marca 01, 2019

Batoniki owsiane / Granola Bars

Po wczorajszej słodkiej rozpuście proponuję coś zdrowszego, czyli batoniki owsiane z komosą ryżową, migdałami i masłem orzechowym. Mimo tego, że są pełne dobrych składników, zaspokajają potrzebę na popołudniowe małe co nieco. Ten przepis warto potraktować jako bazowy do stworzenia swojej ulubionej mieszanki do batoników. Wspaniale sprawdzą się tu wszelkie rodzaje orzechów, płatków, pestek, czy past orzechowych. Będą świetne również z posiekaną czekoladą. Gotowe batoniki są delikatnie chrupiące z wierzchu i bardziej miękkie, ciągnące w środku. Zachęcam do troszkę zdrowszych, słodkich eksperymentów. Smacznego:)

85 g masła,
1/3 szklanki miodu,
2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem),
1/4 szklanki surowej komosy ryżowej,
1-2 łyżki masła orzechowego,
1/2 szklanki posiekanych migdałów,
łyżka cukru trzcinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych

polewa: 2 płaskie łyżeczki kakao, czubata łyżeczka masła orzechowego, cukier puder do smaku, kilka łyżeczek wody lub mleka (polewę możemy zastąpić rozpuszczoną czekoladą)

Masło rozpuścić z miodem, syropem klonowym, cynamonem i cukrem.Gdy cukier całkowicie się rozpuści, połączyć miodową mieszankę z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (20x30 cm), dokładnie docisnąć całość do dna foremki. Piec około 25 - 30 minut w
180 C, do wyraźnego zrumienienia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić na batoniki dowolnej wielkości. Połączyć składniki polewy do smaku, polać batoniki.

Zmodyfikowany przepis Gemmy Stafford.

ENGLISH:

85 g of butter,
1/3 cup of honey,
2 tbsp of maple syrup,
1/4 cup of raw quinoa,
1-2 tbsp of peanut butter,
1/2 cup of chopped almonds,
1 tbsp of brown sugar,
1 tsp of cinnamon,
3 cups of rolled oats,
1/2 cup of coconut flakes

for the glaze (you can subsitute with melted chocolate): 2 tsp of cocoa, 1 tsp of peanut butter, powdered sugar (to taste), some milk or water

Melt the butter with honey, maple syrup, sugar and cinnamon. Combine with dry ingredients, mix well. Press the mixture into the pan (20x30cm) lined with baking paper. Bake for about 25 to 30 minutes in 180 C or until golden brown. Set aside to cool completely and cut into bars. Mix all the glaze ingredietns and pour over the bars. Enjoy:)

Modified recipe by Gemma Stafford.



39 komentarzy:

  1. these granola bars looks delicious !

    OdpowiedzUsuń
  2. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. na drugie śniadanie do pracy w sam raz, dodają energii i pysznie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają. A czasem mam ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba naprawdę zacznę eksperymentować! :) Ten przepis jest świetny, bardzo mi się podoba i aż chce mi się jeść :D jestem wielką fanką różnego rodzaju batoników, to świetna przekąska np. na drugie śniadanie w pracy :) przepysznie!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, idealna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. I love granla bars!!!!
    Wanna try to do this recipe! :D
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne jako przekąska w ciągu dnia 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Są świetne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Batoniki owsiane super wyglądają :D Takich jeszcze nie próbowałam, więc chętnie kiedyś takie zrobię :D
    Pozdrawiam oraz dziękuję za odwiedziny ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. o mniem, mniam! Skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh yum!! The granola bars look so delicious!! Another one to try!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. Wonderful post! We are linking to this great post on our website.
    Keep up the great writing.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wyglądają! Na pewno będą lepsze, jeżeli chodzi o zdrowie, przygotowane w domu, bez żadnych sztucznych składników.

    W wolnej chwili zapraszam https://bitasmietanka.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Love the recipe and will certainly be giving them a try.

    OdpowiedzUsuń
  17. zjadłabym teraz sobie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja robię ciasteczka owsiane - bananowe.
    Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich.
    http://krystynaczarnecka.pl/
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  19. Kolejny Twój przepis, który zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I love granola bars!
    I am so thankful for this recipe, definetly need to try them and I hope they taste as good as the ones you can buy.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  21. If only I could reach into my computer screen and help myself to a few pieces of your granola bars. Lol!

    OdpowiedzUsuń
  22. Homemade granola is my favourite go to snack! These look fantastic.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ohh my these bars look amazing! So good!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  24. idealna na drugie śniadanie do szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę kiedyś skorzystać z tego przepisu, bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają bardzo apetycznie, lubimy tego typu przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj, wcinałabym wcinała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I like Granola Bars when I was kid...yummy.

    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale mi ochoty narobiłaś na takie batoniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. apetyczne :) myślę, że u nas zniknełyby błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger