marca 30, 2019

Marchewkowe muffinki / Carrot Muffins

Dziś kolejny przepis na muffiny, tym razem w wersji marchewkowej. Jak wszystkie muffinki, są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, po prostu nie mogą się nie udać. Marchewka dodaje babeczkom wilgotności, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość, ale nie czuć jej smaku w gotowym wypieku. Gotowe muffinki można oblać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub polewą z kremowego serka. Smacznego:)

2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki startej na wiórki marchewki (to mniej więcej 2 średniej wielkości marchewki),
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

po łyżeczce cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu,
garść posiekanych migdałów (opcjonalnie),

lukier: kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek gorącej wody lub mleka

Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać marchewkę, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości).  Piec ok.25 min w temp 180 stopni. Połączyć cukier puder z płynem, by powstał gęsty lukier. Oblać gotowe muffinki.


ENGLISH:

2 cups of flour,
2 cups of grated carrot (approx. 2 medium carrots),
3/4 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs,
2 tsp of baking powder,
1 tsp of cinnamon, cardamom and nutmeg
a handful of chopped almonds, optional,

for the icing: few tsp of powdered sugar and few tsp of hot water or milk

Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add oil and mix. Add grated carrot, almonds, flour, baking powder and spices. Mix, just to combined. Spoon into prepared muffin tray and bake for about 25 minutes in 180C. Mix the powdered sugar with water or milk to reach a consistency of a thick glaze. Pour over muffins. Enjoy:)


52 komentarze:

  1. Muszę się kiedyś przekonać do muffinek z marchewką 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. looks delicious, I will get some carrots to try it thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. My często robimy i bardzo nam smakują marchewkowe:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować! Robiłam ciasto jogurtowe z marchewką i masz rację, nie czuć marchewki,a ciasto jest wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you, Natalia! I WILL enjoy!!

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo! Jestem antytalencie kulinarnym, ale myślę że z tym to sobie dam radę!
    Będę tutaj wpadać, żeby się "najeść" zdjęciami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz zrobiłam, ale jakoś nie przepadamy za marchewkowym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam muffiny z marchewką i bardzo mi smakowały 😉 Muszę zrobić znowu 😉

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ciasto marchewkowe, więc muffiny z Twojego przepisu też mi posmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Yum!! This look so delicious and not many ingredients!! Thanks so much for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  12. A perfect recipe for this time of year: spring and Easter! Muffins are so great to a grab and go snack!
    Roz
    La Bella Vita Cucina

    OdpowiedzUsuń
  13. A perfect recipe for this time of year: spring and Easter! Muffins are so great to a grab and go snack!
    Ciao,
    Roz
    La Bella Vita Cucina

    OdpowiedzUsuń
  14. Que rico! Me gustaría probarlos! 😋😋😋 Feliz domingo!

    OdpowiedzUsuń
  15. I have just made a carrot cake for tea later. Very similar recipe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie wyglądają jestem ciekawa jak smakują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z pewnością świetnie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. nasze ulubione- chyba nigdy sie nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Just the sort of thing we both love. Great recipe. Happy Sunday, Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wyglądają.Fajny przepis. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. fajny przepis jak w przystępny sposób przemycić dzieciom marchewkę:)

    OdpowiedzUsuń
  22. One of my favourite things to bake is MUFFIN :-) These carrot muffins look healthy and very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  23. Thank you for your thoughtful and comforting words on my post. My son is doing better now. These carrot muffins look Yummy, and I love the one in the shape of a heart. I wish I had one to go with my tea. You have a lovely blog.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  24. muffin is one of my favorites …. I should try "carrot muffin."
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  25. It's been ages since I made any type of muffins

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW REVIEW POST | MAC PREP + PRIME: WORTH IT?!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  27. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you
    make this website yourself or did you hire someone to do it
    for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from.

    thank you

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks delicious, thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  29. Even I make this as a cake, so love it
    https://www.dbkstylez.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Even I make it as a cake love it..
    https://www.stylebasket.in/

    OdpowiedzUsuń
  31. I dried your recipe it is delicious, not too sweet tasting. But I had to add 2 cups of water to make the batter moist. I was using up some gluten free flour instead of real flour.

    OdpowiedzUsuń
  32. mniam :) marchewkowych dawno u mnie nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Estupenda entrada! Espero verte pronto por mi blog! 🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam ciasta i ciastka marchewkowe, są takie soczyste i wilgotne. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  35. No, I've never been to Poland, but that sounds wonderful. I am part Polish and Greek also. Thank you for following us. I appreciate that very much. Have a sweet day.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  36. Muszę się kiedyś wypróbować, wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Koniecznie muszę zrobić, wyglądają mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  38. I tried your recipe and linked to you today thanks. https://cmlk79.blogspot.com/2019/04/sharing-carrot-muffins.html

    OdpowiedzUsuń
  39. I've come across from Christine's blog.
    This looks a lovely recipe and I love the mix of cinnamon, cardamom and nutmeg.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger