sierpnia 23, 2020

Łódeczki bolognese / Bolognese Boats

Łódeczki bolognese paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym przepis
Łódeczki bolognese (paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym)
Łódeczki bolognese paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym przepis

Łódeczki bolognese paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym przepis

Łódeczki bolognese to łatwe paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym. Ciekawie prezentują się na stole, dlatego to świetna przekąska na ciepło na imprezę.




Domowe paszteciki z ciasta drożdżowego możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych. Farsz do łódeczek bolognese możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie. Możecie też wzbogacić go o inne dodatki, na przykład pieczarki lub czerwoną fasolę. Ważne, by nadzienie nie było płynne jak sos - powinno być gęste, by nie wypływało z pasztecików.

Jak zawijać mięsne paszteciki bolognese? Ja zawijam je w kształt łódeczek, ale tak naprawdę możecie zawinąć je podobnie jak tradycyjne lub w taki sposób, jaki najbardziej Wam odpowiada. Z ciasta możecie też uformować okrągłe, nadziewane bułeczki drożdżowe.

Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym smakują dobrze na ciepło i w temperaturze pokojowej. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, ale można podać do nich ulubiony zimny sos, na przykład czosnkowy. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach w większym gronie. Smacznego:)


Przepis na łódeczki bolognese, składniki:

ciasto drożdżowe na paszteciki:

szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2  i 3/4 szklanki mąki

nadzienie bolognese:
400 g mięsa mielonego,
mała marchewka,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 150 g koncentratu pomidorowego,
ok. 3/4 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia

kilka łyżeczek parmezanu lub startego żółtego sera
mleko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Przepis na łódeczki bolognese, przygotowanie:

Przygotować nadzienie bolognese: mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą i startą marchewką, dodać czosnek. Dodać koncentrat i wodę, doprawić. Dusić około 10 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Całość powinna być bardzo gęsta (jak na filmie). Odstawić do ostudzenia.

Przygotować ciasto drożdżowe: w misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5- 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 11 części. Każdą z części rozwałkować, tworząc owalny kształt. Na środku ułożyć czubatą łyżkę nadzienia i zlepić brzegi ciasta, tworząc łódeczkę (jak na filmie). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić do lekkiego podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować ciasto mlekiem, każdy pasztecik posypać startym serem. Piec około 15 minut w 180 C.

Sposób zawijania pasztecików podpatrzyłam u Scrumdiddlyumptious

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Bolognese Boats Recipe:

for the dough:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast or 25 g of fresh yesast,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour

for the filling:
400 g of ground meat,
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
1 small carrot, grated,
150 g of tomato paste,
approx. 3/4 cup of water
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet and / or hot paprika, oregano, thyme, basil

few tsp of grated parmesan
few tsp of milk


Prepare bolognese filling: heat a small amount of oil in a pan, add the meat, carrot and finely chopped onion. Cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds or so. Add tomato paste and water. Ceason well. Cook, until tender and thick (see teh video, the filling can not be runny). Set aside to cool.

Prepare the dough: combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about 10 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 minutes. Divide the dough into 11 buns. Roll each bun into an oval shape. In the midde of each oval, place a heaping tablespoon of bolognese filling. Seal the edges of the dough (see the video). Place hand pies ona  baking tray lined with baking paper and let them slightly rise for additional 20-30 minutes.

Brush the dough with milk. Sprinkle with cheese. Bake for about 15 minutes in 180C.

I borrowed the idea for shaping boats out of the dough from Scrumdiddlyumptious


54 komentarze:

  1. Pięknie i apetycznie wyglądają:-) Muszę wypróbować.Robiłam podobne, ale jako pierogi pieczone, też pyszne:-)Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds very delicious! Have a wonderful day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają takie łódeczki, na pewno są bardzo pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie i w dodatku nie są trudne do zrobienia. Zapisuję przepis. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno pyszne trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Very tasty - and the fillings could be varied to suit. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojaa, super pomysł, chętnie bym sobie takie coś zjadłaa

    OdpowiedzUsuń
  9. Such a creative idea! My husband loves bolognese and this would make him really happy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A great party piece, they look good.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, you should run a catering business. This look delicious.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  12. The boats look cute. Judging by the ingredients, they are super delicious,healthy, and an ideal autumn treat!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie również przypadły do gustu te łódeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks delicious and could be fixed with faux meat. Though, I'm afraid someone else would have to fix it as yeast and I don't see eye to eye. Heh.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. ależ apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  17. I may have to share this recipe with my daughter. It has everything she loves.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh wow. These look really wonderful! Thank you for sharing this.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super łódeczki, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialne jako przekąska dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy przepis, myślę że wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł :D Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł na imprezową przekąskę - chętnie sprawdzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale apetycznie wyglądają ❤

    OdpowiedzUsuń
  25. That is so cool, I'd do them with oats or soy flakes for a vegetarian version :) or even with lentils or chickpeas!

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pomysł, łódeczki wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pomysł niezły. Myślę, ze przy okazji jakiejś imprezy mógłbym je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne! These bolognese boats look so flavorful and delicious, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  29. Your Bolognese boats are really something to get excited about. These are such a tasty fun savory treat!

    OdpowiedzUsuń
  30. W wersji wegańskiej chętnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ghiotte barchette, molto invitanti!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmm wygląda cudownie i pewnie smakuje podobnie. Moje klimaty kulinarne :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Natalia, estos barcos tienen muy buena pinta y da la sensación que tienen que estar sabrosos.
    Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo efektowne danie. Świetnie nie tyko smakuje ale i wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  35. These boats are so cute! And they look tempting too. My mouth is watering just thinking about the taste!

    OdpowiedzUsuń
  36. Aż zrobiłam się głodna :) Wyglądają genialnie te łódeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Beznadziejny przepis 😒 za mała temperatura pieczenia ciasta drożdzowego. Po 15 min ciasto było surowe. Musiałem zabierać gościom łódeczki z talerzy by wrzucić je spowrotem do piekarnika. Woda zamiast mleka sprawiła że ciasto bardzo się lepiło i przypominało te na pierogi. A szkoda

    OdpowiedzUsuń
  38. Jeśli ciasto się lepiło, było po prostu źle wyrobione (za krótko, niedokładnie lub niepodsypane mąką, jeśli była taka potrzeba). Czas pieczenia wszelkich wypieków może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika. Warto najpierw wyciągnąć jeden pasztecik na próbę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger