marca 12, 2019

Odwrócone ciasto z ananasem / Pineapple Upside Down Bread



Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk kuchni amerykańskiej. Plastry ananasa układa się na blaszce z cukrem i rozpuszczonym masłem, a następnie przykrywa łatwym w przygotowaniu ciastem. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto odwraca się, by pokryło się karmelową, płynną warstwą - to coś dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Jeśli po przygotowaniu kurczaka po hawajsku zostanie Wam trochę ananasa, koniecznie upieczcie to nieskomplikowane, a jednak oryginalne i pyszne ciasto. Polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 23x13cm:

4 plastry ananasa,
2 łyżki masła,
1/3 szklanki brązowego cukru,
łyżka wody
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,

1/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Masło umieścić na spodzie blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180C). Po kilku minutach, gdy masło się rozpuści, wyciągnąć blaszkę z pieca, wsypać cukier i wlać wodę, wymieszać. Ułożyć plastry ananasa, w razie potrzeby krojąc plastry na mniejsze kawałki. W misce wymieszać mąkę, wiórki i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut, a następnie szybko odwrócić blaszkę z ciastem tak, by ananas znalazł się na górze. Odstawić do przestygnięcia (w tym czasie warto od razu wyczyścić blaszkę, by karmel nie zastygł).


ENGLISH:

4 slices of pineapple,
2 tbsp of butter,
1/3 cup of brown sugar,
1 tbsp of water,
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
1/4 cup of coconut flakes (optional)

Place the butter in a bread pan (12x13cm) and melt in a preheated oven.  Take out from the oven, add sugar and water, mix. Arrange pineapple slices on the bottom of a pan, cutting each slice to fit. Set aside. Mix the flour with baking powder and coconut. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the bread pan, smooth the surface and bake for about 50 minutes in 180C. Take out form the oven, let it sit for about 5 minutes and invert the pan. Let the cake cool, clean out the pan form the caramel and enjoy:)

55 komentarzy:

  1. Nie słyszałam jeszcze o takim cieście :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks great 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo chętnie bym to zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten przepis brzmi tak prosto, że chyba dam radę to upiec nawet :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie ananasa. Ciasto musi być pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Your baking is the best, Natalia! This looks so delicious and is perfect for a pineapple lover like me. This is a must try!

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi smacznie. Ananas z puszki czy swiezy?

    OdpowiedzUsuń
  8. O nie, musi byc pyszne a ja na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Such original and nice recipe!
    That brad looks so good and I bet tastes even better!
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem ciekawa, jak smakuje, ponieważ nigdy nie jadłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Such great recipe, this looks delicious!!

    I'm following you on GFC :)

    mystylishcorner.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakąś nigdy z ananasem nie było mi po drodze :p

    OdpowiedzUsuń
  13. Thank you so much! It's from Mango, but from last spring/summer season and they had them in several colors. Maybe this season they'll release similar ones... Happy day! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh yum!! This looks so delicious!! I so wish I had a piece right now!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks a lot :D

    you always have the best recipes :D

    NEW BRANDING POST | INVU SS'19 COLECTION @ PARENTE ÓPTICA MÉDICA.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks delicious !! Thanks for sharing such a yummy looking recipe.

    www.pink-purpledots.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. It looks really good, I love pineapple!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  18. It looks delicious, I like it as a pudding with custard.

    OdpowiedzUsuń
  19. SUPER wygląda i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Appreciate this post. Will try it out.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie! Warto wypróbować!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie odwracalnie na pewno było smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie wypróbuję,bardzo apetycznie wygląda .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Koniecznie muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pachnie aż u mnie! Z przewróconych ciast robiłam wielokrotnie jabłkową tartę Tatin i cieszę się, że dostarczyłaś mi nowego pomysłu, tym bardziej, że uwielbiam ananasa ;))

    OdpowiedzUsuń
  26. I like pineapples and your pineapple bread looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  27. Great idea! And something a bit different. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh, I just know that tastes as good as it looks :)
    Thank you, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Miło ,ze do mnie zajrzalaś. Ja staram się od kuchni trzymać z daleka,ale mi nie wychodzi ,bo domownicy nie chcą żyć wiatrem i miłością. Przepisy wegetariańskie chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda cudnie :) Taka mała zmiana sposobu pieczenia, a taki widoczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pineapple cake sounds delicious.
    XOXO

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  32. That sounds quite delicious. We have masses of our own dried plums, so at present, all we are eating is plum cake!! Thanks for the visit. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wygląda, takie ananasy zatopione w cieście muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Thanks for the recipe! it looks delicious :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam ananasa, ale o chlebku ananasowym to pierwszy raz słyszę!
    na pewno skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Natalia, that upside down cake looks so wonderful and thank you for your visit. I was glad to hear from you and hope you will return again..Happy Tuesday..Judy

    OdpowiedzUsuń
  38. Marnuje mi się ananas z puszki, mam już chyba teraz dla niego rozwiązanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. This looks super yummy! We adore upside down cakes/bread!

    OdpowiedzUsuń
  40. Thanks a lot :D

    I need to do this recipe :D

    NEW FASHION POST | I CAN'T BELIEVE THAT THIS TREND IS BACK.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda bardzo ciekawie. Zapewne jeszcze lepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. wygłada ciekawie, a wrecz rewelacyjnie . Takie ciasto postawić na stół....ho ho
    Kryystyna
    Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła
    krystyna
    zpraszam do mojej strony
    http://krystynaczarnecka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  43. Pięknie wygląda :) Mamy w planach kiedyś zrobić odwrócone ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Wyglada barzdo ciekawie, lubię ananasy zatem :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Musi byc pyszne! Uwielbiam ananasy!
    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger