lutego 11, 2019

Kurczak po azjatycku z nerkowcami / Cashew Chicken

Na blogu jest już sporo przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką, ale ja wciąż znajduję kolejny do wypróbowania. Ostatnio przetestowałam przepis na szybkiego kurczaka z nerkowcami. Podprażone orzeszki smakują zupełnie inaczej niż zwykle i nadają daniu ciekawego charakteru. W potrawie sprawdzą się dobrze inne warzywa, na przykład brokuły. Ilość sosu sojowego należy uzależnić od tego, ile zawiera soli. Całość do przygotowania w nie więcej niż 20 minut - to świetne danie w te dni, kiedy musimy szybko przyrządzić obiad. Smacznego:)

500 g piersi z kurczaka,
czerwona papryka,
mała marchewka,
gałązka selera naciowego,
czerwona cebula,
100 g orzechów nerkowca,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 ząbki czosnku

sos:
 1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżka sosu ostrygowego,
szklanka wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny albo limonki (do smaku),
ok. 1-2 łyżeczek miodu lub cukru (lub do smaku)

Orzeszki uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurczaka, odłożyć. Na patelnie po kurczaku wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, słupki marchewki, paski papryki, starty imbir i drobno posiekany czosnek oraz seler. Smażyć do momentu, gdy będą miękkie, ale zachowają chrupkość. Połączyć składniki na sos. Na patelnię z warzywami wrzucić kurczaka i orzeszki, zalać całość. Gotować kilka minut, aż całość zgęstnieje.Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 carrot,
1 stalk of celery,
1 red onion,
2 cloves of garlic,
2 tsp of grated ginger,
100 g of cashews

for the sauce:
 1-2 tbsp og soy sauce,
1 tbsp of oyster sauce,
few tsp of rice vinegar or lime/lemon juice (or to taste),
1-2 tsp of honey or sugar (or to taste),
1 cup of water,
2 tsp of potato starch or cornstarch

Toast the nuts on a dry skillet, set aside. Heat a small amount of oil in a pan, add diced chicken and cook, until tender. Set aside. To the same pan, add strips of pepper and carrot, chopped celery, onion, garlic and grated ginger. Cook, until soft, but still crispy. Add the chicken and cashews. Combine all the ingredients for the sauce and pour it all over. Cook for few additional minutes, until thickens. Serve over rice or rice noodles. Enjoy:)

Modiefied recipe by Laura Vitale.

48 komentarzy:

  1. Trochę egzotycznie się zrobiło. Przyznam, że jeszcze nie jadłam piersi z kurczaka w takim wydaniu, ale szukałam inspiracji jak ją przyrządzić. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała propozycja na obiad :) Tak przygotowany kurczak musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, this sounds delicious! I love cashews with chicken but have never made it. Thanks for recipe, it's a keeper for sure!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie 😋 uwielbiam takie szybkie dania, świetnie się sprawdzają w ciągu tygodnia, gdy nie mamy za dużo czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję, bo takie dania bardzo lubię. Szczególnie, gdy nie mam dużo czasu na stanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam nerkowców, połączenie z kurczakiem brzmi ciekawie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny jest taki sosik. Zamiast nerkowcow daje zwykle ziemne orzeszki.

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniam :D Pycha! Chętnei bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. You should take part in a contest for one of the best
    sites on the net. I am going to highly recommend this web site!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dania chińskie są świetne, bo szybkie w przygotowaniu i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi
    Woww looks delicious!!
    Xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Great recipe, I need to try it some day.

    https://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so good!! I love cashews and chicken!! Another one to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh, my, Natalia. Now I'm hungry :)
    Looks and sounds delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  15. One of my favourite stirfries :-) and I always love mine with lots of cashews!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe danie warto spróbować .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda nie tylko pysznie ale i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Inspiring quest there. What happened after?
    Take care!

    OdpowiedzUsuń
  19. Hello, thanks for the information. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadlam kiedys cos podobnego i bylo pyszne :D
    Napewno sprobuje twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  21. Oh very great recipe this looks delicious
    xx

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurcze przyznam szczerze, że boję się tego sosu ostrygowego - kilka razy rzucił mi się w oczy ale jakoś nie mam odwagi go kupić, boję się, że będzie jechał rybą za bardzo :)
    OBSERWUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak super, że równiez piszesz bloga w dwóch językach :)

    Ciekawy przepis, ja ponieważ jestem wegetarianką musiałbym go troszke zmodyfikować pod swoje potrzeby :-D

    Równiez obserwuje :-)


    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam robić takie ciekawe dania czasami mam ochotę na zwykłą zupe ale są też dni kiedy szukam czegoś innego :) to danie wygląda bardzo ciekawie i apetycznie aż zrobiłam się głodna:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne danie, gdy mamy mało czasu na gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O mamo!!!! totalnie moje smaki :) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak pysznie wyglada! u mnie kuchna azjatycka codziennie bo maz z Azji :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zaintrygowały mnie te nerkowce w daniu. Jestem ciekawa ich smaku w takim połączeniu, bo prezentuje się cudownie i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Que buena pinta !😋😋😋 Espero tu opinión en mi último post! Saludos! ☃️☃️☃️

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda bardzo pysznie. Bardzo lubię kurczaka w takiej postaci

    OdpowiedzUsuń
  31. Danie wygląda apetycznie , kurczak z azjatycką nutą smakuje zawsze super. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Mąż lubi orzechy nerkowca, kurczak to u nas nie nowość, ale połączenie? Spróbujemy! Choć przeraża mnie sos ostrygowy i seler naciowy, jeszcze nie miałam styczności :)

    Z e-BOOKIEM POD RĘKĘ

    OdpowiedzUsuń
  33. smakowite danie, własnie mam indyka i zero pomysłu na niego wiec moze skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  34. Thanks a lot :D

    omGGGG, so delicious :o I'm need to try

    NEW CITY BREAKS POST | PORTINHO DA ARRÁBIDA @SETÚBAL!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Do you have any video of that? I'd want to find out some additional information.

    OdpowiedzUsuń
  36. Całkiem ciekawy przepis i w sumie chętnie go wypróbuję, tym bardziej, że większość składników zwykle mam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo smakowite danie, wygląda pysznie. Ja bardzo rzadko robię potrawy tej kuchni, chociaż naprawdę lubię :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  38. ale mega połączenie! na to bym nie wpadła! :D musze koniecznie wypróbować w weekeend :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Chrupiace nerkowce na pewno dodają smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pyszne danie, takie połączenie to coś zdecydowanie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh my gosh, this looks SO good!!

    www.jessicabroyles.com

    OdpowiedzUsuń
  42. woww se ve muy lindo me encanta el pollo,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepyszne jedzenie i wspaniały blog.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger