marca 28, 2019

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym / Honey Mustard Skillet Chicken

Dania przygotowane na jednej patelni to zdecydowanie najlepszy wybór na smaczny i szybki posiłek w środku tygodnia. Dziś ekspresowy kurczak w sosie miodowo-musztardowym z cukinią, koperkiem i warzywami. W potrawie sprawdzi się każda musztarda, również francuska z całymi ziarenkami gorczycy. Kurczak bardzo dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek. Smacznego:)

500 g piersi kurczaka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
2 małe gałązki selera naciowego (opcjonalnie),
mała cukinia,
1-2 szklanki bulionu drobiowego,
2-3 łyżeczki miodu (lub do smaku),
2-3 łyżeczki ulubionej musztardy (lub do smaku),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
kilka łyżeczek posiekanego koperku lub natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek lub mieszanka ulubionych suszonych ziół

Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, smażyć do zeszklenia, na końcu dodając drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka, zalać składniki bulionem. Dodać koncentrat, miód i musztardę. Doprawić. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników i zgęstnienia sosu. W razie potrzeby, dodać więcej miodu lub musztardy.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
2 small stalks of celery (optional),
1 small zucchini,
1-2 cups of chicken stock,
2-3 tsp of honey (or to taste),
2-3 tsp of mustard of your choice (or to taste),
1 tsp of tomato paste,
few tsp of chopped dill or parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme or your favourite blend of dry herbs

Dice the chicken into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and brown ligthly on both sides. Set aside. To the same pan, add diced vegetables, cook, stirrring, for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional minute. Add the chicken back in, followed by tomato paste, honey and mustard. Season well. Cover everything with stock and simmer on low heat, until tender. Add more honey or mustard, if necessary. Serve over rice, barley or potatoes and some salad on the side. Enjoy:)





46 komentarzy:

  1. Ja sos musztardowy często do obiadu serwuje do warzyw też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiego nie próbowałam, chyba sobie zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :D Uwielbiam miód w marynatach do mięs :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) więcej głodna do Ciebie nie zaglądam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat nie przepadam za połączeniem mięsa z miodem 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. That sounds quite delicious definitely on my 'to cook' list. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo! jakie pyszne <3 zapisałam sobie ten przepis <3!

    OdpowiedzUsuń
  8. ten sos musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda. Lubię słodkie smaki. Muszę wypróbować ten przepis. Dodaję go do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thanks for sharing the recipe! :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  11. zapowiada się smakowicie screenuje przepis i będę musiała go wypróbować :)

    Buziaki:*
    Nowy Post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne danie, nie wymaga dużego wysiłku, a efekt bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie smaki, narobiłaś mi apetytu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już wiem co zrobie jutro na obiadek :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smakowicie :) u mnie dziś było coś podobnego na obiad hehe

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie :) Lubię potrawy przygotowane na jednej patelni, oszczędność czasu, którego w tygodniu zawsze brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  17. Hi
    You show us so nice recipes!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię połączenie w sosach miodu z musztardą:) Ten kurczak musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Yum!! Printing this out to try!! It looks and sounds so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. This would make a really tasty weekday lunch with some garlic rice :-))

    OdpowiedzUsuń
  21. U Ciebie, jak zwykle, bardzo kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiamy takie połączenia smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. This sounds delicious, Natalia! I'm going to try it!

    OdpowiedzUsuń
  24. mustard with chicken? I just hear that. I should try...look delicious.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  25. To musi być pyszne! Lubię takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie przepadam za musztardą :( Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie! Aż szkoda oglądać takie zdjęcia wieczorami :D w ogóle pierwsze słyszę o połączeniu miodu z musztardą, sama chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  29. Does look tasty. Come to visit from Christine blog.
    Hope you find to stop in for a cup of coffee

    OdpowiedzUsuń
  30. Dania jednogarnkowe spore ułatwienie dla zapracowanych :) ten kurczak musi mieć ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  31. Tiene una pinta estupenda! 😋😋😋 Feliz fin de semana! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  32. Absolutely delicious My type of food Thanks for sharing it xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/03/s-brand-with-heart.html

    OdpowiedzUsuń
  33. Zawsze uważałem, że to połączenie jest oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Cooking with mustard is one thing I need to try. Interesting recipe.

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks amazing. I would like to eat something like this right now.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Thanks a lot :D

    so delicious :D

    NEW BRANDING POST | YOU'VE NEVER SEEN ANYTHING LIKE THIS!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Jej smacznie wyglada! mam kurczaka w lodowce wiec moze jutro na obiad zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. This honey mustard chicken looks delicious. I love making dishes with chicken. Do you know that I'm part Polish too?

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger