maja 06, 2019

Muffinki z bakaliami (Morning Glory) / Morning Glory Muffins

Dziś zapraszam na bardzo proste muffiny pełne zdrowych bakalii. Morning Glory Muffins to taki lubiany przez wszystkich słodki klasyk kuchni amerykańskiej. Ich nie do końca jasna historia sięga do lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, ruchu hipisowskiego, a przede wszystkim kawiarni Morning Glory - to podobno jej właścicielka stworzyła przepis, który w kolejnych latach stał się tak popularny. Klasycznie muffinki zawierają mąkę pełnoziarnistą, rodzynki, orzechy, jabłko i marchewkę, można jednak też znaleźć przepisy z dodatkiem innych owoców, na przykład ananasa. Tak czy inaczej, są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Smacznego:)

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 szklanka jabłek startych na wiórki,

1 szklanka startej na wiórki marchewki,
1/2- 3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie ),

1/4-1/3 szklanki rodzynek,
1/4-1/3 szklanki orzechów (u mnie mieszanka studencka)
1 łyżeczka cynamonu,  
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i granulowanego imbiru,


Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać odciśnięte jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami, wiórkami i przyprawami. Delikatnie wymieszać (tylko do połączenia), przełożyć do foremek. Piec ok.25 min w 180 C.


ENGLISH:

1 1/2 cups of flour,
1/2 cup of whole wheat flour
1 cup of grated carrot,

1 cup of grated apple,
1/2- 3/4 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs,
2 tsp of baking powder,

2-3 tbsp of coconut flakes, optional,
1/4-1/3 cup of raisins,
1/4-1/3 cup of nuts,
1 tsp of cinnamon, 

1/4 tsp nutmeg and granulated ginger


Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add oil and mix. Add grated carrot and apple, followed by  flour mixed with baking powder, coconut nuts, raisins and spices. Mix, just to combined. Spoon into prepared muffin tray and bake for about 25 minutes in 180C. 

50 komentarzy:

  1. I loved this recipes 😊 summer is coming😊😊😊happy holiday ...

    OdpowiedzUsuń
  2. These muffins are yummy and healthy too. I would love a few for my breakfast.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosh they do look good, fruit, vegetables, raisins and nuts what more could you want. Enjoy your week Diane

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę tej łatwości w gotowaniu i pieczeniu:) Muffinki wyglądają cudnie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffins - a delicious way to start the day!
    Thanks, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  6. O to zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak słodko i kusząco wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje muffiny wyglądają przepysznie i miałabym na nie ochotę mimo,że powiem szczerze- do muffin mam raczej neutralny stosunek. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale puchate. Pewnie przez jabłka i marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To co lubię.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich babeczek z bakaliami nie próbowałam 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam muffinki . Przepis bardzo ciekawy i może spróbuję :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Yum!! These look and sound so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie przekaski

    OdpowiedzUsuń
  16. I am feeling hungry now, it would be nice if I can reach out and take one for myself. Lol!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna rzecz! I z marchewką, i z jabłkiem! Śmiało można to traktować jak sałatkę i zajadać bez wyrzutów sumienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. I love muffins and your recipe besides looking delicious, seems very healthy too.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny przepis! Bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aww this looks so yummy! I wanna try making this <3

    sarahrizaga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Moim dzieciom na pewno by smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo sympatyczne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  23. morning glory is one of beautiful flowers....thus, I guess your muffins must be tasteful... yummy...
    How is temperature in Poland? Still cool?

    OdpowiedzUsuń
  24. Często robimy muffinki:)))Twoje wyglądają smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne. Zabieram jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Yummy! Thanks for the recipe :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  27. Na pewno je wypróbuje, przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Na pewno je sobie zrobię, przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja na diecie a ty mi tu takie pyszności serwujesz :)

    Buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  30. Myślałam ze to ciasteczka xD

    OdpowiedzUsuń
  31. Są totalnie przeurocze :) a do tego na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają przepysznie *.*
    https://ppospolita.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają tak soczyscie =)

    OdpowiedzUsuń
  34. Thanks a lot :D

    hmmm, looks so delicious :D

    NEW REVIEW POST | CLINIQUE: DARK SPOT CORRECTOR AND OPTIMIZER!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  35. With these muffins each morning is for sure glory!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  36. These look so good! Plus I love the name!

    OdpowiedzUsuń
  37. Mam tyle bakalii. że pasowałoby je zużyć. Może do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  38. Aż się głodna zrobiłam na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Takiej wersji muffinek z jabłkami i marchewką jeszcze nie widziałem!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  40. A perfect start to the day! I love muffin recipes where the fruit and nuts can be changed out like this.

    OdpowiedzUsuń
  41. These sound healthy and delicious. I'd love to try one for breakfast sometime.

    OdpowiedzUsuń
  42. Wyglądają bardzo apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Świetny i prosty przepis😊 na pewno się skuszę 😊

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger