czerwca 05, 2020

Kurczak miodowo-sojowy / Honey Soy Chicken

Kurczak miodowo-sojowy przepis
Kurczak miodowo-sojowy
Kurczak miodowo-sojowy przepis
Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie stanie przy garnkach, a przy tym lubicie kuchnię azjatycką, przepis na kurczaka miodowo-sojowego może być dla Was świetnym rozwiązaniem na szybki obiad z piersią kurczaka.

Kurczak miodowo-sojowy to szybki stir fry - składniki błyskawicznie smaży się na dość dużym ogniu, a następnie zalewa pysznym, lepkim sosem z miodem, sosem sojowym i imbirem. Do potrawy możecie użyć piersi z kurczaka albo udek bez skóry i kości.

Do kurczaka w sosie miodowym możecie też dodać Wasze ulubione warzywa - w daniach typu stir fry dobrze sprawdza się na przykład papryka.

Słodko-kwaśny sos sojowo-miodowy jest świetny do makaronu ryżowego i ryżu. To świetny pomysł na ekspresowy obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam, smacznego:)


Jeśli lubicie kuchnię orientalną, wypróbujcie też mojego kurczaka po chińsku:




Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru,
odrobina pasty chili, ewentualnie chili w proszku lub posiekanej świeżej papryczki (do smaku),
ok. 3 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny (lub do smaku),
ok. 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
posiekana dymka, świeża kolendra lub natka pietruszki,
sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie sezam

Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem (ostrożnie z solą, sos sojowy jest słony). Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę, smażyć chwilę, dodać posiekany czosnek i imbir. W miseczce połączyć chili, sos sojowy, miód, ocet lub sok z cytryny i wodę lub bulion - sos powinien być słodki, ostry i lekko kwaśny, w razie potrzeby dodać więcej cytryny/octu, chili lub miodu. Dodać mąkę ziemniaczaną. Kurczaka wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, zalać sosem, dusić 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Posypać ziołami i sezamem.

Przepis Laury Vitale.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Honey Soy Chicken Recipe:

500 g of chicken breast,
1 small onion,
2 cloves of garlic,
2 tsp of grated ginger,
a bit of chili paste, chili powder or some fresh chili, to taste,
approx. 3 tbsp of soy sauce,
2 tbso of honey,
2 tsp of rice vinegar or lemon juice, or to taste,
approx. 1 /2 cup of water or chicken stock,
1 tsp of potato starch (or corn starch), levelled,
chopped parsley, cilatro or spring onion,
salt and pepper, to taste,
some sesame seeds, optional

Cut the chicken into bite size piece, sprinkle with salt and pepper (be careful with the salt, soy sauce is very salty). Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, stirring, until golden brown and tender. Seta side. To the same pan, add finely chopped onion, followed by garlic and ginger. In a bowl, combine soy sauce, chili, honey, lemon juice and water or stock  - the sauce should be tangy, sweet and spicy (add enough lemon juice, soy sauce or chili to taste). Add some starch. Add the chicken to the onion in the pan, pour in the sauce. Simmer on low for about 10 minutes or until thiickens. Sprinkle with herbs and some sesame seeds. Serve over rice or rice noodles.

Recipe by Laura Vitale.

52 komentarze:

  1. I have most here, thank you, guess next week I´ll try this!

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds delightful, thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. The chicken eater in this house would love that.
    Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie to wygląda, bardzo lubię czarny sezam

    OdpowiedzUsuń
  5. I bet that tastes nice.
    Certainly something I would make and have made similar.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż wyglada i pewnie smakuje bardzo miodzio

    OdpowiedzUsuń
  7. Unfortunately, I don't like chicken but I'm convinced it is yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  8. With chicken breast I usually use garlic,lemon juice,paprika. I might use honey and soy sauce (never tried that before).

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię potrawy z dodatkiem miodu, na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sweet and salty are a great combo of flavours. The stirfry looks so tasty and moreish.

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks like a really incredible dish! Thank you for sharing it.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne, fajnie mieć pod ręką takie przepisy, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sounds lovely I like honey and soy :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak z miodem to bez dwóch zdań pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Such a good mix of ingredients …
    Enjoy your weekend.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie podglądam przepisy w których znajduje się kurczak:)))Twoje danie wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie połączenia smaków - miód i sos sojowy, przepis zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  18. All ingredients we love, yum yum. Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks really good, sweet and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  20. The sesame seeds and parsley really dress this dish up, don't they?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie! Muszę wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I love honey in chicken sounds delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  23. It looks delicious Natalia, we love chicken.
    How beautiful with the black sesame seeds.

    OdpowiedzUsuń
  24. VERY USEFUL ARTICLE BUT I HAVE A QUESTION HOW MUCH CALORIES IN THIS FOOD?Military Diet 3 Days

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda i na pewno smakuje obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie sa to do końca moje smaki ale wyglada orzepysznie

    OdpowiedzUsuń
  27. ojaaa, koniecznie to zrobię ;)!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojezu, ostatnio ciągle kombinuję coś z sosem sojowym+czymś słodkim, więc chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  29. Fantastic!! Excellent Presentation Here

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  30. Non sono una grande amante della carne di pollo, ma questa ricetta è davverro alternativa quindi da provare.

    OdpowiedzUsuń
  31. The recipe looks healthy and super yummy
    xx

    OdpowiedzUsuń
  32. The recipe looks healthy and supér yummy
    xx

    OdpowiedzUsuń
  33. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Przepis z chęcią zapisałam i muszę wypróbować :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. That looks good!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Sounds wonderful! I might have to substitute chicken thighs as I don't have any breast meat. Or, maybe I'll wait until my next grocery order and get some chicken breast. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc z przyjemnością wypróbuję to danie. Tym chętniej, że jego wykonanie jest tak banalnie proste :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Looks quite tasty! Have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie jem już mięsa, ale wcześniej nie lubiłąm takie słodko-mięsnego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przepysznie to wygląda, musi smakować cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ładnie to wygląda, muszę przyznać. :)

    OdpowiedzUsuń
  41. A ja bym dodał do tego mango. Co sądzisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Sos sojowy, ze względu na swój wyrazisty smak i wszechstronne zastosowanie, stanowi doskonałą bazę do tworzenia zarówno dań klasycznych, jak i eksperymentalnych. Połączenie go z czymś słodkim może przynieść nie tylko wyjątkowy balans smakowy, ale także niespodziewane kulinarne odkrycia, które mogą stać się ulubionymi przepisami w codziennej kuchni. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  43. Jak z miodem, to bez dwóch zdań pychotka! Nic nie dorównuje smakowi i konsystencji potraw przygotowanych z dodatkiem tego naturalnego słodzika. Jego delikatna słodycz doskonale uzupełnia różnorodne dania i deser, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger