marca 29, 2020

Babka z jabłkami i czekoladą (babka w 5 minut) / Apple Chocolate Chip Bundt Cake

Babka z jabłkami i czekoladą na oleju, w 5 minut przepis
Babka z jabłkami i czekoladą (babka w 5 minut)
Babka z jabłkami i czekoladą na oleju, w 5 minut przepis

Babka z jabłkami i czekoladą to łatwa i szybka babka na oleju.  Nie musicie używać do niej miksera, mieszanie składników nie potrwa dłużej niż 5 minut - nie potrzeba ucierania!


Zobaczcie jak łatwo ją przygotować na moim filmie:





Świąteczna babka z jabłkami, czekoladą i cynamonem to naprawdę ekspresowy wypiek. Może być mieszana łyżką lub jeszcze lepiej trzepaczką, należy przy tym pamiętać by za długo nie mieszać składników - tylko do połączenia (mogą zostać grudki). Wtedy nasza babka z kawałkami czekolady wyjdzie puszysta i wilgotna. To babka wielkanocna, która zawsze się udaje. Dzięki temu, że jest pieczona na oleju, jest też lekka i delikatna. 

Do jej przygotowania możecie użyć jabłek lub innych owoców, a także ulubionej czekolady. Jeśli zdecydujecie się na mleczną, warto jednak zmniejszyć ilość cukru, by Wasza babka świąteczna nie była za słodka.

Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć w formie. Po tym czasie odwracamy foremkę - ciasto powinno łatwo dać się wyciągnąć.

Szybka i łatwa babka z jabłkami, cynamonem i kawałkami czekolady to świetny pomysł na święta i nie tylko. Pasuje do kawy i herbaty. W związku z tym, ze przygotowujemy ją bez miksera i bez ucierania, dosłownie w 5 minut, poradzą sobie z nią nawet początkujący w kuchni. Polecam, smacznego:)


Babka z jabłkami i czekoladą, składniki:


forma na babkę o pojemności 2 litrów:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie,
2 jajka,
skórka z pomarańczy, opcjonalnie,
średniej wielkości jabłko,
ok. 1/2 łyżki cynamonu do oprószenia jabłek,
ok. 60-70  g posiekanej czekolady

Babka z jabłkami i czekoladą, przygotowanie:

Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Posypać cynamonem. W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Połowę ciasta nałożyć do dokładnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, powciskać połowę pokrojonego na kawałeczki jabłka i czekolady, nałożyć resztę ciasta, wcisnąć resztę czekolady i jabłek. Piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Apple Chocolate Chip Bundt Cake Recipe:


1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla, optional,
zest from 1 orange, optional,
1 medium size apple, diced,
approx. 1/2 tbsp of cinnamon (for dusting the apples)
2 eggs,
approx, 60 g of chocolate chips

some cold butter and breadcrumbs for the pan

Sprinkle the apples with cinnamon, set aside. Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour half of the batter to the well greased and sprinkled with breadcrumbs bundt pan, press half of the chocolate chips and apple. Pour over remaining batter and sprinkle with the rest of chocolate chips and fruit. Bake for about 40-50 minutes in 180C. Let it cool completely before removing from the pan. 


62 komentarze:

  1. Pycha! Uwielbiam kawałki czekolady w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prościutka, w sam raz jak nas najdzie ochota na coś słodkiego na już!

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks yummy! Thanks, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious recipe 😊 thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  5. 😲😲😲It seems delicious dear

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię szybki i proste do wykonania ciasta, babka wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks deli!!!
    HAPPY SUNDAY AT HOME
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. I love the soft tender crumb of this bundt cake...well done, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie przepisy lubię, szybko a jednocześnie smacznie. Gdybym wczoraj przeczytała ten przepis to w mojej babce byłaby czekolada. Następnym razem będzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej babki jeszcze nie jadłam, dziękuję za przepis 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda bardzo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. chyba mnie skusiłaś, zapisuje i sobie zrobie

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam babki,a ta wygląda przepysznie! Zresztą w obecnej sytuacji właśnie takie przepisy- proste,z niewyszukanymi składnikami- są najlepsze! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfect cake for the weekend!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  15. O akurat mam wszystko co potrzebna, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. OMG this looks delicious! I would totally ate that! :) thanks for sharing..
    i miss you poems

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę koniecznie kupić taką formę na babkę, ta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Straszne jest to, że chyba bym całą zjadła sama :D

    OdpowiedzUsuń
  19. I have seen these bundt cakes before but have never attempted to make one.
    I will copy out your great recipe and, as soon as I can buy the ingredients, will give it a try!😊😊
    Thank you so much for being such an inspiration!!

    Stay safe, dear friend...and have a lovely day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  20. Szkoda, ze nie mam takiej formy bo to 5 minut brzmi kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda po prostu obłędnie, bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Apple and chocolate, what a great combination. Stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks incredible! Thank you for sharing this!

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks so delicious! Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  25. Miałem w planach zrobić sam, ale stwierdziłęm ,że chyba wolałbym kupić jakoś słaby okres :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiem czemu ale bardzo lubię babki :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. idealna na wielkanoc :) szkoda, że nie mam takiej formy :(

    OdpowiedzUsuń
  28. 5 minut i taki super efekt, to jak magiczna sztuczka :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Great recipe Natalia!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Ostatnio dużo piekę, ale główie fit opcję. Dieta po ciaży :P

    OdpowiedzUsuń
  31. Ależ apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda obłędnie. Na ostatnio ugotowalam potrawkę z fasoli czarnej z warzywami. Strasznie dumna była. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  34. Kusisz kusisz - a ja już boje się stanąć na wadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przypomniała mi sie babka, którą piekła moja babcia :) Przepis idealny na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  36. omg tu zawsze jest taaaak smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie przepadam za babkami, ale w razie "wu" przepis zapisuje :) tym bardziej, że Wielkanoc idzie! :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubię babki ze wszystkimi dodatkami. Ta wygląda mega apetycznie i na pewno w najbliższym czasie taką sobie strzelę :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Ojeju, ale pysznie wygląda. Może i ja bym spróbowała zrobić jakąś babkę, bo teraz spędzam bardzo dużo czasu w kuchni eksperymentując ;)
    Buziaki, mój blog♥

    OdpowiedzUsuń
  40. Love cakes and this looks absolutely delicious Natalia !!
    Take care

    OdpowiedzUsuń
  41. So yummy! I love a good bundt cake. I'll have to save this one for later. We just did a banana bread for our baking today.

    OdpowiedzUsuń
  42. Fajna babka, ja robiłam tylko raz bbabkę i nie wyglądała tak ładnie, jak twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  43. thank you for another yummy bred my friend!

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można w innej foremce zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec w podłużnej foremce o wymiarach 10 x 20 cm lub podobnej wielkości. Wtedy będzie się piekła jakieś 50 minut lub troszkę dłużej.

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger