czerwca 07, 2020

Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake

Ciasto Gaja bez pieczenia z nutellą i truskawkami przepis
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami
Ciasto Gaja bez pieczenia z nutellą i truskawkami przepis

Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem. Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika.

Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie:



Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce. W związku z tym, że spód zawiera nutellę i dżem, dobrze, by wybrane ciastka nie były za słodkie. Istotne również, by użyć dżemu niskosłodzonego.

Spód w cieście bez pieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę.

Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto użyć jej w kremie. Dzięki nutelli nasz tort bez pieczenia jest dość słodki, więc należy pamiętać o ostrożnym słodzeniu warstwy jogurtowej. Jogurtu można nie słodzić też wcale.

Ciasto Gaja bez pieczenia z galaretką i truskawkami to prosty, słodki torcik na zimno, który posmakuje łasuchom, a przede wszystkim wielbicielom nutelli. Takie nietypowe ciasto czekoladowe świetnie smakuje z truskawkami, ale poza sezonem wypróbujcie też wersji z brzoskwiniami albo malinami. Polecam przepis, smacznego:)


Przepis na ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, składniki:

na tortownicę o średnicy 25-26 cm:

na spód bez pieczenia z nutellą:
ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt lub biszkopty, herbatniki, a także mieszanka ciast i ciastek)
1/4 szklanki mleka,
150-200 g niskosłodzonego dżemu truskwakowego,
50 g masła,
1-2 łyżki masła orzechowego (na przykład migdałowego), Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
2 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście/ ciastkach było już kakao),
opcjonalnie garść wiórków kokosowych

2 galaretki truskawkowe (w opakowaniach po 70g),
ok. szklanki pokrojonych truskawek

krem z nutellą:
200-250 g mascarpone,
75 g czekolady (najlepiej gorzkiej, bo sama nutella jest słodka, ale może być też pół na pół mleczna z gorzką)
170 g Nutelli

wierzch jogurtowy:
450 ml jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii (można pominąć, zwłaszcza jeśli używamy waniliowego jogurtu)
1 i 1/2 łyżki żelatyny plus 6 łyżek wody,
opcjonalnie cukier puder (do smaku)

kilka kostek czekolady do starcia na wierzch

Przepis na ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, przygotowanie:

Ciasto / ciastka bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać wiórki, krem czekoladowy i dżem. Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej mleka, dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek lub kokosu). Wyłożyć na spód tortownicy, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody niż zaleca opakowanie), tężejącą wylać na truskawki i spód. Schłodzić do całkowitego stężenia.

Przygotować krem z Nutellą: krótko zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszać łyżką lub szpatułką.

Jogurt opcjonalnie dosłodzić do smaku, dodać wanilię (nie przesadzać z cukrem, torcik jest słodki!). Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kilkoma łyżkami jogurtu (nie gotować, najbezpieczniej zrobić to w kąpieli wodnej). Stopniowo połączyć z pozostałym jogurtem (gdyby powstały grudki, można całość podgrzać - grudki znikną). Gdy całość zacznie lekko gęstnieć, wylać na wystudzony krem z Nutellą. Zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.

Przepis na spód bajaderkowy ze strony: mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


No Bake Nutella and Strawberries  'Gaia' Cake Recipe:

no bake nutella crust:
approx. 400 g of  cakes and /cookies ( you can use muffins, sponge cakes, biscuits, babka or any other pastries without filling or fruits. Make sure they are not very sweet)
1/4 cup of milk,
150-200 g low sugar strawberry jam,
50 g of butter,
1-2 tbsp of nut butter (for example almond butter) or Nutella,
2 tbsp of cocoa,
a handful of coconut shreds, optional

2 packages of strawberry jello (1 package = 70 g of jello powder),
approx. 1 cup of chopped strawberries

nutella filling:
200-250 g of mascarpone,
75 g of chocolate (best to use dark chocolate, but you can also use half dark and half milk)
170 g of Nutella

yogurt topping:
450 ml of Greek yogurt,
a pinch of vanilla beans (ommit, if uisng vanilla yogurt)
1 i 1/2 tbsp of gelatin powder plus 6 tbsp of water,
powdered sugar to taste (optional)

some grated chocolate for the top

Cut the cakes in a food processor or grate on a grater. They should form very small crumbs. Heat the butter, sugar, milk and cocoa. Add to the crumbled cakes, followed by jam, peanut butter or Nutella and coconut.  Mix with your hands and try to form a ball out of a mixture. If you can form a ball, the filling is ready (add more jam/spread, if it's too dry or more dry ingredients, if too sticky). Press the mixture onto the bottom of a springform pan (26 cm). Chill in the fridge.

Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello and strawberries. Chill in the fridge to set completely.

Prepare chocolate cream: beat mascarpone, add Nutella and mix. Gradually add melted and slightly cooled chocolate. Mix with the spoon or spatula.

Prepare yogurt layer: cover the gelatine with water and set aside, until swell. Sweeten Greek yogurt to taste and add some vanilla. Melt the gelatine with few tbsp of yogurt (do not boil, it's best to use double boiler). Gradually combine with remaining yogurt (if your mixture has some lumps, melt everything together and the lumps will dissapear). Set aside, until slightly thickens and pour over the pudding layer. Grate some chocolate on top. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)

Recipe for the crust: mojewypieki.com

58 komentarzy:

  1. This looks sensational! Nutella and mascarpone...a heavenly combo!

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks amazing. Totally decadent and totally delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG...this looks absolutely scrumptious!!
    It is definitely going to be my teatime treat tomorrow!😊😊
    Thank you so, so much for sharing...

    Have a super Sunday...and stay safe!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne skoro jest z nutellą 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. O jezu, to ciasto ma w sobie wszystko co uwielbiam i do tego nie trzeba piec aaa megaa

    OdpowiedzUsuń
  6. ale rarytasyy! Ale na diecie nie mogę:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta. Są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Invitante e squisita questa torta.
    Ne mangerei volentieri una bella fetta.

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak tu iść na dietę? :) Raj na ziemi

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh my gosh. I'd love to dive right into that!
    Have a great one.
    Stay safe. Stay healthy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie ciasta z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. This sounds very tempting! Thanks for sharing and have a good, new week, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale bym sobie teraz takie ciacho zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznie wygląda :). Mogłam nie patrzeć, bo teraz narobiłaś mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Beautiful! What could be better than strawberries and chocolate?

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł! Nutella? truskawki? rany, połączenie idealne, niebiańskie! Na pewno przepis wypróbuję ;) Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Here is strawberry season, a great recipe to give it a try!
    Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  19. This cake is absolutely stunning! 💓

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja lubię albo całe owocowe ciasta, albo całe czekoladowe. Niestety połączenie czekolady z owocami mi osobiście nie smakuje, ale pomysł z pewnością przypadnie wielu do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To ciasto wygląda przepysznie, jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dostałam ostatnio słoik nutelli i tak nie wiem co z nim zrobić, poza oczywistym zjedzeniem. To ciasto jest mega :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh so amazing video and recipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Narobiłaś mi apetytu na takie ciasto :D Przepysznie się prezentuje :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Una torta golosissima, che bontà!

    OdpowiedzUsuń
  26. Я очень люблю пироги! Вкусно!

    OdpowiedzUsuń
  27. Yum! Each layer of that cake sounds delicious just by itself!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pięknie wyglada i tak też musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. That's look good. I'm ready for dessert!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Wydaje się łatwe nawet jak dla mnie. Zastanawiam się tylko, czego mogłabym użyć na spód, żeby nie było za słodkie. Pierwsze do głowy przychodzą mi herbatniki kakaowe.

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks delicious, many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  32. Chyba jestem jedynym człowiekiem na świecie, ktory nie lubi Nutelli

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda to ślicznie, chętnie wypróbuję przepis :3

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks delicious and so pretty!

    OdpowiedzUsuń
  35. More chocolate based products! Heaven for sure. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale to musi być pyszne! Ten zapach wypełnia całą kuchnię, a widok potrawy robi wodę w ustach. Nie mogę się doczekać, żeby tego spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  37. To danie wygląda bardzo smacznie i apetycznie, z pewnością warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Jednakże, trzeba mieć na uwadze, że może być to również dość pracochłonne zadanie, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie wysiłki.

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger