stycznia 22, 2020

Bułki orkiszowe z mąką jaglaną / Spelt Millet Kaiser Rolls

Domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną
Domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną / Spelt Millet Kaiser Rolls
Dziś zapraszam na zdrowszą wersję popularnych kajzerek (przepis TUTAJ), czyli domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną. Są fantastyczne do stworzenia pysznych kanapek. 

W związku z tym, że do kajzerek dodajemy również mąkę jaglaną, nie są aż tak puszyste i lekkie jak te upieczone na zwykłej, jasnej mące pszennej. W swojej strukturze są odrobinkę suchsze, ale nadal nie można nazwać ich ciężkimi. Mają puszyste, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę - zwłaszcza jeśli wykorzystacie przepis na glazurę do pieczywa. W tym przepisie możecie wykorzystać również samą jasną mąkę pszenną lub orkiszową. Możecie ją też zmieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą.

Jeśli szukacie przepisu na domowe, zdrowe i smaczne bułki z mąką jaglaną, koniecznie spróbujcie upiec te kajzerki. Smacznego:)


Przepis na domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną:

Na 8-10 bułeczek:


szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej),
szklanka mąki orkiszowej,
szklanka mąki jaglanej,
¾ szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
1 i ½ łyżeczki cukru,
Łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła lub oleju


na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli

lub na glazurę z mąką ziemniaczaną: 200 ml wody i łyżeczka mąki ziemniaczanej


Połączyć wszystkie składniki oprócz tłuszczu. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło lub olej. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą (lub wodę zagotować z mąką ziemniaczaną), mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować jeszcze delikatnie ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Spelt Millet Kaiser Rolls


for 8-10 rolls:


1 cup of all purpose flour (or spelt),
1 cup of spelt flour,

1 cup of millet flour.
¾ cup of warm water,
7 g of dry yeast,
1 ½  tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter or oil


for the glaze (optional):
50 ml of water,
 ½ tsp of flour,
a pinch of salt

or for different glaze: 200 ml of water plus 1 tsp of potato starch


Mix all the ingredients, except butter/oil. Start kneading the dough. After 5-10 minutes,  gradually add butter or oil and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze of your choice: boil all of the glaze ingredients, mixing well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with slighly warm glaze. Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)

Modified recipe from THIS site.

59 komentarzy:

  1. Oh, these little kaiser rolls look great!♥

    OdpowiedzUsuń
  2. She looks very pretty …
    Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. Jeżeli używam mąki orkiszowej to 2 szkl - dobrze rozumiem? Osobiście preferuję pieczywo razowe ale dla dzieci to świetna propozycja. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie chcemy zwykłej pszennej, to tak, wtedy będą dwie szklanki orkiszowej i jedna jaglanej☺

      Usuń
  4. Woww looks delicious, as always!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  5. I loved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak do ciebie zagladam od razu robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. These sound wonderful, and spelt flour is so much healthier than wheat flour, and it tastes great! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. They look terrific but not sure I would find either spelt flour or millet flour anywhere near us. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. Those would be great to accompany a meal. They look delicious!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pysznie wyglądają. Domowe pieczywo jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh that sounds really good. I love a good roll.

    OdpowiedzUsuń
  13. takie domowe bułeczki z rana, super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, zapiszę sobie :). Ogólnie przymierzam się do zrezygnowania z kupowania pieczywa i sama piec :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I love Kaiser rolls. And these are so cute, they look like little hats.

    OdpowiedzUsuń
  16. They look and sound delightful. I bet the kitchen sounds amazing while they are baking too.

    OdpowiedzUsuń
  17. They do look great! I love crusty bread rolls!

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie bułeczki muszą być bardzo smakowite :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Hi, I follow you # 526 , follow back?

    https://fashionisbiglove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. I love any type of bread. Just looking at the photo makes me hungry. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. YAS! This is definetly my favorite recipe ;)
    There is nothing better than good bread.
    Definetly need to try it.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh they look amazing and so fluffy
    Great recipe
    xx

    OdpowiedzUsuń
  23. They look nice..good to eat with soup I should imagine.

    OdpowiedzUsuń
  24. oooch domowe bułeczki, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Looks great and I am sure they taste great too.

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastic post! Kisses ...Dilek .

    OdpowiedzUsuń
  27. ale mega wygląda. Ja to bym tak chlebek kiedyś upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię te Twoje przepisy na rzeczy do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  29. dziękuje za przepis, nie nadaję się do pieczenia, ale może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Domowe pieczywo to jest to. Czasami sama piekę chleb czy bułki

    OdpowiedzUsuń
  31. Jakbym chciała użyć drożdży świeżych to ile muszę dać i czy ilość wody taka sama?

    OdpowiedzUsuń
  32. Hi, I follow you # 527 ,follow back? https://www.yoleonovela.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Pieczenie chleba czy w ogóle pieczywa zawsze kojarzyło mi się z czymś a la fizyka kwantowa :) Ale pomału wdrażam się w kucharzenie, umiem robić sałatki i czasem upiekę jakieś ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  34. same pyszności! przepis zapisuje ;d
    ps. niedługo caly przepiśnik będzie w Twoich przepisach, serio :D

    OdpowiedzUsuń
  35. bym zjadła sobie dziś z masełkiem taką świeżą bułę omom:D

    OdpowiedzUsuń
  36. They look the perfect colour and so yummy.

    OdpowiedzUsuń
  37. Aż mi zapachniało świeżym pieczywem

    OdpowiedzUsuń
  38. Nossa ,que receita saborosa!!!
    http://unhasdaraquel.blogspot.com
    following!😉

    OdpowiedzUsuń
  39. Complimenti, che pane meraviglioso!

    OdpowiedzUsuń
  40. Bułeczki wyglądają smakowicie :)Aż chciałoby się schrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Lubię takie bułki domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  42. I te bułeczki mi się podobają - zapisuje przepis dzięki :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Rozumiem ze pieczenie tradycyjnie, bez termoobiegu, skoro o nim nie wspominasz, czy tak?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger