grudnia 03, 2018

Zapiekanka ze spaghetti, boczkiem i warzywami / Bacon and Vegetable Spaghetti Pasta Bake

Uwielbiam dania, które można przygotować z resztek, wykorzystując kulinarną kreatywność. Do takich potraw, oprócz pizzy, makaronów, sałatek czy calzone, należą przede wszystkim zapiekanki. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, a chcę ugotować coś prostego i w miarę szybkiego do przygotowania, zawsze stawiam na zapiekankę - tym razem makaronową, z boczkiem i warzywami. Całość zalałam prostą zalewą, posypałam serem i bułką tartą, jej chrupiący wierzch jest najlepszy:) Smacznego:)

ok. 250 makaronu spaghetti,
mała cukinia,
pół bakłażana,
czerwona papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 300 g boczku,
4 małe jajka,
300 g jogutu greckiego lub kwaśnej śmietany,
kilka łyżek startego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej,\
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano lub inne ulubione suszone zioła

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa i boczek pokroić w kosteczkę. Boczek usmażyć na chrupko, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić warzywa, doprawić do smaku i smazyć do preferowanej miękkości. Jajka wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Makaron wymieszać z warzywami, boczkiem i zalewą. Obficie posypać startym serem i bułką tartą. Piec w 180C około 15 minut lub do podgrzania i zarumienienia wierzchu.

ENGLISH:

250 g of spaghetti,
1 small zucchini,
1/2 of an eggplant,
1 red bell pepper,,
2 cloves of garlic,
1 large onion,
300 g of bacon,
4 large eggs,
300 g of sour cream or Greek yoghurt,
few tbsp of grated cheese,
few heaping tbsp of breadcrumbs,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprica, thyme, basil, oregano (or other dry herbs of your choice)

Cook the pasta according to package instructions, set aside. Dice the vegetables and bacon. Cook the bacon on a skillet, until crispy and set aside. To the same pan, add the vegetables and season well. Cook, until tender. Mix the eggs with yoghurt or cream, season well. Toss the pasta with veggies, bacon and egg mixture. Sprinkle generously with cheese and breadcrumbs. Bake in 180 C for about 15 minutes or until heated through and lightly golden on top. Enjoy:)


25 komentarzy:

  1. I love this pasta, looks absolutely yumm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zapiekanka, lubię tak ładnie zarumieniony wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takim jedzeniu nie straszna żadna praca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne i pachnące:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat w weekend robiłam zapiekankę, ale klasyczną z serem i szynką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, uwielbiam takie zapiekanki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks like a perfectly comforting and yummy meal!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne danie, w sam raz na zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam. Bardzo lubię takie zapiekanki. Są pyszne i proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak zawsze trafiasz w moje gusta kulinarne :D O ja uwielbiam spaghetti ale nigdy nie zapiekałam. A to, że kocham boczek.... no wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. un plat appétissant et gourmand
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie zapiekanki. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. No... nie powiem... ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapiekanki to super sprawa, by wykorzystać zalegające w lodówce warzywa i różne resztki. Twoja prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi there to every , as I am truly eager of reading this web site's post to
    be updated on a regular basis. It includes fastidious information.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie obiady mogłabym jeść codziennie w okresie zimowym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Love baked pasta. This looks terrific -- loaded with flavor. Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowita i bardzo pożywna zapiekanka! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  19. zjadłabym z chęcią taką zapiekankę

    OdpowiedzUsuń
  20. zapisuje ten przepis :) mialam cos podobnego robic w weekend ale jakos leniuch ze mnie hahaha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger