września 04, 2016

Kurczak w pomidorowej marynacie / Tomato marinated chicken

Tym razem zapraszam na soczystego kurczaka pieczonego w pomidorowej marynacie. Do jej przygotowania użyłam przecieru pomidorowego i swoich ulubionych włoskich ziół, a także odrobiny miodu, która nadaje całości delikatnej słodyczy. W taki sposób możemy przygotować inne części kurczaka, na przykład pierś czy skrzydełka. Podawać z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)

5-6 udek (pałek) z kurczaka:
opcjonalnie plastry cebuli, marchewki i selera naciowego na spód formy

na marynatę:
8 łyżek przecieru pomidorowego,
kilka łyżek oliwy,
2 łyżeczki granulowanego czosnku,
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
łyżka miodu,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka rozmarynu,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
pół  małej cebuli pokrojonej w półplasterki,
1/2-3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)

Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryć nią kurczaka. Odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Na 15-10 minut przed pieczeniem wyciągnąć kurczaka z lodówki.Na blaszce ułożyć plastry warzyw i zamarynowane pałki. Piec w 200 stopniach ok. 50 minut lub do miękkości mięsa.

ENGLISH:

5-6 chicken drumsticks,
large onion, a carrot and 1 stalk of celery (sliced)

for the marinade:
8 Tbsp of tomato puree,
few Tbsp of olive oil,
2 tsps of granulated garlic,
1 bay leaf,
few corns of allspice,
1 Tbsp of balsamic vinegar (optional),
1 Tbsp of honey,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of rosemary,
1 tsp of sweet pepper,
1/2 tsp of thyme,
1/2 tsp of dry basil,
1/2 tsp pf oregano,
1/2 tsp of chili powder (or to taste),
half of an onion (sliced),
1/2- 3/4 tsp of salt (or to taste)

Mix all the ingredients for the marinade. Pour it over the chicken drumsticks, cover and allow to marinate for few hours in a fridge. Take the chicken out of the fridge about 15-10 minuts before you're ready to bake them. Place sliced vegetables on the bottom of your baking tray. Place the chicken drumsticks on the vegetables. Preheat your oven to 200 C. Bake for about 50 minutes or until fully cooked through. Serve with rice or potatoes and mixed greens.







43 komentarze:

  1. Kurczaka z piekarnika robię często. Twoja propozycja jest niezwykle aromatyczna i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają :)Jeszcze nie robiłam marynaty z pomidorów :) Zresztą Twoje przepisy są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, mega fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love chicken and it sounds so easy to make and looks so delicious. However, I live with some vegetarians and they would not let me cook that :)
    Have a nice Sunday

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie nei dla mnie ale dla miłośników tego typu potraw jak znalazl ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczak i pomidory to dla mnie najlepsze połączenie :D MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się ta marynata do kuraka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hey, thanks sor much for your last comment! I would love to know more about what you found out about using flour in cosmetics. If there are any englsh websites you found, feel free to share the links with me. And if there is anything you tried and liked, please let me know :)
    I hope you had a nice weekend and I wish you a most beautiful week ahead!
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  9. Już skład marynaty zapowiada prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń
  10. WOW, kolejny raz jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie, robię podobnie ale pod spód daję ryż i mieszam go z warzywami, na to daję nóżki i zalewam marynatą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie dania, proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam pałek z kurczaka. Pięknie to wygląda po upieczeniu. Raj dla smaków, a przy okazji i oko cieszy :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wyglądają!!! :)
    pozdrawiam , mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Musze sobie gdzieś zapisać ten przepis na marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda. Jestem zakochana w marynacie z pomidorów. Dodaje to niesamowity smak w połączeniu z kurczakiem. Coś czuję, że wypróbuję ten przepis w najbliższą niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie, w takiej wersji udek kurczaka jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna kombinacja. Taki obiadek to coś wspaniałego. Pięknie wygląda i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda fantastycznie <3

    Pozdrawiam Cię i życzę cudownego tygodnia ! :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm... apetycznie! moja babcia ostatnio robiła w marynacie z ketchupu i miodu - pycha
    ! podeślę jej ten przepis ;-)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawa jest taka marynata. Musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda fantastycznie i na pewno jest bardzo aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  23. O mniam! Kurczak wygląda wspaniale! Smakować musi równie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. na takiego kurczaka to bym się rzuciłą ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. Tasteful Online fast food home delivery from JMB Sweets in indore with namkeen shopping store, Put Order online its fast and easy.!
    online namkeen store

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie przepadam co prawda za mięsem jednak mojej rodzince na pewno by smakowało .

    OdpowiedzUsuń
  27. This is such a simple and perfect dish for a weekday dinner, incredibly yums!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger