stycznia 22, 2021

Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce

Tradycyjna fasolka po bretońsku przepis
Tradycyjna fasolka po bretońsku 

Tradycyjna fasolka po bretońsku przepis
Tradycyjna fasolka po bretońsku przepis

Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku. Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu.

Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie z fasolą suchą. Mocząc fasolę, pamiętajcie, by zalać ją naprawdę dużą ilością wody - fasola mocno pęcznieje i jeśli wlejecie jej za mało, część ziaren może zostać na górze i nie napęcznieć, przez co po ugotowaniu pozostanie twarda.

Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :)

Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy od Waszych upodobań; my najbardziej lubimy taki o konsystencji gęstej zupy. 

Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z fasolą :)

Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania:


Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki:


ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś),
ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy,
puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu),
kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
kilka chochli wody z gotowania fasoli,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku,
2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i wędzona papryka, szczypta cukru


Tradycyjna fasolka po bretońsku, przygotowanie:


Fasolę namoczyć przez noc w dużej ilości wody (około 12 godzin). Na drugi dzień odlać wodę i przepłukać fasolę. Zalać wodą i gotować do miękkości około 2 godzin. 

Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zalać całość kilkoma chochlami wody z gotowania fasoli, dodać fasolę, koncentrat, listki laurowe, ziele angielskie i pomidory z puszki. Doprawić. Gotować całość około 15 minut lub do zgęstnienia sosu (w razie potrzeby można dodać więcej koncentratu lub wody lub zagęścić sos mąką).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


White Beans in Tomato Sauce:

approx. 400 g of dry white beans,
approx. 300 g of good quality Polish sausage,
1 can of tomatoes (you can also use 2),
few heaping tbsp of tomato paste,
few ladles of cooking water from the beans,
2 onions,
3 cloves of garlic,
few slices of bacon, optional,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, oregano, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of sugar

Soak your beans for 12 hours in a large amount of water (it's best to do this overnight). Drain the beans the next day, cover with water and cook for about 2 hours or until tender.

Heat a small amount of oil in a pan, add sliced sausages, bacon and finely chopped onion. Cook, until lightly golden and add finely chopped garlic. Cook for additional 30 seconds. Cover with few ladles of cooking water from the beans, add tomatoes, beans, bay leaves, allspice and tomato paste. Season well. Simmer for about 15 minutes or until thickens (add more tomato paste, if too runny, or more cooking water from the beans, if too thick)

31 komentarzy:

  1. u mnie wczoraj była wege fasolka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tasty and forceful recipe. Want to taste it.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Akurat mam dzisiaj na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. It looks delicious!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Simple and very satisfying! I need mine with lots of bacon :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sounds just right for a cold day!

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks like a tasty soup :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie przepadałam za fasolką, ale ostatnio zjadłam i mi posmakowała. może czas podwinąć rękawy i wyjść poza swój kmfort znanych da ń i spróbować zrobić fasolkę po bretońsku. Musze przyznac, ż byłoby to dla mnie wyzwaniem, ale chyba się go podejmę! Skusiłaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj uwielbiam :) Moja mama kiedyś często robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię fasoli, ale w moim domu często się ona pojawia

    OdpowiedzUsuń
  11. fasolka - ulubione danie mojego chlopaka :D wlasnie ostatnio mowil, ze sam zrobi, ale troche sie boi :D juz wiem, skad dam mu przepis i na bazie czyjego przepisu przygotuje on fasolke :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Długo już jej u nas nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jedno z dań, których nazwa brzmi "cudzoziemsko" a Polacy je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  14. What a delicious recipe !!!
    We are all very fond of beans in tomato sauce! ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo często jadamy. Ostatnio zrobiłam z ciecierzycą.

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum - though I would leave out the sausage.

    OdpowiedzUsuń
  17. Я очень редко покупаю фасоль! А у вас замечательный рецепт!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam. Jutro przyrządzę!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam fasolkę po bretońsku i o tej porze roku dość często ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I have a pack of white beans in my cabinet I plan on making with some ham pretty soon. This looks really good too.

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię i przepis się przyda :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie tradycyjne dania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger