Ciasto Bounty |
ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO BOUNTY NA MOIM FILMIE:
Ciasto Bounty składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy budyniowo-kokosowej i czekoladowej polewy. Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne. Całość udekorowałam chipsami kokosowymi, ale jeśli ich nie macie, możecie użyć zwykłych wiórków.
Moim zdaniem ciasto Bounty najlepiej smakuje po jednej, dwóch nocach spędzonych w lodówce. Warstwa kokosowa jest wtedy idealnie miękka. Jak na warstwowe ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Pasuje na urodziny, imieniny, Święta i każdą inną uroczystość rodzinną. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe :)
Przepis na ciasto kokosowe a la Bounty, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty
nadzienie kokosowe:
850 ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
120 g cukru,
300 g wiórków kokosowych,
200 g masła
na polewę:
150 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
200 g śmietanki 30%
opcjonalnie chipsy kokosowe lub wiórki do posypania gotowego ciasta
Przepis na ciasto kokosowe a la Bounty, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).
Przygotowujemy nadzienie kokosowe: do 600 ml mleka dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Gotujemy na małym ogniu od kilku do 10 minut, aż całość będzie gęsta, a wiórki zmiękną (cały czas mieszamy, bo masa łatwo się przypala). Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Do masy dodać budyń rozmieszany w pozostałym mleku (250 ml). Zagotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać wierzch. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę zalać gorącą śmietanką, odstawić na kilka minut. Wymieszać, aż nabierze konsystencji polewy. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Bounty Cake Recipe:
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea for soaking the cake
for the coconut filling:
850 ml of milk,
120 g of sugar,
300 g of unsweetened coconut flakes,
200 g of butter,
1 package of instant vanilla pudding mix (40 g - 1 package requires 500 ml of liquid),
for the chocolate ganache:
100 g of milk chocolate,
150 g od dark chocolate,
200 ml of heavy cream
some coconut chips or coconut flakes for topping, optional
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea.
Prepare the coconut filling: pour 600 ml of milk to the pot, add sugar and coconut. Cook on a low heat, for 5-10 minutes or until thick and tender. Make sure to stir the mixture constantly, beacuse it is easy to burn it. Add butter, mix, until melts completely. Add vanilla pudding mix, mixed with the rest of the milk (250ml). Cook for few additional minutes, until thickens. Place the filling on a sponge cake and let it cool down for a bit.
Prepare the ganache: cover the chocolate with hot cream and set aside for few minutes. Mix. Pour the ganache on top of the cake. Sprinkle with coconut chips or coconut flakes and let it chill in the fridge overnight. Enjoy:)
Modified recipe from THIS site.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńJuż tyle wpisów tutaj zapisałam... :) Myślę, że przy takiej ilości super przepisów mój rok na pewno nie będzie fit!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
It is the best cake ever, with coconut filling and wow, what beautiful coconut flakes on the top. LOVE this cake so much!
OdpowiedzUsuńMniam pewnie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńSounds sooooooooooo delicious! Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThis looks decadent and so tempting with coconut filling and chocolate.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, idealne na niedzielny podwieczorek ;P
OdpowiedzUsuńI love everything kokosowe!
OdpowiedzUsuńThis kind of cake is very popular with those who like both chocolate and coconut. There's even a no bake recipe for it.
OdpowiedzUsuńThe bounty looks delicious on your plate!
Teraz to mi ochoty na coś słodkiego narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńWyszło apetyczne - tak wyglada ;)
OdpowiedzUsuńciasto dla mnie, kocham kokos!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńNatalia, I am so glad I don't know you in real life because I would eat ALL your food! 😄
I am sure I am putting on weight just looing at this fabulous recipe 😊 Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMam takie chipsy kokosowe. Nie wiedziałam, do czego można je wykorzystać ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam batonik bounty i ogólnie uwielbiam wszystko co kokosowe. Takie ciacho idealnie trafia w mój gust <3
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda super! Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!^^
Do nasączenia kilka łyżek herbaty???
OdpowiedzUsuńJak ???
Esencji???
Mam niesamowitą ochotę na to 🍰 ciasto
Zdaje się że je próbowałam ale na korzystałam z Twojego przepisu
Pychota
Tak, wystarczy zaparzyć herbatę jak zwykle do picia i taką nasączyć ciasto (jak na filmie) ☺
UsuńDziękuję :)
UsuńThat looks so good. I'm going to have to try this one.
OdpowiedzUsuńI would prefer it without the coconut. Otherwise, it sounds fabulous.
OdpowiedzUsuńOh YUM!! I would eat this for a MEAL!!!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda i wierzę, że równie dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńLooks amazing and tasty :-D
OdpowiedzUsuńlook like chocolate...ehmm...delicious...yummy
OdpowiedzUsuńThat looks decadent and delicious.
OdpowiedzUsuńMy goodness, this looks absolutely incredible! Thank you for sharing this recipe. Just came across your blog and it looks fabulous. Following you on GFC :)
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pysznie na pewno smakuje. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat looks delicious and I bet it is.
OdpowiedzUsuńLooks delicious. I want a taste of the cake!
OdpowiedzUsuńreally delicious looking dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńthank you for sharing it so beautifully
wishing you joy and peace ahead my friend!
Wygląda obłędnie to ciasto <3
OdpowiedzUsuńI love this cake, and I love coconut!
OdpowiedzUsuńwłasnie jadłam takie wczoraj na urodzinach i było przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis bardzo lubię kokosowe ciasta.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńYummy. ❤️
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe, musze wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam! Wygląda wspaniale a smakuje zapewne jeszcze lepiej :) uwielbiam takie ciasta, mogłabym je jeść na okrągło! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Oh...mouth watering!
OdpowiedzUsuńMniam mniam
OdpowiedzUsuńOh WOW...this cake looks absolutely divine!!!! I can't wait to actually taste it :))
OdpowiedzUsuńThank you so much.
Hugs xxx
Coconut and chocolate love that mix!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Dreamy
OdpowiedzUsuńThat looks super delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Great cake, I love that coconut on it! Yum!!!
OdpowiedzUsuńomom uwielbiam wszystko co z kokosem:D
OdpowiedzUsuńJak z kokosem to ja bardzo chętnie się częstuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ale muszę niestety znowu zaserwować sobie cukrowy detoks, bo znowu dopadł mnie ten nałóg. A było już tak pięknie, ale nadeszły wakacje a potem święta 😕
OdpowiedzUsuńWow, this looks fantastic! Thanks!
OdpowiedzUsuńMoże na weekend zrobię? Koleżanka mnie odwiedza :)
OdpowiedzUsuńI love sponge cakes. This one looks so yummy!
OdpowiedzUsuńI love cakes with coconut flavor! :)
OdpowiedzUsuńNatalia, my husband has volunteered to do kitchen clean-up at your house. He says that you will not have a problem with "leftovers."
OdpowiedzUsuńHaha, you made my day with this comment,Chris 😁 Thank you so much 😊
UsuńForget losing weight in the new year. Just give me all the cake! Looks super NOM!
OdpowiedzUsuńmolto golosa, che voglia di un pezzo!!!!
OdpowiedzUsuńYum! It looks delicious! You always post the most mouthwatering recipes!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :D Twoje prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Moja siostra kocha Bounty więc to ciasto z pewnością by jej zasmakowało. Ja niestety totalnie nie jestem fanka kokosa :-(
OdpowiedzUsuńOohh, this cake looks really delicious, would like to bite into it!♥
OdpowiedzUsuńI made an apple cake with rum, but forgot to take pictures, now I will have to take it again.
ooooh this looks so divine!!! love the pretty cake and the delightful presentation!!
OdpowiedzUsuńi do love cake!!!
Nienawidzę kokosu. To niestety nie dla mnie przepis ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, coś czuję, że będzie pyszniejsze od batoników <3
OdpowiedzUsuńDelicious, my husband would adore this being a bounty bar lover.
OdpowiedzUsuńZa wszystko co kokosowe dałabym się pokroić. Nie potrafiłabym oprzeć się Twojemu ciastu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowo-kokosowe połączenia ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak tiramisu, ale jest zrobiony z kokosa i również jest dobry!
OdpowiedzUsuńfiftyshadesfashion.com
Kusisz tymi pysznościami:)
OdpowiedzUsuńIt looks very good.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńOMG that cake looks so delicious. I would like tast it through screen.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/filorga-hydra-filler-pro-youth_15.html
świetne ciasto
OdpowiedzUsuńNie wierzę, że ktoś by mógł tego nie lubić :D
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kokosa możnaby dać orzechy mielone, włoskie albo laskowe??
OdpowiedzUsuńNie, wtedy wyjdzie zupełnie inne ciasto, tu musi być kokos☺
Usuńw przepisie nie ma słowem wspomnianego etapu w którym dodajemy kakao - popraw proszę (robiłem krok po kroku i wyszedl mi jasny biszkopt :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, przepraszam i zaraz poprawię przepis🙂
Usuń