Moje uwielbienie do pieczenia domowych bułeczek absolutnie nie ma granic, co sprawia, że weekendowe śniadania są o wiele przyjemniejsze:) Do naszego stałego repertuaru wejdą na pewno dzisiejsze bułeczki z marchewką i płatkami owsianymi. Te pszenne bułeczki być może nie spodobają się osobom na diecie bezglutenowej, ale będą wspaniałą alternatywą dla osób uczulonych na nabiał i jajka. Mimo tego, że nie znajdziemy ich w przepisie, bułeczki są mięciutkie i pozostają długo świeże, idealne do przygotowania ulubionych kanapek. Smak marchewki, podobnie jak we wszelkich warzywnych wypiekach, jest niewyczuwalny - to jednak dzięki niej bułeczki są tak miękkie. Polecam, smacznego:)
Polecam tez inne przepisy na bułeczki:)
na ok. 10 bułeczek:
300 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
łyżeczka soli (lub troszkę mniej),
450 g mąki pszennej chlebowej,
łyżka oleju rzepakowego,
duża marchewka starta na wiórki (ok. 100 g),
50 g płatków owsianych górskich
Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie). Po tym czasie uformować 10 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Opcjonalnie posypać odrobiną mąki. Piec w 200 C około 20 minut.
Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com.
ENGLISH:
for 10 rolls:
300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 tsp of salt (or less),
450 g of bread flour,
1 tbsp of oil,
1 large carrot, grated (100 g in total),
50 g of rolled oats
Add the yeast and sugar to the water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes (or let it rise in the fridhe overnight). Divide the dough into 10 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Dust with some additional flour and bake in 200 C for about 20 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Me encantó el post, gracias por compartirlo. Besos.
OdpowiedzUsuńKiedyś je piekłam - bardzo fajne ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię pięć bułki, a takich jeszcze nie robiłam 😊
OdpowiedzUsuńNapewno skorzystam z pomysłu :D
OdpowiedzUsuńSwietny patent na przemycenie marchewki
OdpowiedzUsuńCoś źle zrobiłam i mi nie wyrosły. Chyba wyrobiłem za słabo. Zapieklam z serem i ziołami i podałam jako pizzeriny😁 rodzinka wcinala😃
UsuńJeśli nie wyrosły, to albo drożdże były nieaktywne (nie spieniły się), albo faktycznie za krótko wyrabialaś - ja wyrabiam wszelkie drożdżowe ciasta okolo 10 lub 15 minut, dobrze sprawdza się do tego mikser z końcówkami do ciasta drożdżowego, są dołączone do chyba każdego miksera☺
UsuńŚwietna alternatywa dla zwykłych kajzerek, muszę upiec 😉
OdpowiedzUsuńJakie fajne :D Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
super kolor, aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńThese rolls look amazing! I can imagine that the carrots would make them very soft! Your recipes always look so delicious!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI love carrot in bread, sounds delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Great post and recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
They look and sound so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
love these rolls!!!
OdpowiedzUsuńThese dinner rolls look perfect! Love the add of shredded carrots in them.
OdpowiedzUsuńBułeczki uwielbiam, a Twoje wygladają apetycznie,więc przrpisem się częstuje :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco i mają niewątpliwie tę wadę, że nie mozna im się oprzeć ;) z tego powodu zaprzestałem domowe wypiekanie chleba. Kupuję pieczywo tylko na weekend i to w rozsądnych ilościach ;)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis na bułki z marchewką na pewno brzmi inaczej, tzn. ciekawe urozmaicenie bułek.
OdpowiedzUsuńLooks delicious. I like to make my own bread too.
OdpowiedzUsuńBułeczki mają piękny kolor.💛
OdpowiedzUsuńWow, it look so yummy! I have recently started making bread too and just like you I love to garnish it with everything almost. Thank you for your comment on my blog. Are you nterested in following and supporting each other on GFC and social network channels?
OdpowiedzUsuńRegards,
Flo
Muszę upiec koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńO marchewka.. surowej bym nie zjadł ale w bule czemu nie :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńThese look hearty and delicious :)
OdpowiedzUsuńTakich bułeczek jeszcze nie jadłam :) bardzo fajny przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńAle ciekawostka...
OdpowiedzUsuńGreat post, Thanks for sharing ! x.
OdpowiedzUsuńThese are unique rolls that would be great for dinner. I bet they disappear quickly!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować koniecznie!
OdpowiedzUsuńW zasadzie nie pamiętam kiedy kupowaliśmy jakieś pieczywo, bo cały czas piekę bułki (takie zwykłe) i chlebek. Często też zamrażam i wyjmuję gdy potrzeba, bo z czasem krucho niestety ;)
Dzięki za przepis!
z masełkiem bym je jadła;)
OdpowiedzUsuńAle cudeńka, zapachniało aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, to chyba zasługa marchwi. Czytając Twoje przepisy i patrząc na te zdjęcia aż chce się gotować:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam bułek, muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńApetyczne pieczywo. Mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńI've never tried this but I'd love to, it sounds great!
OdpowiedzUsuńxx
Great post dear. I am following your beautiful blog and I hope you follow back too 😊. Greatings from Austria.
OdpowiedzUsuńhttps://www.deriasworld.com
Genialne. Nie przyszło mi do głowy żeby do bułeczek dołożyć marchewki.
OdpowiedzUsuńLooks yummy! I want to have them right now!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Hummm, so tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Wyglądają pysznie! Muszę wypróbować ten przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThese rolls are a bit different -- they look wonderful. Thanks!
OdpowiedzUsuńWow, these sounds delicious and what a pretty picture! Thanks so much for the visit to my site. 😊 And Happy spring!
OdpowiedzUsuńMmmmm they do look good, yum yum. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńoat bread is one of my favorite breakfast menus...
OdpowiedzUsuńhave a great day
Jak zawsze pysznie sie prezetuja :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuń