marca 14, 2019

Włoskie ragout z kurczaka / Italian Chicken Ragout

Dziś zapraszam na moje ukochane smaki kuchni włoskiej w formie gulaszu z udek kurczaka. Udka uduszone w sosie pomidorowym z bazylią i warzywami to idealna propozycja na szybki i pyszny obiad w środku tygodnia. W potrawie najlepiej sprawdzają się udka bez skóry i kości, które duszą się całkiem szybko, ale sprawdzą się tu również inne kawałki kurczaka. Danie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:)

500 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
czerwona papryka,
2 gałązki selera naciowego,
mała marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych latem),
garść oliwek,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii,
2 liście laurowe,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn

Udka zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w drobną kostkę cebulę, seler i marchew. Smażyć kilka minut, dodać paski papryki, a następnie drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, krótko smażyć, wrzucić kurczaka i zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić, dodać liście laurowe. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej w trakcie duszenia).  Wrzucić oliwki i świeżą bazylię.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

500 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 red bell pepper,
2 stalks of celery,
1 small carrot,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped, fresh basil,
2 heaping tsp of tomato paste (you can also use passata, can of tomatoes or fresh tomatoes during Summer),
a handful of olives,
2 bay leaves,
approx. 3/4 cup of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, rosemary, thyme

Heat a small amount of oil in a pan, add the chickem and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add diced carrot, celery and onion. Cook for few minutes, then add strips of red bell pepper and finely chipped garlic. Add tomato paste and cook for half a minute. Add the chicken back in and cover everything with the liquid. Simmer on low heat, until tender and the sauce has thickened (feel free to add more liquid, if evaporates too quickly). Add some olives and fresh basil. Serve over rice, pasta or potatoes. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.




42 komentarze:

  1. Ależ to rewelacyjnie wygląda!!! Lubię włoskie smaki, więc przepis zapisuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyjątkowo aromatyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam każdy twój przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for the recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi smaka muszę wypróbować przepis :)

    BUZIAKI:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. I love chicken dishes and this sounds really good. Hope all is well in your part of the world. Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kuchni włoskiej to zasmakowałam w spaghetti bolognese. Może zrobię sobie tego kurczaka w weekend, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kuchnię włoską 😍

    OdpowiedzUsuń
  11. wow...yummy..
    I love red bell pepper...hot...spicy.

    Have a great day

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm printing this one out to try!! It looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. Que rico!! Feliz fin de semana y gracias por pasarte por mi blog! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello, thanks for your receipt. It looks really tasty. Have a nice day. Best regards Jana

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks a lot :D

    hmmm looks so yummy!

    NEW TIPS POST | FATHER’S DAY GIFT GUIDE – FOR LESS 20€.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Chicken thighs are the best part of a chicken! Your ragout looks so flavourful and amazingly delicious.

    OdpowiedzUsuń
  17. to musi być pyszny obiad!! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne danie . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, dla mnie obiadek idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zamiast kurczaka dodałabym indyka :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale to pysznie wygląda.
    Zawsze żałuję, że nie mam jeszcze takiej wprawy w kuchni, żeby przyrządzać takie cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks like a great combination of flavors, Natalia! Thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam jeść takie przysmaki:) Gorzej u mnie z gotowaniem ale takimi przepisami zachęcasz do gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ohh I love Italian food! One of my faves!!!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Pięknie wygląda, kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmm! Zjadłabym :). Tyle smaku w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja dziś też kurczaczka sobie walnę:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mogłabym spróbować zrobić, ale bez oliwek :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Rzadko gotuję takie rzeczy, ale wygląda naprawdę zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię takie smaki, więc zapisuję do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. What a delicious recipe for "Italian" chicken goulash. I would like to serve this with polenta, what do you think?
    Would you recommend that? I love the tomato base and the addition of a little red pepper is wonderful!
    I have 'passata' in my pantry and you are the first person that I've read about that knows what it is -- it is not in the stores near me so I order it online!

    So glad to have found your delicious recipe blog and I am now a happy new subscriber, Natalia, as a result of being able to find you from your comment and visit to my food blog!

    Ciao,Roz

    OdpowiedzUsuń
  34. I think polenta is a great choice, it's not very popular in here, but definitely delicious☺

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger