czerwca 23, 2021

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką przepis
Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką 

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką przepis

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką przepis


Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, mój dzisiejszy kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką może być dla Was świetną propozycją. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i wymaga minimum składników. To idealne danie dla początkujących.

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym ze śmietanką może być doprawiona Waszymi ulubionymi przyprawami - świetnie sprawdzą się tu zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, Jeśli lubicie kurczaka na ostro, możecie dodać do sou odrobinę ostrej papryczki (świeżej lub w proszku). Zamiast papryki w sosie świetnie sprawdzą się pieczarki, cukinia albo inne ulubione warzywa.

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami albo kuskusem lub inną ulubioną kaszą. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)

Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką:


Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką, składniki:


500 g piersi kurczaka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % lub do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 % z kartonika),
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki

Kurczak w sosie pomidorowo - śmietanowym z papryką, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku), odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek, smażyć kolejne kilka chwil. Dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić do miękkości mięsa około 20-35 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietankę. Doprawić i dusić mieszając, kilka minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie rzadki, można zagęścić całość skrobią ziemniaczaną lub mąką pszenną rozmieszaną z wodą (dodajemy ok. 1-2 łyżeczek mąki na 1/3 szklankę wody). Opcjonalnie posypać natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken Breast in Creamy Tomato Sauce Recipe:


500 g of chicken breast,
1 onion,
2 cloves of garlic,
2 cups of chicken stock or water,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1 small fred bell pepper,
2 heaping tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence,
few tsp of chopped parsley, optional

Cut the meat into bite size pieces and season well, Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Set aside. To the same pan add finely chopped onion and chopped pepper. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add  tomato paste and the chicken back in, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. Add cream and season well. If the sauce is too thin, add some slurry (1-2 tsp of starch mixed with 1/3 cup water). Cook, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!

15 komentarzy:

  1. Another versatile chicken dish. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. Very flavourful, saucy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie:))w ten upał nie chce się jeść ani gotować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, this looks terrific. Really neat recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks wonderful! Thank you so much for sharing. I hope you are having a wonderful week so far <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega pysznie i myślę, że domownikom by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks delicious and I am betting so very tasty. The paprika will add a little heat.

    OdpowiedzUsuń
  9. Such a stunning dish...I must try this very soon!
    Thank you so much😊😊
    And thank you,also, for your kind comment on my blog...I really appreciate it!!

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. Drób na obiad w każdej postaci mi pasuje. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger