stycznia 12, 2020

Ciasto Bounty / Bounty Cake

Ciasto Bounty
Ciasto Bounty 
Ciasto Bounty
Ciasto Bounty

ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO BOUNTY NA MOIM FILMIE:




Ciasto kokosowe a la Bounty to przepyszne, warstwowe ciasto z dużą ilością wiórków kokosowych i czekolady. Jeśli przepadacie za sklepowymi batonikami z nadzieniem kokosowym, na pewno pokochacie ten przepis.

Ciasto Bounty składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy budyniowo-kokosowej i czekoladowej polewy. Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne. Całość udekorowałam chipsami kokosowymi, ale jeśli ich nie macie, możecie użyć zwykłych wiórków.

Moim zdaniem ciasto Bounty najlepiej smakuje po jednej, dwóch nocach spędzonych w lodówce. Warstwa kokosowa jest wtedy idealnie miękka. Jak na warstwowe ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Pasuje na urodziny, imieniny, Święta i każdą inną uroczystość rodzinną. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe :)

Przepis na ciasto kokosowe a la Bounty, składniki:

na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty

nadzienie kokosowe:
850 ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
120 g cukru,
300 g wiórków kokosowych,
200 g masła

na polewę:
150 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
200 g śmietanki 30%

opcjonalnie chipsy kokosowe lub wiórki do posypania gotowego ciasta

Przepis na ciasto kokosowe a la Bounty, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).

Przygotowujemy nadzienie kokosowe: do 600 ml mleka dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Gotujemy na małym ogniu od kilku do 10 minut, aż całość będzie gęsta, a wiórki zmiękną (cały czas mieszamy, bo masa łatwo się przypala). Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia. Do masy dodać budyń rozmieszany w pozostałym mleku (250 ml). Zagotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać wierzch. Odstawić do ostygnięcia.

Czekoladę zalać gorącą śmietanką, odstawić na kilka minut. Wymieszać, aż nabierze konsystencji polewy. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Bounty Cake Recipe:


for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea for soaking the cake

for the coconut filling:
850 ml of milk,
120 g of sugar,
300 g of unsweetened coconut flakes,
200 g of butter,
1 package of instant vanilla pudding mix (40 g - 1 package requires 500 ml of liquid),

for the chocolate ganache:
100 g of milk chocolate,
150 g od dark chocolate,
200 ml of heavy cream

some coconut chips or coconut flakes for topping, optional

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea.

Prepare the coconut filling: pour 600 ml of milk to the pot, add sugar and coconut. Cook on a low heat, for 5-10 minutes or until thick and tender. Make sure to stir the mixture constantly, beacuse it is easy to burn it. Add butter, mix, until melts completely. Add vanilla pudding mix, mixed with the rest of the milk (250ml). Cook for few additional minutes, until thickens. Place the filling on a sponge cake and let it cool down for a bit.

Prepare the ganache: cover the chocolate with hot cream and set aside for few minutes. Mix. Pour the ganache on top of the cake. Sprinkle with coconut chips or coconut flakes and let it chill in the fridge overnight. Enjoy:)

Modified recipe from THIS site.

82 komentarze:

  1. Już tyle wpisów tutaj zapisałam... :) Myślę, że przy takiej ilości super przepisów mój rok na pewno nie będzie fit!
    Pozdrawiam, Werka

    OdpowiedzUsuń
  2. It is the best cake ever, with coconut filling and wow, what beautiful coconut flakes on the top. LOVE this cake so much!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sounds sooooooooooo delicious! Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks decadent and so tempting with coconut filling and chocolate.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe, idealne na niedzielny podwieczorek ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. This kind of cake is very popular with those who like both chocolate and coconut. There's even a no bake recipe for it.
    The bounty looks delicious on your plate!

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz to mi ochoty na coś słodkiego narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło apetyczne - tak wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto dla mnie, kocham kokos!

    OdpowiedzUsuń
  10. That looks delicious!

    Natalia, I am so glad I don't know you in real life because I would eat ALL your food! 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. I am sure I am putting on weight just looing at this fabulous recipe 😊 Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam takie chipsy kokosowe. Nie wiedziałam, do czego można je wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam batonik bounty i ogólnie uwielbiam wszystko co kokosowe. Takie ciacho idealnie trafia w mój gust <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super! Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  15. Do nasączenia kilka łyżek herbaty???
    Jak ???
    Esencji???
    Mam niesamowitą ochotę na to 🍰 ciasto
    Zdaje się że je próbowałam ale na korzystałam z Twojego przepisu
    Pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zaparzyć herbatę jak zwykle do picia i taką nasączyć ciasto (jak na filmie) ☺

      Usuń
  16. That looks so good. I'm going to have to try this one.

    OdpowiedzUsuń
  17. I would prefer it without the coconut. Otherwise, it sounds fabulous.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh YUM!! I would eat this for a MEAL!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bosko wygląda i wierzę, że równie dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. look like chocolate...ehmm...delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  21. My goodness, this looks absolutely incredible! Thank you for sharing this recipe. Just came across your blog and it looks fabulous. Following you on GFC :)
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie na pewno smakuje. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  23. That looks delicious and I bet it is.

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks delicious. I want a taste of the cake!

    OdpowiedzUsuń
  25. really delicious looking dear Natalia :)

    thank you for sharing it so beautifully
    wishing you joy and peace ahead my friend!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda obłędnie to ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  27. I love this cake, and I love coconut!

    OdpowiedzUsuń
  28. własnie jadłam takie wczoraj na urodzinach i było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Muszę wypróbować przepis bardzo lubię kokosowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam wszystko co kokosowe, musze wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Takiego przepisu szukałam! Wygląda wspaniale a smakuje zapewne jeszcze lepiej :) uwielbiam takie ciasta, mogłabym je jeść na okrągło! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh WOW...this cake looks absolutely divine!!!! I can't wait to actually taste it :))
    Thank you so much.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  33. Coconut and chocolate love that mix!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Great cake, I love that coconut on it! Yum!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. omom uwielbiam wszystko co z kokosem:D

    OdpowiedzUsuń
  36. Jak z kokosem to ja bardzo chętnie się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda przepysznie, ale muszę niestety znowu zaserwować sobie cukrowy detoks, bo znowu dopadł mnie ten nałóg. A było już tak pięknie, ale nadeszły wakacje a potem święta 😕

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow, this looks fantastic! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  39. Może na weekend zrobię? Koleżanka mnie odwiedza :)

    OdpowiedzUsuń
  40. I love cakes with coconut flavor! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Natalia, my husband has volunteered to do kitchen clean-up at your house. He says that you will not have a problem with "leftovers."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, you made my day with this comment,Chris 😁 Thank you so much 😊

      Usuń
  42. Forget losing weight in the new year. Just give me all the cake! Looks super NOM!

    OdpowiedzUsuń
  43. molto golosa, che voglia di un pezzo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Yum! It looks delicious! You always post the most mouthwatering recipes!

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam takie ciasta :D Twoje prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Moja siostra kocha Bounty więc to ciasto z pewnością by jej zasmakowało. Ja niestety totalnie nie jestem fanka kokosa :-(

    OdpowiedzUsuń
  47. Oohh, this cake looks really delicious, would like to bite into it!♥
    I made an apple cake with rum, but forgot to take pictures, now I will have to take it again.

    OdpowiedzUsuń
  48. ooooh this looks so divine!!! love the pretty cake and the delightful presentation!!

    i do love cake!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Nienawidzę kokosu. To niestety nie dla mnie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Wygląda smakowicie, coś czuję, że będzie pyszniejsze od batoników <3

    OdpowiedzUsuń
  51. Delicious, my husband would adore this being a bounty bar lover.

    OdpowiedzUsuń
  52. Za wszystko co kokosowe dałabym się pokroić. Nie potrafiłabym oprzeć się Twojemu ciastu:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam czekoladowo-kokosowe połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  54. Wygląda jak tiramisu, ale jest zrobiony z kokosa i również jest dobry!
    fiftyshadesfashion.com

    OdpowiedzUsuń
  55. OMG that cake looks so delicious. I would like tast it through screen.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/filorga-hydra-filler-pro-youth_15.html

    OdpowiedzUsuń
  56. Nie wierzę, że ktoś by mógł tego nie lubić :D

    OdpowiedzUsuń
  57. Kiedyś piekłam, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Czy zamiast kokosa możnaby dać orzechy mielone, włoskie albo laskowe??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wtedy wyjdzie zupełnie inne ciasto, tu musi być kokos☺

      Usuń
  59. w przepisie nie ma słowem wspomnianego etapu w którym dodajemy kakao - popraw proszę (robiłem krok po kroku i wyszedl mi jasny biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, przepraszam i zaraz poprawię przepis🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger