marca 18, 2019

Bułki z marchewką i płatkami owsianymi / Carrot and Oat Bread Rolls

Moje uwielbienie do pieczenia domowych bułeczek absolutnie nie ma granic, co sprawia, że weekendowe śniadania są o wiele przyjemniejsze:) Do naszego stałego repertuaru wejdą na pewno dzisiejsze bułeczki z marchewką i płatkami owsianymi. Te pszenne bułeczki być może nie spodobają się osobom na diecie bezglutenowej, ale będą wspaniałą alternatywą dla osób uczulonych na nabiał i jajka. Mimo tego, że nie znajdziemy ich w przepisie, bułeczki są mięciutkie i pozostają długo świeże, idealne do przygotowania ulubionych kanapek. Smak marchewki, podobnie jak we wszelkich warzywnych wypiekach, jest niewyczuwalny - to jednak dzięki niej bułeczki są tak miękkie. Polecam, smacznego:)

Polecam tez inne przepisy na bułeczki:)

na ok. 10 bułeczek:

300 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
łyżeczka soli (lub troszkę mniej),
450 g mąki pszennej chlebowej,
łyżka oleju rzepakowego,
duża marchewka starta na wiórki (ok. 100 g),
50 g płatków owsianych górskich

Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie). Po tym czasie uformować 10 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Opcjonalnie posypać odrobiną mąki. Piec w 200 C około 20  minut.

Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com.

ENGLISH:

for 10 rolls:

300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 tsp of salt (or less),
450 g of bread flour,
1 tbsp of oil,
1 large carrot, grated (100 g in total),
50 g of rolled oats

Add the yeast and sugar to the water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes (or let it rise in the fridhe overnight). Divide the dough into 10 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Dust with some additional flour and bake in 200 C for about 20 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.

54 komentarze:

  1. Me encantó el post, gracias por compartirlo. Besos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś je piekłam - bardzo fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię pięć bułki, a takich jeszcze nie robiłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny patent na przemycenie marchewki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś źle zrobiłam i mi nie wyrosły. Chyba wyrobiłem za słabo. Zapieklam z serem i ziołami i podałam jako pizzeriny😁 rodzinka wcinala😃

      Usuń
    2. Jeśli nie wyrosły, to albo drożdże były nieaktywne (nie spieniły się), albo faktycznie za krótko wyrabialaś - ja wyrabiam wszelkie drożdżowe ciasta okolo 10 lub 15 minut, dobrze sprawdza się do tego mikser z końcówkami do ciasta drożdżowego, są dołączone do chyba każdego miksera☺

      Usuń
  5. Świetna alternatywa dla zwykłych kajzerek, muszę upiec 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne :D Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super kolor, aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. These rolls look amazing! I can imagine that the carrots would make them very soft! Your recipes always look so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. I love carrot in bread, sounds delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Great post and recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  12. They look and sound so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. These dinner rolls look perfect! Love the add of shredded carrots in them.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczki uwielbiam, a Twoje wygladają apetycznie,więc przrpisem się częstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają zachęcająco i mają niewątpliwie tę wadę, że nie mozna im się oprzeć ;) z tego powodu zaprzestałem domowe wypiekanie chleba. Kupuję pieczywo tylko na weekend i to w rozsądnych ilościach ;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis na bułki z marchewką na pewno brzmi inaczej, tzn. ciekawe urozmaicenie bułek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks delicious. I like to make my own bread too.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bułeczki mają piękny kolor.💛

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, it look so yummy! I have recently started making bread too and just like you I love to garnish it with everything almost. Thank you for your comment on my blog. Are you nterested in following and supporting each other on GFC and social network channels?
    Regards,
    Flo

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę upiec koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. O marchewka.. surowej bym nie zjadł ale w bule czemu nie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. These look hearty and delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Takich bułeczek jeszcze nie jadłam :) bardzo fajny przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Great post, Thanks for sharing ! x.

    OdpowiedzUsuń
  25. These are unique rolls that would be great for dinner. I bet they disappear quickly!

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę wypróbować koniecznie!
    W zasadzie nie pamiętam kiedy kupowaliśmy jakieś pieczywo, bo cały czas piekę bułki (takie zwykłe) i chlebek. Często też zamrażam i wyjmuję gdy potrzeba, bo z czasem krucho niestety ;)

    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale cudeńka, zapachniało aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękny kolor, to chyba zasługa marchwi. Czytając Twoje przepisy i patrząc na te zdjęcia aż chce się gotować:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie piekłam bułek, muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. I've never tried this but I'd love to, it sounds great!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  31. Great post dear. I am following your beautiful blog and I hope you follow back too 😊. Greatings from Austria.
    https://www.deriasworld.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Genialne. Nie przyszło mi do głowy żeby do bułeczek dołożyć marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks yummy! I want to have them right now!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają pysznie! Muszę wypróbować ten przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. These rolls are a bit different -- they look wonderful. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  36. Wow, these sounds delicious and what a pretty picture! Thanks so much for the visit to my site. 😊 And Happy spring!

    OdpowiedzUsuń
  37. Mmmmm they do look good, yum yum. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  38. oat bread is one of my favorite breakfast menus...
    have a great day

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger