listopada 24, 2018

Indyk po toskańsku / Tuscan Turkey

Indyk lub kurczak po toskańsku w sosie śmietanowym
Indyk po toskańsku

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad i w dodatku lubicie włoskie smaki, musicie wypróbować mojego indyka (lub kurczaka) po toskańsku w sosie śmietanowym. Jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu.

Dzięki temu, że do sosu ze szpinakiem używamy cieniutkich sznycli z indyka, całość przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Indyka możemy w tym przepisie zastąpić cienko rozbitą piersią z kurczaka; taką pierś możemy tez dodać do sosu w całości, jak w oryginalnym przepisie, ale czas przygotowania znacznie się wtedy wydłuży. Suszone pomidory w oleju to składnik obowiązkowy w dzisiejszym daniu, to one nadają potrawie charakteru.

Kurczak lub indyk po toskańsku w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami dobrze smakuje z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

Nie macie pomysłu na kurczaka lub indyka? Polecam moje kotlety drobiowe po zbójnicku:


Przepis na indyka po toskańsku w sosie śmietanowym, składniki:

5 sznycli z indyka,
czerwona papryka,
6-7 suszonych pomidorów w oleju,
garść świeżego szpinaku,
cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka śmietanki 30%,
sól, pieprz, tymianek, suszona lub świeża bazylia (do smaku)

Przepis na indyka po toskańsku w sosie śmietanowym, przygotowanie:


Sznycle usmażyć  na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć do miękkości, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Na warzywach ułożyć usmażone mięso, zalać całość śmietanką, wrzucić szpinak i pokrojone w cienkie paseczki pomidory. Gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

5 turkey cutlets, thinly sliced (schnitzels)
1 red bell pepper,
6-7 sun dried tomatoes (in oil),
a handful of fresh spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of cream,
salt, pepper, thyme, sry or fresh basil (to taste)

Heat a small amount of oil in a pan, add the cutlets and cook on both sides, until tender, Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and diced red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Place the meat on top of the vegetables and pour the cream all over. Add fresh spinach and thinly sliced tomatoes. Simmer on low heat for few minutes, Season to taste. Serve over pasta, rice or potatoes.

Original recipe.

33 komentarze:

  1. Super pomysł - ja właśnie przygotowuję na jutro coś podobnego, szkoda że wcześniej nie zajrzałam

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo, zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, ze lubisz takie potrawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wonderful, look so tasty, love it.
    Great post darling, like it.
    Malefica's blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Wonderful flavour! I love that creamy sauce.

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczna potrawa, pełna smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przesmacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi there! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some of the
    post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely happy I found it
    and I'll be book-marking and checking back frequently!

    OdpowiedzUsuń
  9. Keep on writing, great job!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello, I log on to your blog on a regular basis.
    Your writing style is witty, keep doing what you're doing!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychaaaa :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to pięknie wygląda! Obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Potrawa wygląda przepysznie!

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak apetycznie wygląda. Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie kolorowe i zdrowe obiady

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne danie, przypomina mi wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. You ought to take part in a contest for one of
    the finest sites on the web. I am going to highly recommend this blog!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja lubię takie pyszne jedzonko. Kolejny przepis, który muszę wypróbować. Twoje przepisy są swietne i zawsze smakują wszystkim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  21. Such a nice recipe -- this looks like a really tasty dish. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  22. przepysznie wygląda to danie

    OdpowiedzUsuń
  23. Szkoda ze nie ma wskaznika kalorii dla tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  24. En Son Cikan Romanlar Uygun Kitap Satan Siteler

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger