowych :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger