marca 16, 2019

Proste ciasto czekoladowe z kruszonką / Easy Chocolate Crumble Cake

Proste ciasto czekoladowe z kruszonką przepis
Proste ciasto czekoladowe z kruszonką 

Dzisiejszy przepis będzie najlepszym rozwiązaniem, gdy trzeba szybko upiec coś pysznego dla wielu gości. Proste ciasto czekoladowe z kruszonką na dużą blachę to coś, co powinno posmakować każdemu. Do ciasta możemy dorzucić ulubione bakalie, kawałki czekolady, a nawet pestki słonecznika, które będą przyjemnie chrupać w gotowym cieście. Pod kruszonkę sprawdzi się też większość sezonowych owoców. Polecam na ekspresowe pieczenie, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta i desery :)





Proste ciasto czekoladowe z kruszonką, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie - można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao

na kruszonkę:

ok. 5 czubatych łyżek mąki,
płaska łyżka kakao,
5 łyżek cukru, 
ok. 80 zimnego masła
2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

na polewę (opcjonalnie)
roztopiona czekolada lub kilka łyżek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru i kilka łyżeczek mleka

Proste ciasto czekoladowe z kruszonką, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać (mieszamy tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto wyjdzie suche) Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami na grube okruchy, posypać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć kakao, cukier puder i mleko, by otrzymać gęstą polewę. Polać ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbsp of cocoa, levelled

for the crumble:
70 of cold butter,
5 heaping tbsp of flour,
1 tbsp of cocoa,
5 tbsp of sugar,
2-3 tbsp of coconut flakes (optional)

for the glaze (optional):
melted chocolate or few tbsp of cocoa, few tsp of powdered sugar, few tsp of milk

Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined witch baking paper (36x25cm). Prepare the crumble: mix sugar, flour, cocoa and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form. Sprinkle the crumble on top of the batter and bake for about 40 minutes in 180C.  Combine cocoa, powdered sugar and milk to reach a consistency of a thick glaze. Pour the glaze over the cake (or glaze with melted chocolate). Enjoy:)





45 komentarzy:

  1. Ależ Ty kusisz kobieto!!! Ciasto wygląda rewelacyjnie! Zapisuję przepis.Zrobię jak będzie miała przyjechać córka,ona uwielbia czekoladowe ciasta.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum!! This looks amazing!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a smaczne, uwielbiam to ciasto i robię je dosyć często 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Wonderful to enjoy with coffee or tea! The crumble sounds really great.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj skosztowałabym tego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie ekspresowe ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis :) wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo smakowicie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne ciasto :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Kolejny przepis do wypróbowania :)
    imdollka.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Natalia what delicious chocolate crumble!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda! Z pewnością posmakuje nie jednej osobie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam podobne, ale następnym razem spróbuję z tymi wiórkami i z kruszonką, to będzie ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. It looks delicious. I will be giving this recipe a try when I have visitors next month.

    OdpowiedzUsuń
  16. I love chocolate and this looks really good, I have to try it ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda całkiem przepysznie! Uwielbiam takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam twoje przepisy. Już cała moja rodzina inspiruje się twoim blogiem

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię piec, proste, szybkie i smaczne ciasta, więc chętnie skorzystam Twojego przepisu. Piękne masz talerzyki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. The addition of the chocolate / cocoa makes it even more appealing!
    Thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czekoladowe i z kruszonką to po prostu prawdziwa uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda naprawdę pysznie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmm my husband would just love this but he is trying to get some weight off that went on over Christmas so it will have to wait LOL. Have a happy week Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo lubię takie proste ciasta. Twoje prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ciasta z kruszonką :) Ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam takie proste i łatwe do zrobienia ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne ciasto! Uwielbiam czekoladowe smaki :) Na pewno skusiłabym się na kilka kawałeczków :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I like coconut flakes, because I think that it will make more tasteful...yummy.
    thank you for your recipe.
    Have a great day

    OdpowiedzUsuń
  29. I ll definately try this... the cake looks so soft n spongy
    www.stylebasket.in

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam :) zrobilam to ciasto, scisle trzymajac sie proporcji. Wyszlo suche i zastanawiam sie, czy tylko 1/2 szkl oleju ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak, tylko pół szklanki oleju (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml). Jeśli ciasto wyszło suche, to znaczy, że było za długo mieszane po dodaniu suchych składników - to jest typowe ciasto muffinkowe, które trzeba mieszać tylko do połączenia składników mokrych z suchymi, mogą nawet zostać grudki, najważniejsze, by nie przesadzić z mieszaniem, wtedy wychodzi wilgotne i puszyste☺

      Usuń
  32. Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje ale i wypróbuję Twój przepis. Wygląda to bardzo przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Faktycznie proste ciasto się wydaje, jestem ciekawy jak mi pójdzie zrobienie go.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger