sierpnia 04, 2021

Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem

Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem przepis
Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem


Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem przepis

Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem przepis

Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem to świetna propozycja na dodatek do grilla i wszelkie spotkania w większym gronie. Jest też świetna tak po prostu, do pieczywa lub na kolację.

Sałatka z pora, jajek i kukurydzy jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale wszystkie składniki doskonale do siebie pasują. Jeśli lubicie wyraziste, ostre smaki, dodajcie więcej pora,  a jeśli wolicie, by nie dominował w sałatce, dopasujcie jego ilość do smaku. Wybierzcie też ulubiony żółty ser.

Aby sałatka z porem była jeszcze bardziej pożywna, możecie dodać do nieć pokrojoną w kostkę szynkę albo garść groszku konserwowego.

Z podanych proporcji przygotujecie małą porcję sałatki. Jeśli chcecie przygotować ją dla gości, zwiększcie odpowiednio proporcje składników.

Sałatka z jajek i sera jest prosta, szybka i pyszna - wszystkim smakuje. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :)

Polecam również moją pyszną sałatkę ryżową z jajkiem i tuńczykiem:




Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem, składniki:


biała i jasnozielona część pora (dodajemy do smaku, w zależności, czy sałatka ma być ostra lub łagodna),
4 ugotowane na twardo jajka,
mała marchewka starta na wiórki,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
2-3 ogórki gruntowe albo konserwowe, małosolne lub kiszone,
ok. 150 g żółtego sera w kostce (u mnie gouda, ale wybierzcie ulubiony),
kilka łyżek majonezu,
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki lub koperku,
kilka łyżek jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
sól, pieprz do smaku

Sałatka z porem, jajkiem i żółtym serem, przygotowanie:


Drobno posiekać pora, jajka, ser i ogórki pokroić w drobną kostkę (jeśli używamy świeżych ogórków, należy wcześniej pozbyć się pestek, by nie puściły za dużo wody). Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Leek, Egg and Cheese Salad Recipe:

white and light green part of small leek (add it to taste),
4 hard boiled eggs,
1 small carrot, grated,
few heaping tbsp of corn,
2-3 small cucumber or pickles,
approx. 150 g of cheese (for example gouda),
few tbsp of mayo,
few tbso of sour cream or Greek yogurt,
few tsp of chopped parsley or dill,
salt and pepper, to taste

Finely chop leek, cut the eggs,, cucumbers and cheese into small cubes (remove cucumber seeds, if you're using fresh cucumbers). Combine with the rest of ingredients and season to taste. Enjoy!

17 komentarzy:

  1. Mniam, pyszna sałatka do wykonania od razu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka, jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Really interesting, creative recipe. Looks great! Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami robię, u mnie wszyscy się zajadają :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita. Spróbuję ją z wielką chęcią. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I've never tried leeks before but this sounds good.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogę ją jeść regularnie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger