lipca 24, 2019

Ciasto Lambada / Lambada Cake


Ciasto Lambada przepis
Ciasto Lambada 


Dziś zapraszam na przepyszne ciasto Lambada, które niektórzy znają pod nazwą ciasto watykańskie. Składa się z biszkoptu, brzoskwiń i kremu pomarańczowego na bazie budyniu. Całość wieńczy warstwa śmietanki z odrobiną żelatyny i wiórki czekoladowe. Myślę, że ten wypiek  już stał się jednym z naszych ulubionych ciast - jest orzeźwiające i sprawia wrażenie lekkiego, to idealny deser na lato. Przy okazji tego przepisu podzielę się z Wami niezawodnym sposobem na uniknięcie grudek z żelatyny: gdy żelatyna się rozpuści, należy ubić ją szybko trzepaczką, aż pojawią się bąbelki, żelatyna może zacząć przypominać piankę. Takie bąbelki przelewamy do masy, grudki się nie pojawią, a my nie musimy martwić się nawet o różnice temperatur mas. Bardzo polecam i sposób, i ciasto:)

TUTAJ znajdziecie mnóstwo innych ciast warstwowych :)

Polecam również moje pyszne ciasto Aurora z brzoskwiniami:




Ciasto Lambada, składniki:


na tortownicę o średnicy 25 cm:

na biszkopt (przepis stąd):

3 duże jajka, osobno żółtka i białka,
80 g mąki pszennej,
50 g mąki migdałowej (można zastąpić zwykłą pszenną, ale dać o 20 g więcej pszennej),
130 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym),
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
750 ml soku pomarańczowego,
2 budynie waniliowe (po 40 g),
cukier puder, do smaku,
ok. 400 g brzoskwiń (z puszki lub dojrzałych, świeżych),

200 g śmietanki kremówki,
łyżeczka żelatyny,
cukier puder do smaku,
kilka kostek czekolady

Ciasto Lambada, przygotowanie:


Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wierzch masy posypać przesianą mąką zmieszaną z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Łyżką delikatnie wymieszać całość. Przełożyć do tortownicy (wyłożyć tylko spód papierem do pieczenia). Piec w 170 C około 20-25 minut. Wystudzić.

Budyń ugotować, używając 750 ml soku zamiast mleka - gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. 

Na biszkopcie ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki do stężenia. 

Żelatynę zalać małą ilością wody, do jej zakrycia. Gdy spęcznieje, rozpuścić na parze. Ubić śmietankę  z cukrem na sztywno. Żelatynę szybko ubić trzepaczką, gdy powstaną bąbelki, dodać stopniowo 3 łyżeczki śmietanki. Dodać do reszty śmietanki, wymieszać i wyłożyć na krem. Odstawić do stężenia. Posypać startą czekoladą.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

for the base:

3 egg yolks and 3 egg whites,
80 g of flour,
50 g of almond flour,
130 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1/3 tsp of baking powder

for the filling:
approx. 400 g od diced peaches (canned or fresh),
750 ml of orange juice
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar to taste, optional

200 ml of heavy cream
1 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste,
few pieces of chocolate

Prepare the base of the cake: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually add sugar, mixing well after each adition. Gradually add egg yolks, mix well. Sprinkle the mixture with sifted flour mixed with almond flour and baking powder. Using a spoon or a spatula, gently fold it in. Pour into a springform pan (26 cm, lineed with baking paper - only the bottom of the pan). Bake for about 20 to 25 minutes in 170C. Let it cool.

Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 750 ml of orange juice, istead of milk. Sweeten to taste. 

Place peaches on the base of the cake, pour the orange pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets.

Cover the gelatine with some water and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until stiff peaks form. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add 3 tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and let it set in the fridge. Sprinkle with grated chocolate. Enjoy:)




70 komentarzy:

  1. Sigh, such a nice looking cake. I want! Now. :-) Really good -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. This is so fancy looking and beautiful. It would impress anyone. You are a super chef!!

    OdpowiedzUsuń
  3. This must be a wonderful cake for a hot, summer afternoon, yummy! Thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne, przepis pozwoliłam sobie zapisać :P

    OdpowiedzUsuń
  5. The name of this cake is so cute, Lamada. it must be very tasty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda. Chętnie wypróbuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wyobrażam sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. That looks quite delicious. Hope all is well Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne ciasto, takie lekkie i letnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam ani nie słyszałam o takim cieście, ale że kocham brzoskwinie, to chętnie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. OHHHHHHHHHHHHH DELICIOUSSSS

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojoj, zapisuję sobie ten przepis, musi smakować niebiańsko! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe to ciasto. Nawet mnie kusi aby spróbować je zrobić i zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  14. This sounds delicious. Peaches are in season where I am right now. I may have to try this dessert!

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you for this delicious cake recipe. Thank you also for visiting my blog and leaving such a nice comment, and thank you for following me. I am now following you :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda i na pewno super smakuje. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Have never heard of this lambada cake, but anything with sweet juicy stone fruit has got to be very yummy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Que rico! Espero tu opinión en mi última entrada! Feliz día! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajny przepis, alez bym kawałek takiego ciasta zjadła

    OdpowiedzUsuń
  20. omg this looks so tasty!! thanks for sharing!!

    Jadieegosh

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe połączenie Lambady z Watykanem :) Takie rzeczy tylko w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lekkie, owocowe i...mocno schłodzone- pyszny deser na gorące dni. Do niego kawa i...kot na kolanach. Idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Certainly looks good and the perfect way to us up summer fruits, peaches are in abundance in the stores.

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks so delicious!! Yum!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  25. wow nice!! it looks delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Miło, że dałaś wskazówkę. :) Ciasto wygląda obłędnie, składniki już mi mówią, że pyszne. Pięknego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Now the song is stuck in my head :) I love this cake with apples in winter, and cherries in summer! Have you ever tried to make the base sponge with yoghurt instead of eggs? That is how I make the sponges, as they're softer that way.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Please,share the recipe! I am so intrigued☺

      Usuń
    2. Left the recipe over at my place for you :) It is a much softer sponge as it does not dry after a day or two and is cheaper than with eggs, not to mention that we almost always have yoghurt, butter milk or sour cream in our fridges :) It is also less caloric.

      Usuń
    3. Thank you so much, I also always have yoghurt on hand, I will definitely try it out!

      Usuń
  28. Wygląda fantastycznie, podoba mi się bardzo ta warstwa owocowa :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Hummmm um bolo com aspecto delicioso, aproveito para desejar a continuação de uma boa semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    OdpowiedzUsuń
  30. I love peaches and will surely love this cake.

    OdpowiedzUsuń
  31. oh this sounds so good and looks so pretty!! and it's perfect timing since our new jersey peaches are in season!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Apetycznie wygląda, mniam, mniam...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. name of cake is unique...must be delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  34. It is too hot to bake, right now, but, I will make this cake, later in the year! Thank you for sharing the recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Słyszałam o nim ale nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda smacznie i tak świeżo :) W sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Aż się głodna na sam widok zrobiłam, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks delicious! It's so exciting when peaches are in season.

    OdpowiedzUsuń
  39. Thanks a lot :D

    hmmm, delicious

    NEW TIPS POST | SUMMER BEAUTY NEWS!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  40. this one sounds one of the best dear Natalia

    i read it twice and hope there will be no mistake ,peaches are in abundance now days here

    OdpowiedzUsuń
  41. Gracias por la visita! Feliz día! 🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  42. Wszystko oprócz kremu z wielką chęcią bym zjadła ;P

    OdpowiedzUsuń
  43. This looks amazing!!
    I would love to make one...am only a bit worried about the fact that it involves the use of gelatine. I can never seem to avoid getting lumps when I use it! Lol
    However, I will definitely give it a try...it looks much too inviting to miss!😊😊
    Many thanks xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You can ommit the gelatine or use my method and whisk the gelatine,before adding to the cream.There wilk be no lumps☺

      Usuń
    2. Many thanks for the tip!😊
      I have been nervous of trying gelatine since ending up with lumps a few times. I will definitely try whisking in future! xxx

      Usuń
  44. Peaches are in season here now, so this is the perfect time to try this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  45. Spettacolare questa torta, grazie della ricetta!!!

    OdpowiedzUsuń
  46. Ciekawy przepis, ciasto wygląda apetycznie:)
    Powrócę do niego przy okazji:)
    Miło pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger